Boala legionarilor, infecția gravă cu efect fatal. Poate fi confundată cu o răceală sau COVID. Atenție la piscine, aparatele de aer condiționat, umidificatoare sau spitale

Monika Baciu |
Data publicării:
boala legionarilor - FOTO: Freepik@diana.grytsku@bnmk0819@pvproductionswavebreakmedia_micro
boala legionarilor - FOTO: [email protected]@bnmk0819@pvproductionswavebreakmedia_micro

Boala legionarilor este oInfecția gravă ar putea fi confundată cu altceva, cum ar fi o răceală sau COVID-19. Este potențial fatală. Mare atenție la piscine, aparatele de aer condiționat sau umidificatoare.

Boala legionarilor este un tip de pneumonie (o infecție a plămânilor) potențial gravă, care provine din inhalarea picăturilor de apă care conțin bacteria legionella.

Deși NHS se referă la această afecțiune ca fiind ”neobișnuită”, aceasta poate pune în pericol viața. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, una din 10 persoane care se îmbolnăvesc de boala legionarilor va muri.

Insuficiența pulmonară este, de asemenea, o potențială complicație a infecției. Cu cât depistați mai repede simptomele infecției, cu atât mai repede puteți căuta tratament și reduceți riscul de efecte secundare grave.

Boala legionarilor, simptome

Există cinci simptome principale pe care trebuie să le depistați, spune NHS, potrivit Express. Acestea sunt:

- tuse

- dificultăți de respirație

- dureri sau disconfort în piept, în special atunci când respirați sau tușiți

- temperatură ridicată

Simptome sunt asemănătoare gripei. Cu toate acestea, dacă simptomele devin mai grave, este important să vă adresați de urgență la un medic de familie sau să apelați la numărul de urgență.

Vezi și: De ce strănutăm când mirosim piperul sau florile. Ce este strănutul continuu și când trebuie să îți faci griji asupra secrețiilor nazale

Acest lucru include dacă aveți:

- O tuse care a durat trei săptămâni sau mai mult

- Tuse cu sânge

- Dureri în piept care apar și dispar, sau apar atunci când respirați sau tușiți

- Senzație de lipsă de aer.

Veți fi întrebat unde ați petrecut ultimele 10 zile, deoarece există mai multe locații în care este mai probabil să apară boala legionarilor.

”Puteți contracta boala legionarilor dacă inhalați picături mici de apă care conțin bacterii care provoacă infecția. De obicei, se prinde în locuri precum hoteluri, spitale sau birouri, unde bacteriile au ajuns în alimentarea cu apă. Este mai puțin frecvent să o iei acasă”, arată NHS.

Vezi și: De ce ne trezim cu urdori și ochi umflați. Ce să faci pentru a te trezi fresh în fiecare dimineață

Locurile din care puteți contracta boala

Puteți lua boala legionarilor de la lucruri precum:

- Sisteme de aer condiționat

- Umidificatoare

- Piscine și căzi cu hidromasaj

- Robinete și dușuri care nu sunt folosite des.

Pe lângă inhalarea picăturilor de apă, infecția poate fi transmisă și în alte moduri, printre care:

Aspirația. Acest lucru se întâmplă atunci când lichidele intră accidental în plămâni, de obicei pentru că tușești sau te îneci în timp ce bei. Dacă aspirați apă care conține bacteria Legionella, puteți dezvolta boala legionarilor.

Solul. Câteva persoane au contractat boala legionarilor după ce au lucrat într-o grădină sau au folosit pământ contaminat pentru ghivece, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: De ce să nu-i mai spui niciodată unui om cu kilograme în plus: "se vede că-ți merge bine". Ce probleme se ascund în spatele greutății lui

Cau toate acestea, de obicei, nu o puteți lua de la:

- Apa potabilă care conține bacteria

- Alte persoane cu infecție

- Locuri precum iazuri, lacuri și râuri.

Dacă sunteți diagnosticat cu boala legionarilor, este posibil să trebuiască să mergeți la spital. Opțiunile de tratament includ antibiotice infectate în vene, utilizarea de oxigen printr-o mască și un aparat care să vă ajute să respirați.

”Majoritatea oamenilor se recuperează complet, dar ar putea dura câteva săptămâni pentru a se simți din nou la normal”, spune NHS.

Bacteria Legionella poate provoca, de asemenea, febra Pontiac, o boală ușoară asemănătoare gripei. Simptomele acesteia includ dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată și dificultăți de respirație.

Boala legionarilor, factori de risc

Nu toate persoanele expuse la bacteria legionella se îmbolnăvesc. Aveți mai multe șanse să dezvoltați infecția dacă:

- fumați. Fumatul deteriorează plămânii, făcându-vă mai susceptibil la toate tipurile de infecții pulmonare.

- aveți un sistem imunitar slăbit. Acest lucru poate fi rezultatul virusului imunodeficienței umane (HIV)/sindromului imunodeficienței dobândite (SIDA) sau al anumitor medicamente, în special corticosteroizi și medicamente luate pentru a preveni respingerea de organe după un transplant.

- aveți o boală pulmonară cronică sau o altă afecțiune gravă. Aceasta include emfizemul, diabetul, boala de rinichi sau cancerul.

- aveți 50 de ani sau mai mult. Boala legionarilor poate fi o problemă în spitale și cămine de bătrâni, unde germenii se pot răspândi cu ușurință și unde oamenii sunt vulnerabili la infecții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel