Ce este toxiinfecția alimentară. Cum recunoști simptomele, ce presupune tratamentul și ce alimente să eviți

Află mai multe despre cum se manifestă toxiinfecția alimentară și când este cazul să mergi la doctor.
Consumul de alimente alterate, stricate sau otrăvite poate avea ca rezultat boli de origine alimentară, cunoscute adesea sub numele de toxiinfecții alimentare. Cele mai tipice semne ale toxiinfecției alimentare includ diaree, vărsături și greață.
Chiar dacă doare foarte tare, toxiinfecțiile alimentare se întâmplă frecvent. Aproximativ 1 din 7 persoane fac intoxicații alimentare anual, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Simptomele
Dacă ai o toxiinfecție alimentară, sunt șanse ca aceasta să nu treacă neobservată.
Simptomele pot varia în funcție de sursa de infecție. Cazurile comune de toxiinfecție alimentară vor include, de obicei, câteva dintre următoarele simptome:
- Crampe abdominale
- Diaree
- Greață
- Vărsături
- Pierderea poftei de mâncare
- Febră ușoară
- Slăbiciune
- Dureri de cap
Simptomele unei toxiinfecții alimentare care poate pune viața în pericol includ:
- Diaree care durează mai mult de 3 zile
- Febră mai mare de 38,9°C
- Dificultăți de vedere sau de vorbire
- Simptome de deshidratare severă, care pot include uscăciunea gurii, urină puțină sau deloc și dificultăți în a menține lichidele
- Urină cu sânge
Cauze
Majoritatea toxiinfecțiilor alimentare pot fi atribuite uneia dintre cele trei cauze majore: bacterii, paraziți sau viruși.
Aproape fiecare masă pe care o mănâncă oamenii are acești germeni. Pe de altă parte, căldura de gătit elimină adesea virușii din alimente înainte ca acestea să ajungă în farfuriile noastre. Din cauza lipsei lor de pregătire, alimentele consumate crude sunt frecvent cauza îmbolnăvirilor alimentare.
Din când în când, alimentele vor intra în contact cu microorganismele care se găsesc în vomă sau în fecale. Acest lucru este cel mai probabil să se întâmple atunci când o persoană care nu se simte bine gătește fără să se spele pe mâini în prealabil.
Produsele lactate, ouăle și carnea sunt adesea contaminate. În plus, organismele patogene ar putea polua apa.
Bacterii
Cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare este, de departe, bacteria. Printre sursele bacteriene de intoxicații alimentare se numără:
- E. coli, în special E. coli producător de toxină Shiga (STEC)
- Listeria monocytogenes
- Salmonella
- Campylobacter
- Clostridium botulinum
- Staphylococcus aureus
- Shigella
- Vibrio vulnificus
Intoxicațiile alimentare provocate de paraziți, cum ar fi Toxoplasma gondii, Giardia lamblia, tenii, cum ar fi Taenia saginata, tenia porcului, Diphyllobothrium latum, Cryptosporidium, Ascaris lumbricoides, flukes, oxiuri și Trichinella, reprezintă una dintre principalele cauze de deces.
Acești paraziți pot trăi în tractul digestiv și pot trece neobservați ani de zile, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit și la femeile însărcinate. CDC raportează că toxoplasmoza este una dintre principalele cauze de deces atribuite intoxicațiilor alimentare.
Foto: Freepik @stefamerpik
Tratament
Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară pot fi tratate la domiciliu. În continuare sunt prezentate câteva metode de tratare a intoxicațiilor alimentare:
Rămâi hidratat
Este important să rămâi hidratat în mod adecvat dacă ai o boală alimentară. Băuturile sportive bogate în electroliți pot fi benefice. Apa de nucă de cocos și sucul de fructe pot reface carbohidrații și pot atenua oboseala.
Ferește-te de cofeină, deoarece ar putea provoca iritații gastrointestinale. Un stomac deranjat poate fi calmat de ceaiuri decofeinizate infuzate cu plante calmante, inclusiv păpădie, mentă și mușețel.
Utilizarea medicamentelor cu prescripție medicală
În funcție de agentul patogen care le provoacă boala, unii pacienți pot beneficia de medicamente eliberate pe bază de rețetă, chiar dacă multe cazuri de intoxicații alimentare se rezolvă de la sine.
Medicamentele prescrise pot fi avantajoase pentru persoanele în vârstă, imunocompromise sau însărcinate. Terapia cu antibiotice ajută la prevenirea transmiterii infecției la făt în cazul femeilor însărcinate, potrivit Healthline.
Ce să consumi în timp ce suferi de toxiinfecție alimentară
Este indicat să amâni progresiv consumul de mese solide până după ce vărsăturile și diareea au dispărut. Mai degrabă, reintegrează-ți treptat în dieta obișnuită, consumând alimente și băuturi fade, ușor de digerat, cum ar fi:
- Biscuiți sărați
- Pâine prăjită
- Banane
- Orez
- Fulgi de ovăz
- Cartofi slabi
- Legume fierte
- Supăde pui
- Sucuri fără cofeină, cum ar fi ginger ale sau root beer
- Sucuri de fructe diluate
- Băuturi pentru sportivi
Ce alimente trebuie să eviți
Pentru a preveni ca stomacul tău să fie mai deranjat, încearcă să eviți următoarele alimente mai greu de digerat, chiar dacă te simți mai bine:
- Produse lactate, în special lapte și brânzeturi
- Alimentele grase
- Alimente prăjite
- Alimente foarte condimentate
- Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr
- Alimente picante
- Cofeină
- Alcool
- Nicotină
Diagnostic
Pe baza simptomelor tale, un medic ar putea fi în măsură să determine ce fel de toxiinfecție alimentară ai.
În situații extreme, pot fi efectuate teste asupra alimentelor pe care le-ai consumat, analize de sânge și teste de scaun pentru a identifica cauza toxiinfecției alimentare. Pentru a determina dacă ești deshidratat ca urmare a toxiinfecției alimentare, un medic poate face, de asemenea, un test de urină.
Pentru a preveni toxiinfecția alimentară, manipulează alimentele în siguranță și evită produsele nesigure. Anumite alimente, cum ar fi carnea, păsările de curte, ouăle și crustaceele, sunt mai susceptibile de a provoca otrăviri din cauza producției și preparării lor.
Aceste alimente pot fi consumate crude, dacă nu sunt gătite corespunzător sau dacă mâinile și suprafețele nu sunt curățate după contact.
Alte alimente care pot provoca toxiinfecții alimentare includ sushi crud sau insuficient gătit, mezeluri, carne tocată de vită, lapte, brânză și sucuri nepasteurizate, precum și fructe și legume crude, nespălate.
Pentru a evita intoxicațiile alimentare, spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a găti sau de a mânca alimente, asigurați-vă că alimentele sunt sigilate și depozitate corespunzător, gătiți bine carnea și ouăle, igienizați produsele crude înainte de a le folosi pentru alte alimente și spălați întotdeauna fructele și legumele înainte de a le servi.
Intoxicațiile alimentare rareori reprezintă un risc grav pentru viață. Chiar dacă intoxicația alimentară este extrem de dureroasă, majoritatea victimelor se recuperează complet în câteva zile, chiar și în absența unei intervenții medicale.
-
-
-
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
5 alimente care te balonează cel mai tare
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".