Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Tulpini ale bacteriei Escherichia coli - E.coli - au mai multe șanse să se răspândească dacă nu se respectă normele de igienă după utilizarea toaletei decât prin prepararea insuficientă și...
O echipă de oameni de știință, printre care se numără și cercetători de la University of East Anglia, a ajuns la concluzia că majoritatea infecțiilor declanșate de superbacterii asociate cu Escherichia coli, sau E. coli, sunt cauzate de tulpini nocive prezente în particule de fecale umane.
Cercetătorii au analizat în special o anumită tulpină de E.coli ce produce enzime numite beta lactamaze cu spectru extins (ESBL), care îi conferă rezistență la antibiotice.
Studiul a demonstrat că există un risc redus ca ESBL asociate E.coli să fie transmise de la animale la oameni.
Echipa de cercetători a subliniat că aceste concluzii, publicate în jurnalul științific The Lancet Infectious Diseases, sugerează că aceste superbacterii „se răspândesc prin igienă precară a toaletei, nu prin carne de pui insuficient preparată sau alte alimente".
„Marea majoritate a tulpinilor de ESBL-E.coli care provoacă infecții umane nu provin de la consumul de pui sau altceva din lanțul trofic. Mai degrabă - și neplăcut - cea mai probabilă cale de transmitere în cazul ESBL-E.coli este direct de la om la om, în cazul în care particule de materii fecale de la o persoană ajung în zona gurii altei persoane", a explicat profesor David Livermore de la Facultatea de Medicină din cadrul University of East Anglia, principalul autor al cercetării, citat de , Press Association și Agerpres.
E.coli este principala cauză de toxiinfecție alimentară. Circa 10% dintre cazuri sunt provocate de tulpini cu rezistență ridicată asociate ESBL, după cum a explicat specialistul.
Oamenii de știință au subliniat totuși că este esențial să se respecte normele de igienă în timpul preparării hranei deoarece „există o mulțime de bacterii importante care provoacă toxiinfecții alimentare, printre care alte tulpini de E.coli", ce pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
„În cazul ESBL-E.coli este mult mai important ca mâinile să fie spălate după utilizarea toaletei", a precizat Livermore.
Europa se pregătește pentru o nouă pandemie. Un inamic necunoscut ar putea declanșa următoarea criză globală de sănătate.
Aceasta este temperatura optimă la care trebuie gătită carnea de porc.
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
O nouă pandemie, mai devastatoare decât cea de COVID, ne amenință. Medicii sunt îngrijorați.
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
Alertă în Europa. Un virus periculos transmis de țânțari provoacă îngrijorare.
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
Aceste semne banale îți arată că, de fapt, ai gripă și nu o răceală obișnuită.
Infecția cu Helicobacter pylori are un efect major. Ce s-a aflat abia acum.