Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Răspunsul te va surprinde. Nici nu ți-a trecut prin cap

Te-ai gândit vreodată care este cel mai murdar loc din bucătărie? Răspunsul specialiștilor te va surprinde.
Care este cel mai murdar loc din bucătărie. Nu este coșul de gunoi și nici ghiuveta. Dacă ar trebui să ghicești cel mai murdar loc din bucătăria ta, s-ar putea să te gândești la mânerul frigiderului, la tocător sau poate la interiorul chiuvetei. Dar un nou studiu arată că bacteriile ar putea fi mai susceptibile de a fi ascunse într-un loc neașteptat: în sertarul sau dulapul de condimente.
Citește mai departe ca să afli cum au ajuns specialiștii la această concluzie.
Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie
Cercetătorii dintr-un studiu recent comandat de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului Agriculturii au examinat modul în care oamenii care pregăteau burgeri de curcan au contaminat diferite suprafețe dintr-o bucătărie.
Participanților nu li s-a spus că participă la un studiu privind siguranța alimentară. În schimb, au crezut că testează rețete noi. Borcanele de condimente folosite în masă, au descoperit cercetătorii, au fost de departe cel mai contaminat loc încrucișat – 48% dintre cele mai folosite condiment aveau bacterii pe ele.
Vezi și: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate
Studiul, publicat recent în Journal of Food Protection, a remarcat că, deși consumatorii ar fi auzit despre importanța curățării tocătoarelor de lemn sau a ștergerii mânerelor, este posibil să nu se fi gândit la borcanele lor de condimente.
"Este posibil ca atunci când oamenii prepară mâncarea să nu se gândească neapărat să șteargă sau să decontamineze recipientele pentru condimente după ce au gătit, deoarece acestea nu sunt de obicei vizate ca un risc ridicat de contaminare încrucișată", se arată în studiu, potrivit Washington Post.
În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit cum 371 de persoane pregătesc burgeri de curcan condimentați – cărora li s-au inoculat o bacterie inofensivă de trasor folosită adesea ca "surogat" pentru norovirus – și o salată prefabricată, folosind ustensile sterilizate de diferite dimensiuni.
Odată ce au fost preparate alimentele, oamenii de știință au colectat tampoane de pe 12 suprafețe, inclusiv ustensile și blaturi.
Bacteriile găsite pe condimente au fost în concentrații mai mari decât în alte zone, potrivit studiului, deși bacteria în cantități similare au fost identificate și pe tocătoare și capacele coșului de gunoi.
Acest lucru "ar putea fi din cauza apropierii lor de regiunea în care a avut loc manipularea alimentelor, lipsa igienei, adică participanții la studiu nu s-au spălat pe mâini după manipularea curcanului și a condimentelor și din cauza faptului că nu au fost curățate și borcanele de condimente după ce acestea au fost folosite" mai notează studiul.
Rezultatele studiului, surprinzătoare
Rezultatele i-au surprins chiar și pe experții în siguranță alimentară care au efectuat studiul, a declarat Donald Schaffner, profesor în departamentul de științe alimentare de la Școala de Științe Biologice și de Mediu din Rutgers, care a condus cercetarea.
"Nu mai văzusem dovezi ale contaminării containerelor de condimente înainte. Cele mai multe cercetări privind contaminarea încrucișată a suprafețelor bucătăriei din cauza manipulării cărnii crude sau a produselor din carne de pasăre s-au concentrat pe plăcile de tăiere, sau mânerele robinetului și au neglijat suprafețe precum recipientele pentru condimente, capacele coșului de gunoi și alte ustensile de bucătărie", a declarat Schaffner pentru Food Safety News.
Cum trebuie să procedăm acasă
Benjamin Chapman, șeful Departamentului de Științe Agricole și Umane de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și autor senior al studiului, a declarat că nu crede că oamenii trebuie să foloseastă substanțe chimice pentru a curăța rafturile cu condimente.
Dar el a spus că rezultatele indică necesitatea unei spălări mai mari a mâinilor în timpul procesului de pregătire a mesei, nu doar înainte și după.
"Am încercat să distilăm mesajele în lucruri care sunt simple, cum ar fi spălatul pe mâini după manipularea cărnii. Mai mult, oamenii ar trebui să spele pe mâini după ce au manipulat carne crudă și abia apoi să folosească condimentele", a spus într-un interviu.
Condimente - FOTO: Freepik@pikisuperstar
Condimentele, magnet pentru germeni
Condimentele sunt un magnet potențial pentru germeni, a spus Chapman.
Bucătarii care s-au spălat pe mâini după ce au manipulate carnea crudă nu au răspândit germenii. Specialiștii adaugă că ar trebui să ne dezinfectăm borcanele cu condiment cu folosirea unei cârpe îmbibate cu detergent de bucătărie.
Contaminarea încrucișată, riscuri
Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infecțiile la om, poate fi contractat din surse precum:
- carne de pasăre de curte
- carne de porc
- carne de vită în cazul în care sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella după preparare
- ouă infectate, produse din ouă
- lapte, produse din lapte, atunci cand nu sunt pregatite, manipulate sau pastrate în mod corespunzător
- animale de companie precum broaște țestoase, șerpi, șopârle, salamandre, păsări și șoareci.
Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ce este virusul Chikungunya. Fii atent la asta dacă te-a înțepat un țânțar. Atacă articulațiile!
Un nou virus provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Are potențial pandemic
Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Un copil de 5 ani a murit din cauza meningitei meningococice. Care sunt primele simptome și cum poate fi prevenită boala
Alertă din cauza meningitei. Un copil de 5 ani a murit
Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Rezistența antimicrobiană cu Campylobacter, alarmantă. Antibioticele și factorii socio-economici, factori determinanți
Această infecție extrem de răspândită devine din ce în ce mai greu de tratat.
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
HPV, asociat și cu bolile cardiovasculare. Provoacă inflamație cronică
Această infecție comună provoacă trei tipuri de cancer, dar și boli de inimă.
5 locuri din camerele de hotel unde se ascund cele mai multe bacterii
Infecția cu virusul H5N1: simptome clinice, risc zoonotic și potențial pandemic
"Ne pregătim de o nouă PANDEMIE". Medicii au lansat un avertisment îngrijorător.
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
Patru virusuri emergente cu potențial pandemic. Autoritățile sanitare, în alertă
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză
OMS anunţă prima precalificare a unui test pentru diagnosticarea tuberculozei.
Ce este hepatita B: simptome, tratament. Dacă nu este eliminată de organism în șase luni, se transformă în boală cronică
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
Pisicile, afectate de gripa aviară. Specialiștii trag un semnal privind o viitoare pandemie
Pandemia ce ar putea fi declanșată de pisici. Face ravagii, este avertismentul specialiștilor. Încălzirea vremii va înrăutăți situația.
O nouă pandemie ne amenință. Medicii, îngrijorați
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
Impactul ascuns al pandemiei. COVID-19 și schimbările dramatice în mortalitate
Adevărul murdar despre ce se ascunde în șosetele tale. Cum se spală corect
Febra denga şi chikungunya, în curând endemice în Europa. Ce arată un studiu nou
Deficitul de Fier și inflamația timpurie, factori cheie în dezvoltarea long-COVID
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.