Boala inflamatorie intestinală, afecțiunea pe care riști să o faci dacă mănânci des preparate ultra-procesate

cartofi-mese_02361800

Cercetătorii au descoperit o creștere a prevalenței bolii inflamatorii intestinale pe glob în acele zone unde se consumă mult preparate ultra-procesate.

Un studiu multinațional a demonstrat recent că consumul regulat de alimente și băuturi foarte procesate este asociat cu inflamația și boli inflamatorii intestinale (IBD). Această afecțiune este mai răspândită în țările bogate decât în ​​cele cu venituri medii mai mici.

Studiul coordonat de Neeraj Narula, medic și profesor asistent de Medicină la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, a arătat că există clar o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale.

IBD este un grup de boli care provoacă inflamații cronice în tractul gastrointestinal. Printre ele: boala Crohn și colita ulcerativă. Medicul și gastroenterologul Ashkan Farhadi descrie IBD ca „o boală a națiunilor bogate”. Alimentele ultra-procesate includ majoritatea alimentelor și băuturilor produse în masă, care conțin aditivi alimentari - emulgatori, conservanți, îndulcitori și arome adăugați, grăsimi trans și coloranți.

Cercetările anterioare sugerează că anumite alimente cresc riscul apariției IBD. Echipa lui Narula a ajuns la concluzia că un consum mai mare de alimente și băuturi ultraprocesate crește probabilitatea de a dezvolta IBD. Cu toate acestea, studiul nu a putut confirma o legătură cauzală între alimentele ultra-procesate și dezvoltarea IBD. Deși consumul ridicat de alimente ultra-procesate a fost asociat cu o incidență mai mare a IBD, consumul acelorași alimente sub formă neprelucrată nu prezintă aceleași riscuri, arată Medical News Today.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250