Colon iritabil: cele mai bune plante de ceai care ameliorează simptomele

Dacă aveți sindrom de colon iritabil, consumul de ceaiuri din plante vă poate ajuta să vă ușurați unele dintre simptome. Iată o listă de plante ușor de găsit, care pot ameliora...
Efectul liniștitor al consumului de ceai este adesea asociat cu relaxarea. La nivel mental, te poate ajuta să ameliorezi stresul și anxietatea. La nivel fizic, aceste ceaiuri pot ajuta la relaxarea mușchilor abdominali și la ameliorarea crampelor.
Consumul de ceai crește, de asemenea, aportul de lichide, ceea ce vă poate ajuta la digestie. Se crede că și băuturile calde pot ajuta digestia.
Puteți experimenta pentru a vedea cum reacționează corpul dumneavoastră la fiecare ceai utilizat pentru tratarea colonului iritabil. Dacă simptomele cresc, întrerupeți ceaiul, recomandă helthline.com. Poate doriți să le schimbați din când în când. De asemenea, le puteți amesteca pentru a vă crea propria combinație.
Ceai de mentă
Menta este o planta deseori folosita pentru ameliorarea problemelor digestive, inclusiv a sindromului iritabil. Consumul de ceai de mentă calmează intestinele, ameliorează durerile abdominale și reduce balonarea.
Unele cercetări au arătat eficiența uleiului de mentă în tratarea sindrom iritabil. Un studiu a constatat că menta a relaxat și țesutul gastrointestinal la modelele animale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la oameni.
Puteți adăuga o picătură de ulei esențial pur de mentă într-o ceașcă de ceai de plante sau o ceașcă de apă fierbinte.
Ceai de anason
Anasonul a fost folosit în medicina tradițională pentru tratarea bolilor și a altor probleme de sănătate. Ceaiul de anason este un ajutor digestiv care ajută la stabilizarea stomacului și la reglarea digestiei.
O analiză din 2012 a raportat că studiile pe animale au arătat că extractele de ulei esențial de anason sunt relaxante musculare eficiente. Aceeași analiză a arătat potențialul anasonului în tratarea constipației, care poate fi un simptom al sindromului de colon iritabil. Cercetătorii au combinat anasonul cu alte plante pentru a produce un efect laxativ.
Anasonul are, de asemenea, proprietăți analgezice și antiinflamatoare. Un studiu din 2016 a constatat că persoanele care au luat capsule de ulei de anason au îmbunătățit semnificativ simptomele sindromului de colon iritabil după patru săptămâni. Sunt necesare studii suplimentare pentru a afla exact cum funcționează uleiul de anason pentru tratarea sindromului colonului iritabil.
Folosiți un mojar pentru a măcina 1 lingură de semințe de anason. Adăugați semințele zdrobite la 2 căni de apă clocotită. Se fierbe timp de 5 minute sau după gust.
Ceai de fenicul
Feniculul poate fi utilizat pentru ameliorarea gazelor, balonării și spasmelor intestinale. Se crede că relaxează mușchii intestinali și ameliorează constipația.
Un studiu din 2016 a combinat uleiuri esențiale de fenicul și curcumină pentru a trata sindromul colonului iritabil cu rezultate pozitive. După 30 de zile, majoritatea oamenilor au prezentat ameliorarea simptomelor și au avut mai puține dureri abdominale. Calitatea generală a vieții a fost, de asemenea, îmbunătățită.
Un alt studiu a raportat că feniculul combinat cu semințe de chimion, menta și pelin este un tratament eficient pentru sindromul colonului iritabil. Această combinație a ajutat la ameliorarea problemelor abdominale superioare.
Din păcate, ceaiul de fenicul se află pe lista de alimente cu conținut ridicat de FODMAP (carbohidrați cu molecule mici, despre care se știe că irită intestinul), așa că discutați cu medicul înainte de a-l adăuga în regimul alimentar dacă urmați un plan de dietă cu FODMAP scăzut.
Folosiți un mojar pentru a zdrobi 2 linguri de semințe de fenicul. Puneți semințele zdrobite într-o cană și turnați apă fierbinte peste ele. Se absoarbe timp de aproximativ 10 minute sau după gust.
Ceai de mușețel
Efectele terapeutice ale mușețelului îl fac un remediu popular pentru multe afecțiuni de sănătate. O revizuire medicală din 2010 a raportat că proprietățile antiinflamatorii ale mușețelului pot ajuta la ameliorarea spasmelor musculare asociate cu tulburări intestinale și relaxarea mușchilor stomacului.
S-a demonstrat că mușețelul calmează stomacul, elimină gazele și ameliorează iritația intestinală. Un studiu din 2015 a constatat că simptomele sindromului colonului iritabil au fost reduse semnificativ, iar efectele au durat câteva săptămâni după întreruperea consumului de ceai de mușețelul. Cu toate acestea, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga ceai de mușețel în dieta dumneavoastră. Nu este o plantă cu FODMAP redus, dar poate oferi alinare pentru unii oameni care suferă de sindromul colonului iritabil.
Ceai de curcuma
Curcuma este apreciată pentru proprietățile sale de vindecare digestivă. Un studiu din 2004 a constatat că persoanele care au luat turmeric sub formă de capsule au redus semnificativ simptomele sindromului colonului iritabil. Au avut mai puține dureri abdominale și disconfort după ce au luat extractul timp de opt săptămâni. Modelele intestinale auto-raportate au arătat, de asemenea, o îmbunătățire.
Puteți folosi curcuma proaspătă sau pudră pentru a prepara un ceai. Utilizarea turmericului la gătit ca și condiment este de asemenea eficientă.
Alte ceaiuri
Lipsesc dovezi științifice pentru anumite ceaiuri care sunt adesea recomandate de experții în domeniul sănătății. Doar dovezi anecdotice susțin utilizarea lor pentru sindrom iritabil. Aceste ceaiuri sunt:
ceai de păpădie
ceai de lemn dulce
ceai de ghimbir
ceai de urzica
ceai de lavanda
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.