Boala care îți distruge încheieturile: ce o cauzează și cum o recunoști

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Artrita
Artrita

Artrita infecțioasă, boala care îți distruge încheieturile, poate avea o mulțime de cauze și tot atâtea posibilități de prevenire. Iată care sunt simptomele bolii: 

Artrita infecțioasă cauzează durerea articulară, rigiditatea și umflarea cauzate de un agent infecțios, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile.
Aceste infecții pot ajunge în articulații în diferite moduri comune: după răspândirea prin sânge dintr-o altă parte a corpului, cum ar fi plămânii în timpul pneumoniei; printr-o rană din apropiere; după operație, o injecție sau traumatism. Odată ce infecția ajunge la articulație, aceasta poate provoca simptome de inflamație articulară, care este adesea însoțită de febră și frisoane. În funcție de tipul de infecție, una sau mai multe articulații pot fi afectate.
Cea mai frecventă articulație afectată de infecția bacteriană este genunchiul. Articulațiile mici, cum ar fi cele de la degete și de la picioare, sunt mai susceptibile de a se infecta după o infecție virală sau după leziuni directe, cum ar fi o mușcătură. La persoanele care utilizează injecții intravenoase pot fi implicate articulații ale coloanei vertebrale sau ale sternului. Persoanele care au deja artrită reumatoidă sau o altă boală articulară sunt mai susceptibile de a dezvolta artrită infecțioasă.
Anumite bacterii pot provoca o formă de artrită infecțioasă numită artrită reactivă, care pare să fie cauzată de reacția sistemului imunitar la bacterii, mai degrabă decât de infecția în sine. În artrita reactivă, inflamația articulațiilor se dezvoltă la săptămâni sau luni după infecție. Artrita reactivă se întâmplă cel mai frecvent după infecții ale tractului genital și gastro-intestinal.

Simptomele artritei infecțioase

Simptomele artritei infecțioase includ:
Durere și rigiditate articulară, de obicei la genunchi, umăr, gleznă, deget, încheietură sau șold
Căldură și roșeață în jurul articulației
Febra și frisoane 
Erupții cutanate

Alte simptome variază, în funcție de cauză. Unele cauze mai frecvente ale artritei infecțioase includ:

Boala Lyme
Boala Lyme este cauzată de bacterii care trăiesc în căpușe și sunt transmise printr-o mușcătură de căpușă în fluxul sanguin al unei persoane.
Deoarece mușcătura de căpușă trece adesea neobservată și erupția cutanată poate fi trecută cu vederea, boala Lyme nu este întotdeauna diagnosticată imediat. Când infecția nu este tratată, se pot dezvolta simptome suplimentare, inclusiv inflamația articulațiilor (cel mai frecvent la nivelul genunchiului). Artrita se dezvoltă de obicei în etapele ulterioare ale bolii Lyme.

Gonoree
Gonoreea este o infecție bacteriană cu transmitere sexuală care poate provoca dureri în una sau mai multe articulații sau tendoane și uneori o erupție cutanată și febră. Aproximativ o treime din persoanele cu gonoree raportează dureri articulare.

Infecția cu stafilococ
Bacteriile stafilococ sunt bacterii obișnuite care pot provoca infecții prin tăieturi sau alte breșe ale pielii sau prin alimente contaminate. Bacteriile pot fi eliberate în fluxul sanguin și răspândite la genunchi sau alte articulații, provocând dureri intense și bruște, umflături și imobilitate a articulației. Aceasta este o afecțiune gravă, deoarece leziuni articulare se pot dezvolta în câteva zile dacă infecția nu este găsită și tratată rapid.

Tuberculoză
Tuberculoza este o infecție cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. De obicei afectează plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, inclusiv tractul gastro-intestinal, nervii, sistemul limfatic și pielea, precum și oasele și articulațiile. Artrita cauzată de tuberculoză afectează de obicei fie coloana vertebrală, fie articulațiile mari, cum ar fi șoldurile sau genunchii. Inflamația articulară cauzată de tuberculoză tinde să fie mai puțin dramatică decât inflamația cauzată de alte infecții bacteriene și se dezvoltă lent.

Virusuri
Artrita poate fi cauzată de infecția de către mulți viruși, inclusiv cei care provoacă răceli, infecții ale căilor respiratorii superioare, virusul imunodeficienței umane (HIV), hepatită, parvovirus, rubeolă și oreion. Mai multe articulații pot fi afectate în același timp, iar simptomele artritei infecțioase virale pot fi similare cu simptomele artritei reumatoide. Cu toate acestea, simptomele artritei virale dispar de obicei în câteva zile sau săptămâni dacă boala care cauzează problema dispare. HIV și unele forme de hepatită virală pot provoca infecții cronice (de lungă durată) și simptome articulare de lungă durată.

Cât timp durează simptomele depinde de cauză și de cât de curând începe tratamentul. Simptomele se pot ameliora imediat după 24 de ore de la începerea tratamentului. Cu toate acestea, acestea pot continua săptămâni sau luni când sunt legate de boala Lyme, multe tulpini bacteriene sau tuberculoză. Dacă infecția dăunează articulațiilor, simptomele pot dura toată viața.

Prevenirea artritei infecțioase

Cel mai bun mod de prevenire a artritei infecțioase variază în funcție de tipul de infecție:
Artrita stafilococică - Dacă aveți o infecție stafilococică, antibioticele pot fi utilizate pentru a preveni acest tip de artrită (de exemplu, înainte de operație). Cu toate acestea, pentru mulți oameni, durerile articulare și umflăturile sunt primele semne ale infecției.
Artrita gonococică - Puteți preveni acest tip de artrită prin prevenirea gonoreei. Practicați sexul în siguranță sau nu faceți sex.
Artrita bolii Lyme - Cel mai bun mod de a preveni artrita de la o infecție Lyme este de a evita boala Lyme. Purtați pantaloni lungi și cămăși cu mânecă lungă, folosiți un produs anti-căpușe și evitați pădurile, pensula și alte zone în care trăiesc căpușele. Dacă locuiți într-o zonă în care boala Lyme este frecventă, puteți preveni infecția Lyme prin administrarea de antibiotice la scurt timp după găsirea unei căpușe de cerb atașate sau înghițite. În mod similar, puteți preveni artrita Lyme prin administrarea de antibiotice atunci când se observă prima dată erupția cutanată a bolii Lyme.
Artrita legată de tuberculoză - Un vaccin împotriva tuberculozei poate ajuta la prevenirea tuberculozei și a oricărei artrite asociate. Cu toate acestea, vaccinarea împotriva tuberculozei nu este de rutină în multe părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite, iar vaccinul este doar moderat de eficient. Dacă aveți tuberculoză, antibioticele pot preveni infecțiile articulare și artrita. Dacă un test cutanat arată expunerea recentă la tuberculoză sau dacă o radiografie toracică sugerează tuberculoză activă, antibioticele pot opri răspândirea infecției în articulații.
Artrita virală - Cel mai bun mod de a evita artrita cauzată de o infecție virală este de a evita infectarea. Spălați-vă mâinile după ce ați fost în preajma copiilor bolnavi sau a altor persoane cu infecție virală. Modalitățile de prevenire a hepatitei B, hepatitei C și HIV includ evitarea consumului de medicamente injectate, împărtășirea acelor și lipsa de relații sexuale neprotejate cu o persoană care ar putea fi infectată.

Tratament

Deoarece multe infecții bacteriene pot distruge permanent cartilajul din jurul articulațiilor, o articulație infectată cu bacterii trebuie tratată imediat cu antibiotice.
Infecțiile virale nu răspund la antibiotice și majoritatea vor dispărea singure. Cu toate acestea, terapiile antivirale sunt disponibile pentru unele infecții virale, cum ar fi hepatita C și HIV. Aspirina sau ibuprofenul (Advil, Motrin și alte nume de marcă) pot fi luate pentru a atenua durerea și umflarea în timpul necesar infecției pentru a dispărea. Infecțiile virale nu cauzează de obicei leziuni articulare.
Artrita reactivă poate fi tratată cu alte medicamente, dar numai după ce infecția a fost vindecată, notează health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel