Boala Lyme ar trebui recunoscută drept boală profesională

Boala Lyme afectează aproape un milion de europeni, fiind denumită și boala cu 1000 de fețe din cauza faptului că simptomele sale mimează pe cele ale altor boli. Cei mai expuși la borelioză, cum mai e denumită ceastă afecțiune, sunt oamenii care lucrează în domeniul agriculturii și al silviculturii, fiind transmisă la om prin muşcătura unei căpuşe infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi. În urma unei rezoluții înaintate către Parlamentul European, eurodeputatii români cer măsuri mai bune pentru tratarea și diagnosticarea bolii Lyme, precum și recunoașterea acesteia ca boală profesională.

Diagnosticarea bolii este adesea foarte dificilă, fiindcă se stabilește pe baza simptomelor, eritemului caracteristic şi a probabilităţii să fi fost expusă persooana respectivă la căpuşe infectate.

Simptomele şi semnele tipice includ febra, cefaleea, oboseala şi un rash caracteristic numit "eritem migrator". Testele de laborator sunt utile doar dacă sunt utilizate corect și sunt efectuate cu metode validate.

CDC: ,,Să evităm diagnosticul greșit"

,,Nu sunt recomandate teste de laborator pentru pacienții care nu prezintă simptome tipice ale bolii Lyme. Așa cum este important să diagnosticăm corect boala Lyme atunci când o are un pacient, este important să evităm diagnosticul greșit și tratamentul bolii Lyme când adevărata cauză a bolii este altceva”, atrage atenția Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor(CDC) din SUA.

Potrivit forului medical american, persoanele tratate cu antibiotice adecvate în stadiile incipiente ale bolii Lyme se recuperează de obicei rapid și complet. Antibioticele utilizate în mod obișnuit pentru tratamentul oral includ doxiciclină, amoxicilină sau axetil cefuroximă. Persoanele cu anumite forme neurologice sau cardiace pot necesita tratament intravenos cu antibiotice cum ar fi ceftriaxona sau penicilina.

,,E inadmisibil ca medicii și bolnavii să fie nevoiți să se lupte aproape în necunoscut cu această boală – e nevoie de informație, de fonduri pentru cercetare și de protejarea posibilelor victime prin măsuri bine gândite. Nu există un consens la nivelul Uniunii Europene în privința tratamentelor adecvate și nici a metodelor de depistare, motiv pentru care practicile naționale variază. Tocmai de aceea, am cerut prin rezoluția noastră un plan european pentru combaterea bolii, precum și măsuri concrete, precum pregătirea medicilor generaliști pentru o mai ușoară diagnosticare a acestei maladii", a declarat Daciana Sârbu, eurodeputat și co-autor al rezoluției.

Potrivit acesteia, boala Lyme ar trebui recunoscută drept boală profesională pentru cei care lucrează în domeniul agriculturii și al silviculturii la nivelul UE. Conform rezoluției, borelioza Lyme este cea mai comună boală zoonotică.

Bani pentru cercetare

Cercetarea dedicată metodelor de diagnosticare și tratare ar trebui să beneficieze de fonduri suplimentare, solicită eurodeputații prin textul adoptat astăzi de plenul de la Strasbourg. În prezent, un vaccin împotriva bolii Lyme nu mai este disponibil, după ce producătorul de vaccinuri a întrerupt producția în 2002, invocând o cerere insuficientă de consum.

Conform CDC, protecția oferită de acest vaccin se diminuează în timp. Francezii însă au creat un alt vaccin împotriva bolii, iar primele teste făcute pe oameni au estimat o rată de succes de până la 96%, potrivit Daily Mail. Va fi însă nevoie să treacă cel puțin 5 ani pentru a pune pe piață noul vaccin.
În România, conform datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în 2015, au fost notificate 762 cazuri suspecte de boală Lyme, dintre care 320 confirmate, 34 probabile, 30 posibile și 378 infirmate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel