Cartofii prăjiți, pericol de deces! În ce cantitate îți pun viața în pericol. Studiu
Cum preferați să vă mâncați cartofii? Copți, fierți, prajiți sau piure? Se pare că felul în care gătești cartofii ar putea afecta dramatic sănătatea și viața...
Conform unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition (link direct studiu), persoanele care mănâncă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână îți dublează riscul de deces precoce, comparativ cu cei care îi evită!
Consumul de cartofi prăjiți legat de decesul timpuriu
Cercetător de la Consiliul Național de Cercetare din Padova, Italia, dr. Nicola Veronese, autorul principal al studiului, a explicat că în ultimii ani consumul de cartofi prăjiți a crescut la nivel mondial. Spre exemplu, conform Consiliului Național al Cartofului (National Potato Council), în 2014 americanii au consumat, în medie, de persoană, 50,84 kilograme de cartofi. Dar doar 15,19 kilograme erau cartofi proaspeți. Restul de erau procesați.
Dr. Veronese și echipa sa studiau 4.440 de persoane pentru osteoartrită, când au decis să analizeze consumul lor de cartofi al participanților. Participanții au fost împărțiți în subgrupuri, în funcție de cât de des au mâncat cartofi prăjiți pe săptămână. Pe o perioadă de opt ani, un total de 236 de participanți au murit. Cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat cartofi prăjiți de două până la trei ori pe săptămână și-au dublat riscul de a muri timpuriu (înainte de vreme), comparativ cu cei care nu au mâncat cartofi prăjiți.
De ce au acest efect nefasat
„Chiar dacă este un studiu observațional, credem că uleiul de gătit, bogat în grăsimi trans, este un factor important în explicarea mortalității la cei care consumă mai mulți cartofi prăjiți”, a explicat Dr. Veronese.
Modul în care este preparat un cartof poate afecta conținutul de calorii, grăsimi și de sodiu. Orice preparat al unui cartof care necesită o friteuză este considerat un cartof prăjit, incluzând cartofi prăjiți și chipsurile de cartofi.
S-a demonstrat că grăsimile trans cresc nivelul colesterolului LDL din sânge, ceea ce reprezintă o explicație pentru rezultatele studiului. Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot duce la boli cardiovasculare. Dr. Veronese a adăugat că există și alți factori importanți, inclusiv obezitatea, un stil de viață sedentar și o dietă bogată în sodiu care ar putea juca un rol în decesul timpuriu al celor care consumă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână.
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
-
Primul semn că nivelul tău de stres e prea mare25.12.2025, 12:20
-
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
5 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi niciodată sub chiuveta din bucătărie
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
