Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Răspunsul te va surprinde. Nici nu ți-a trecut prin cap

Te-ai gândit vreodată care este cel mai murdar loc din bucătărie? Răspunsul specialiștilor te va surprinde.
Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Nu este coșul de gunoi și nici ghiuveta. Dacă ar trebui să ghicești cel mai murdar loc din bucătăria ta, s-ar putea să te gândești la mânerul frigiderului, la tocător sau poate la interiorul chiuvetei. Dar un nou studiu arată că bacteriile ar putea fi mai susceptibile de a fi ascunse într-un loc neașteptat: în sertarul sau dulapul de condimente.
Citește mai departe ca să afli cum au ajuns specialiștii la această concluzie.
Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie
Cercetătorii dintr-un studiu recent comandat de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului Agriculturii au examinat modul în care oamenii care pregăteau burgeri de curcan au contaminat diferite suprafețe dintr-o bucătărie.
Participanților nu li s-a spus că participă la un studiu privind siguranța alimentară. În schimb, au crezut că testează rețete noi. Borcanele de condimente folosite în masă, au descoperit cercetătorii, au fost de departe cel mai contaminat loc încrucișat – 48% dintre cele mai folosite condiment aveau bacterii pe ele.
Vezi și: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate
Studiul, publicat recent în Journal of Food Protection, a remarcat că, deși consumatorii ar fi auzit despre importanța curățării tocătoarelor de lemn sau a ștergerii mânerelor, este posibil să nu se fi gândit la borcanele lor de condimente.
"Este posibil ca atunci când oamenii prepară mâncarea să nu se gândească neapărat să șteargă sau să decontamineze recipientele pentru condimente după ce au gătit, deoarece acestea nu sunt de obicei vizate ca un risc ridicat de contaminare încrucișată", se arată în studiu, potrivit Washington Post.
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit cum 371 de persoane pregătesc burgeri de curcan condimentați – cărora li s-au inoculat o bacterie inofensivă de trasor folosită adesea ca "surogat" pentru norovirus – și o salată prefabricată, folosind ustensile sterilizate de diferite dimensiuni.
Odată ce au fost preparate alimentele, oamenii de știință au colectat tampoane de pe 12 suprafețe, inclusiv ustensile și blaturi.
Bacteriile găsite pe condimente au fost în concentrații mai mari decât în alte zone, potrivit studiului, deși bacteria în cantități similare au fost identificate și pe tocătoare și capacele coșului de gunoi.
Acest lucru "ar putea fi din cauza apropierii lor de regiunea în care a avut loc manipularea alimentelor, lipsa igienei, adică participanții la studiu nu s-au spălat pe mâini după manipularea curcanului și a condimentelor și din cauza faptului că nu au fost curățate și borcanele de condimente după ce acestea au fost folosite" mai notează studiul.
Rezultatele studiului, surprinzătoare
Rezultatele i-au surprins chiar și pe experții în siguranță alimentară care au efectuat studiul, a declarat Donald Schaffner, profesor în departamentul de științe alimentare de la Școala de Științe Biologice și de Mediu din Rutgers, care a condus cercetarea.
"Nu mai văzusem dovezi ale contaminării containerelor de condimente înainte. Cele mai multe cercetări privind contaminarea încrucișată a suprafețelor bucătăriei din cauza manipulării cărnii crude sau a produselor din carne de pasăre s-au concentrat pe plăcile de tăiere, sau mânerele robinetului și au neglijat suprafețe precum recipientele pentru condimente, capacele coșului de gunoi și alte ustensile de bucătărie", a declarat Schaffner pentru Food Safety News.
Cum trebuie să procedăm acasă
Benjamin Chapman, șeful Departamentului de Științe Agricole și Umane de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și autor senior al studiului, a declarat că nu crede că oamenii trebuie să foloseastă substanțe chimice pentru a curăța rafturile cu condimente.
Dar el a spus că rezultatele indică necesitatea unei spălări mai mari a mâinilor în timpul procesului de pregătire a mesei, nu doar înainte și după.
"Am încercat să distilăm mesajele în lucruri care sunt simple, cum ar fi spălatul pe mâini după manipularea cărnii. Mai mult, oamenii ar trebui să spele pe mâini după ce au manipulat carne crudă și abia apoi să folosească condimentele", a spus într-un interviu.
Condimente - FOTO: Freepik@pikisuperstar
Condimentele, magnet pentru germeni
Condimentele sunt un magnet potențial pentru germeni, a spus Chapman.
Bucătarii care s-au spălat pe mâini după ce au manipulate carnea crudă nu au răspândit germenii. Specialiștii adaugă că ar trebui să ne dezinfectăm borcanele cu condiment cu folosirea unei cârpe îmbibate cu detergent de bucătărie.
Contaminarea încrucișată, riscuri
Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infecțiile la om, poate fi contractat din surse precum:
- carne de pasăre de curte
- carne de porc
- carne de vită în cazul în care sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella după preparare
- ouă infectate, produse din ouă
- lapte, produse din lapte, atunci cand nu sunt pregatite, manipulate sau pastrate în mod corespunzător
- animale de companie precum broaște țestoase, șerpi, șopârle, salamandre, păsări și șoareci.
Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.
Rabia, boala care ucide 100% dacă nu e tratată imediat: simptome și transmitere
Virusul care duce la umflarea creierului provoacă îngrijorare
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
Ce trebuie să știi dacă te-a zgâriat câinele. Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
Un nou caz surprinzător de varianta mpox clade lb, detectat în Anglia. Pacientul nu are istoric de călătorii sau contact cu vreo persoană infectată
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
COVID are încă un impact catastrofal. Consecințele se vor resimți pe termen lung.
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Panencefalita sclerozantă subacută, complicația mortală a rujeolei. Dr. Mihai Craiu, avertisment
Candidozyma auris, ciuperca rezistentă la medicamente, se răspândește rapid în Europa
Stafilococul coagulazo-pozitiv, superbacteria de la Balul Însuraților. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Gravitatea simptomelor depinde de cantitatea infectată ingerată
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Ce se întâmplă dacă faci asta
De câte ori trebuie, de fapt, să tragi apa la toaletă. Cum E.coli și stafilococul auriu îți pot pune viața în pericol.
De la inflamație la fibroză. Cercetătorii analizează modificările celulare în deteriorarea pulmonară cauzată de COVID-19
Complicația gravă pe care o poți face după infectarea cu COVID. Apare chiar și după ani de la infectare și are efecte dramatice.
De ce unele persoane nu se îmbolnăvesc
Creștere cu 21% a cazurilor de COVID-19 în România. 58 de noi infectări în ultima săptămână, inclusiv reinfectări
Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19
COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.
Virusul care stârnește îngrijorare în Europa
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.