Boala Crohn: celebrități care n-au lăsat afecțiunea în calea succesului

Florina Pop / 07 iun 2019 / 17:31
Cântăreața Anastacia  FOTO: Facebook Anastacia
Cântăreața Anastacia FOTO: Facebook Anastacia

Celebrități ca actrița Shannen Doherty, cântăreața Anastacia sau fostul președinte SUA Eisenhower și-au construit o carieră de succes în ciuda diagnosticării cu boala Crohn.

Boala Crohn, celebrități. Afecțiune inflamatorie cronică localizată la nivelul peretelui tractului digestiv, boala Crohn a fost diagnosticul pus unor vedete ca actrița Shannen Doherty, cântăreața Anastacia, fostul președinte american Dwight Eisenhower, criticul muzical și producătorul Jon Landau – cel care l-a descoperit pe Bruce Springsteen. Dacă unii aveau deja o carieră când au aflat că au această afecțiune, în schimb alții au fost diagnosticați în adolescență și nu s-au lăsat doborâți, se arată pe platforma medicală webmd.com.

Iată câteva exemple de vedete și povestea lor pe scurt:

1. Shannen Doherty - actriță, producător, director și susținător al drepturilor animalelor, Doherty este cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale din Heathers, Beverly Hills, 90210 și Charmed. Ea a dezvăluit diagnosticul Crohn în 1999. Doherty a fost diagnosticată cu cancer de sân în 2015. Doi ani mai târziu, după operație și tratament, a declarat că cancerul e în remisie.

2. Dwight D. Eisenhower - al 34-lea presedinte al Statelor Unite si generalul armatei, rămas în istorie pentru planificarea si executarea Zilei D în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a avut, în 1956, o intervenție chirurgicală pentru eliminarea unei secțiuni a intestinului subtire din cauza blocajului provocat de simptomele Crohn.

3. Cynthia McFadden - jurnalistă de investigație pentru NBC News; a lucrat la emisiunile de știri de la Primetime și Nightline ale ABC; a aflat de boala Crohn în timpul colegiului. După ce dozele mari de cortizon nu au funcționat, a avut operație de rezecție intestinală. De atunci, ea a reușit să echilibreze stresul de la locul de muncă cu cerințele afecțiunii.

4. Mike McCready - chitaristul principal pentru Pearl Jam a aflat că a avut boala Crohn lavârsta de 21 de ani. McCready a avut mai multe accidente pe scena din cauza atacurilor bolii. Dar cu sprijinul colegilor săi și a unui stil de viață mai sănătos, a mers înainte. Azi el este un avocat pentru schimbările de asigurări de sănătate și anual găzduiește un concert în orașul natal, Seattle, pentru cei care au boala Crohn.

5. Anastacia - cântăreața-compozitoare Anastacia Newkirk a observat mai întâi o umflătură mare în abdomen la vârsta de 13 ani. Doctorii s-au temut că ar fi cancer, dar nu a fost. Anastacia a rămas cu o cicatrice de 4 inci. La 19 ani nu dorea să accepte creșterea în greutate înn urma medicamentelor luate și a început o dietă care a provocat un atac Crohn și a ajuns în spital. Ea consideră acum o binecuvântare deoarece, zice ea, afecțiunea a ajutat-o "să descopere cine sunt cu adevărat".

6. Jon Landau - critic și producător de muzică rock, conduce comitetul de nominalizare la Rock & Roll Hall of Fame. A contribuit cu articole pentru prima ediție a revistei Rolling Stone. El e cel care l-a descoperit pe Bruce Springsteen și, în ciuda atacurilor bolii Crohn, Landau a co-produs multe dintre albume de studio ale lui Springsteen, începând cu Born to Run.

7. Mary Ann Mobley - Miss America 1959 a fost diagnosticată cu boala Crohn la doar 3 ani după ce a primit titlul. Însă, Mobley a reușit să-și mențină o carieră riguroasă în actorie, apărând în episoadele lui Perry Mason, Love American Style și Game Match. A apărut în două filme Elvis Presley. Împreună cu soțul ei au prezidat evenimente ca să conștientizeze lumea despre ce înseamnă boala Crohn. Ea a fost tratată pentru cancerul de sân în 2009 și a murit 5 ani mai târziu, la 77 de ani.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy