EXPLICAȚIA ȘTIINȚIFICĂ: De ce nu faci COVID când în jurul tău toată lumea e infectată. STUDIU

Descoperire uluitoare făcută de oamenii de știință: Persoanele care nu se infectează cu SARS-CoV-2 deși sunt înconjurați de bolnavi COVID-19 sunt apărate de celulele T, având ceea ce se numește memorie...
Cu toții am auzit de persoane care, în ciuda faptului că întreaga gospodărie a fost infectată cu coronavirus și a făcut COVID-19, nu a fost ieșit niciodată pozitiv la testele pentru boală.
Acum, oamenii de știință au găsit o explicație, care arată că o acelti oameni suferă de ceea ce se numește „infecție avortivă” în care coronavirusul intră în organism, dar este eliminat rapid de celulele T ale sistemului lor imunitar, în cel mai incipient stadiu, ceea ce înseamnă că testele RT-PCR și de anticorpi înregistrează un rezultat negativ.
Noul studiu arată că aceste persoane scapă pur și simplu rapid de coronavirus fără a se infecta în adevăratul sens pentru că au „memorie imunitară”
Publicat miercuri în revista Nature, studiul (link direct studiu) a analizat imunitatea a 731 de angajați din domeniul sănătății din Regatul Unit în timpul primului val al pandemiei COVID-19. Acesta a fost, de asemenea, o perioadă în care oamenii nu au generat anticorpi. Cercetătorii au descoperit că aproximativ 15% dintre oameni nu au făcut COVID-19, în ciuda expunerii la coronavirusul original. Cu alte cuvinte, răspunsul imun natural al participanților a existat chiar înainte de începerea pandemiei.
Descoperirea cercetătorilor ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care să vizeze acest răspuns al celulelor T. Aceste vaccinuri ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, potrivit specialiştilor.
Studiul sugerează că respectivul subgrup de oameni avea deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, anticorpi care i-au protejat de COVID-19.
Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o regiune a Covid-19 împărtășită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu. „Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al lucrării.
Descoperirea este deosebit de semnificativă deoarece brațul cu celule T al răspunsului imun tinde să confere o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii. Aproape toate vaccinurile COVID-19 existente se concentrează pe amorsarea anticorpilor împotriva proteinei virale spike care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe. Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului și o potențială slăbiciune a vaccinurilor bazate pe proteina spike este că se știe că această regiune a virusului suferă mutații.
-
Tratamentul pacienților cu Parkinson, adaptat14.07.2025, 20:48
-
Fructul care ascunde beneficii uimitoare pentru inimă și sănătate14.07.2025, 19:19
-
Tratamentul care reduce semnificativ hipertensiunea14.07.2025, 18:00
-
EXCLUSIV ThetaHealing, o punte între subconștient și vindecarea fizică14.07.2025, 16:54
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Schimbări majore în sănătate14.07.2025, 16:41
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-