Boala care apare des odată cu pietrele la rinichi. Cercetătorii au descoperit legătura

Dana Lascu |
Data publicării:
Urologie, nefrologie, rinichi
Urologie, nefrologie, rinichi

Cercetătorii au descoperit că odată cu pietrele la rinichi, la circa 25% dintre pacienți apare și o altă boală care deteriorează oasele! Iată despre ce este vorba: 

Într-o analiză a datelor la nivel național de la Veterans Health Administration, aproximativ un sfert dintre persoanele cu pietre la rinichi au avut un diagnostic de osteoporoză sau o fractură osoasă în jurul momentului în care le-au fost diagnosticați calculii renali. Constatările au fost publicate în Journal of Bone and Mineral Research (link direct).

Au pietre la rinichi și osteoporoză

Anchetatorii au identificat 531.431 de pacienți cu pietre la rinichi între 2007 și 2015 și au descoperit că 23,6% dintre pacienți aveau un diagnostic de osteoporoză sau fractură în timpul diagnosticului de calculi renali. 

La pacienții fără antecedente de osteoporoză sau fără analize osoase înainte de diagnosticul de calculi renali, 9,1% au făcut o scanare a densității osoase după un diagnostic de calculi renali, dintre care 20% au fost diagnosticați ulterior cu osteoporoză.

Citește: Pietre la rinichi: trucul simplu pentru a evita formarea lor

Constatările arată că ar fi necesară o utilizare mai largă a screeningului densității osoase la persoanele cu pietre la rinichi, inclusiv bărbații de vârstă mijlocie și bărbații mai în vârstă, care nu pot fi recunoscuți ca fiind expuși riscului de osteoporoză sau fractură.

„Sperăm că această lucrare crește gradul de conștientizare cu privire la posibilitatea reducerii rezistenței osoase la pacienții cu pietre la rinichi. În lucrările noastre viitoare, sperăm să identificăm pacienții cu pietre la rinichi care prezintă un risc mai mare de osteoporoză sau fractură pentru a ajuta la ghidarea eforturilor de screening a densității osoase de către clinicienii din această populație”, a declarat autorul principal dr Calyani Ganesan, de la Universitatea Stanford.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel