Boli cardiovasculare, risc mai mare la femeile la menopauză

Angela Sabău |
Data publicării:
Boli cardiovasculare     FOTO: pexels.com
Boli cardiovasculare FOTO: pexels.com

Riscul de boli cardiovasculare crește semnificativ la femeile aflate la menopauză. Specialiștii explică acest lucru prin apariția sindromului metabolic.

Perimenopauza este un moment în care femeile devin mai vulnerabile la o serie de probleme de sănătate. Un nou studiu canadian privind privind îmbătrânirea a identificat menopauză ca factor de risc pentru dezvoltarea sindromului metabolic sau a unor componente ale acestuia, inclusiv hipertensiune arterială, obezitate și glicemie ridicată. Rezultatele studiului sunt publicate online în Menopauză, revista The North American Menopause Society (NAMS).
Incidența sindromului metabolic crește odată cu vârsta și, în Canada, se ridică la 38% la femeile cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani. Această afecțiune crește riscul de boli de inimă și cancer, două dintre principalele cauze de deces la femei.
Acest studiu a analizat datele de la peste 10.000 de femei cu vârste cuprinse între 45 și 85 de ani și au găsit că există o asociere între menopauză și un risc crescut de sindrom metabolic.

Stilul de viață, important

Vestea bună este însă că schimbarea stilului de viață a femeilor cu sindrom metabolic s-au dovedit eficiente în prevenirea diabetului zaharat de tip 2 și a riscului cardiovascular. Vârsta la care apare menopauza și utilizarea hormonoterapiei au fost, de asemenea, identificate ca fiind posibili factori ce pot modifica asocierea dintre această afecțiune și menopauza. Totuși, sunt necesare studii suplimentare pentru a cuantifica mai bine efectul acestora.

„Având în vedere riscul cardiovascular crescut asociat cu sindromul metabolic și că bolile de inimă rămân ucigașul numărul unu al femeilor, acest studiu subliniază importanța evaluării riscului cardiovascular și a strategiilor de reducere a riscului în viața mijlocie femeile”, spune dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel