Boala care îți devorează pielea. Poate deveni mortală

Monika Baciu |
Data publicării:
erizipel - FOTO: Freepik
erizipel - FOTO: Freepik

Boala care îți devorează pielea îți poate afecta fața, mâinile sau picioarele. Este cauzată de o infecție comună și poate deveni gravă. Cum o recunoști.

Boala care îți devorează pielea este cauzată de o infecție comună. Aceasta afectează stratul superior al pielii și vasele limfatice din piele. Afecțiunea debutează prin ruperea pielii, urmată de invazia bacteriană.

Eziripelul facial apare atunci când bacteriile determină apariția unor erupții roșii și dureroase pe pielea feței. Infecțiile cu erizipel afectează în mod obișnuit fața și picioarele, dar pot apărea oriunde pe piele.

Deși erizipelul este o infecție bacteriană comună și tinde să recidiveze, poate deveni gravă dacă nu este tratată.

Vezi și: Fenomenul inevitabil care crește nivelul colesterolului rău. Metodele pentru a menține grăsimea din sânge la valorile normale

Erizipelul, cauze

Una dintre tulpinile bacteriei Streptococcus din grupul A ("streptococul") cauzează erizipelul. Deși poate afecta orice grup de vârstă, persoanele cu următoarele afecțiuni prezintă un risc mai mare de a dezvolta erizipel și anume:

- persoanele cu boli venoase, precum eczeme

- persoanele diabetice

- femeile însărcinate

- persoanele obeze

- persoanele consumatoare de alcool

- persoanele care au leziuni anterioare

- persoanele care au răni din cauza unor intervenții chirurgicale

- sau pacienții oncologici care urmează tratament cu radioterapie, potrivit WebMD.

Vezi și: Ficatul gras, boala fără simptome specifice. Dr. Daniela Nica: Putem ajunge la ciroză sau cancer

Bacterii sub piele - FOTO: Freepik@exxsn

Erizipelul, simptome

Erizipelul provoacă erupții cutanate ridicate. Bacteriile eliberează toxine, care joacă un rol în declanșarea inflamației pielii. Picioarele, fața și brațele sunt principalele zone de infecție.

În afară de erupțiile cutanate, alte simptome comune ale erizipelei includ:

- Febră

- Frisoane

- Tremurături

- Oboseală

- Dureri de cap

- Vărsături

Persoanele cu erizipel încep să observe pete roșii umflate pe piele. Afecțiunea poate forma, de asemenea, vezicule și leziuni pe piele. Dacă infecția afectează alte părți ale pielii, veți observa roșeață și leziuni dureroase ale pielii cu margini ridicate.

Vezi și: Produsul lactat care reduce riscul de cancer. Previne deteriorarea celulelor

Erizipelul, diagnostic

În majoritatea cazurilor, erizipelul este tratat cu antibiotice orale. În cazurile grave, se recomandă antibioticele pe cale intravenoasă. Dacă aveți episoade repetate ale infecției, medicul vă va prescrie antibiotice pe termen lung pentru a preveni infecțiile viitoare. Medicamentele antialergice, complexele minerale și vitaminele sunt uneori adăugate antibioticelor pentru a le crește eficacitatea.

Tratamentul general al erizipelului include:

- Aplicarea de comprese reci pentru a ameliora disconfortul

- Ridicarea picioarelor pentru a reduce umflăturile

- Curățarea rănilor

Medicii recomandă, de asemenea, terapie fizică în stadiile tardive ale recuperării. Se recomandă, de asemenea, ca persoanele cu erizipel să se odihnească în pat, cu picioarele ridicate.

Dacă persoana prezintă semne de recurență, medicii pot recomanda terapia antibacteriană pentru un interval prelungit.

Vezi și: Ruptura de menisc: care sunt cauzele și cât de gravă e. Semnul durerii de genunchi. Dr. Dragomir: Afectează persoane tinere. E un simptom extrem de frecvent

Erizipelul, complicații

Complicațiile sunt rare la persoanele infectate cu erizipel, dar uneori, pot apărea. De exemplu, dacă bacteriile infectează sângele, ele se vor răspândi la valvele inimii, oase și articulații. Ca rezultat, va apărea o afecțiune numită bacteriemie.

Alte complicații includ:

- Umflarea cronică a picioarelor

- Șoc septic

- Valvele inimii infectate

- Glomerulonefrită poststreptococică (o afecțiune renală care afectează copiii)

- Gangrena

- Tromboflebită

- Episoade repetate ale infecției

Erizipelul, prevenție

Menținerea pielii hidratate și curate poate preveni infecția. În plus, ar trebui să evitați pielea uscată, tăieturile și zgârieturile pentru a reduce riscul de infecție.

Aceste măsuri vor ajuta la prevenirea infecției. Semnele bolii dispar în general într-o zi sau două. Cu toate acestea, pielea va reveni la starea normală în câteva săptămâni. Din fericire, nu există cicatrici în timp ce vă recuperați de la această afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel