Superbacterii rezistente pot supraviețui ciclurilor de spălare, iar detergentul le poate face mai puternice
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
În contextul continuării apariției zilnice a noilor cazuri de COVID-19 în zecile de mii la nivel mondial, medicii depun eforturi pentru a înțelege mai bine factorii care ne expun la un risc crescut de infectare....
Conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din São Paulo din Brazilia, adoptarea unei diete vegane sau vegetariene este asociată cu o reducere cu 39% a șanselor de a contracta virusul.
Studiul a implicat 702 de adulți brazilieni, iar analiza datelor, deși nu oferă dovezi directe de cauzalitate, indică faptul că limitarea sau evitarea consumului de carne și produse animale poate oferi o oarecare protecție împotriva virusului SARS-CoV-2. Asocierea a persistat chiar și după ajustarea pentru alți factori legați de sănătate.
Vezi și: Cele mai rele alimente pentru dinții tăi. Consumul de pâine poate crea carii
Dieta vegetariană - FOTO: Freepik
Cercetătorii au menționat în articolul lor publicat că persoanele vegetariene au un risc mai mic de a contracta virusulul.
"Studiul nostru furnizează dovezi că indivizii cu o dietă bazată pe plante și, în special, o dietă vegetariană, au prezentat o incidență mai mică a COVID-19, chiar și după luarea în considerare a variabilelor importante precum activitatea fizică, IMC și afecțiunile preexistente", au notat cercetătorii, potrivit Science Alert.
Dintre cei 702 de participanți la studiu, 278 au raportat că urmează în principal o dietă bazată pe plante, cu o consum mai ridicat de legume, leguminoase și nuci și o reducere a produselor lactate și a cărnii, în comparație cu cei 424 de voluntari. Procentual, un număr semnificativ mai mare de omnivori au declarat că au fost infectați cu COVID-19: 52% față de 40%.
Vezi și: Mierea, medicamentul naturii. Reglează nivelul zahărului din sânge și tratează arsurile
Situația este complexă, deoarece grupul omnivor a indicat că sunt mai puțin activi din punct de vedere fizic, au mai multe afecțiuni medicale existente și au o predispoziție mai mare către obezitate (un factor de risc cunoscut pentru COVID-19).
Cercetătorii cred că beneficiile generale ale dietei bazate pe plante, incluzând îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea tensiunii arteriale, pot stimula sistemul imunitar și reduce riscul de infecții.
"Modelele alimentare bazate pe plante sunt bogate în antioxidanți, fitosteroli și polifenoli, care afectează pozitiv mai multe tipuri de celule implicate în funcția imunitară și au proprietăți antivirale directe", au adăugat cercetătorii.
Această cercetare este susținută de studii anterioare care au legat dietele bazate pe plante de riscul redus de infecții moderate sau severe cu COVID-19. Este un rezultat anticipat, dată fiind strânsa legătură dintre sănătatea noastră și alegerile alimentare.
Pe baza acestor constatări recente și a recomandărilor generale precum purtarea măștii și menținerea igienei, ar putea fi util să luați în considerare ajustarea dietei în vederea reducerii riscului de infectare cu COVID-19, conform concluziilor cercetătorilor.
"În lumina acestor rezultate și a altor studii, și datorită importanței identificării factorilor care pot influența incidența COVID-19, recomandăm adoptarea unor diete bazate pe plante sau modele dietetice vegetariene", mai adaugă studiul.
Studiul a fost publicat în BMJ Nutrition Prevention & Health.
Cum te poate omorî mașina de spălat. Ce se întâmplă, de fapt, când speli hainele
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu graficele COVID care apăreau zilnic la TV? Răspunsul te va surprinde.
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Acest deficit accentuează simptomele COVID. De altfel și inflamația din organism agravează simptomele infecției.
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.
Patru virusuri ne amenință sănătatea, iar medicii se tem de o nouă pandemie.
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă