Boala inflamatorie a intestinului, declanșate de medicamente pentru alte afecțiuni autoimune

Angela Sabău / 05 noi 2019 / 18:02
Boli intestinale
Boli intestinale

Boala inflamatorie a instestinului poate fi declanșată de o terapie contra altei afecțiuni autoimune. Cercetătorii cred că există un mecanism comun de degradare a imunității care duce la declanșarea acestor boli.

Medicamentele care vizează factorul de necroză tumorală alfa (TNFα), o proteină implicată în inflamație, au revoluționat managementul anumitor boli autoimune, dar, în mod paradoxal, acești agenți ar putea provoca dezvoltarea altor afecțiuni autoimune.

Într-un studiu privind farmacologia alimentară și terapeutică au fost urmarite 17.018 de persoane cu boli autoimune care au fost tratate cu medicamente anti-TNFα – (în majoritate infliximab, etanercept și adalimumab) , precum și 63.308 de persoane care nu au fost tratate cu etanercept (dar au primit alți agenți anti-TNFα). Primii au avut de un risc crescut de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală: un risc dublu de boală Crohn și, de asemenea, un risc dublu de colită ulcerativă.

„Acest studiu a stabilit că există un risc crescut de a dezvolta boli inflamatorii intestinale la persoanele care iau etanercept. Recunoașterea acestui fenomen este importantă pentru clinicienii care au grijă de acești pacienți”, a declarat autorul principal Joshua Korzenik, doctor în științe medicale, de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Poate, mai important, acest studiu sugerează că boala inflamatorie a intestinului poate fi una dintre bolile autoimune care pot fi provocate de agenții anti-TNFa. Acest lucru sugerează faptul că poate exista un mecanism comun de degradare a imunității care stă la baza acestor boli.

 

Sursa, aici.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.26