11 alimente care provoacă grăsime viscerală. AVC și Alzheimer, printre riscurile asociate cu grăsimea abdominală

Grăsimea viscerală este foarte greu de topit și poate duce la accident vascular cerebral sau chiar la boala Alzheimer.
Grăsimea viscerală, cea aflată în interiorul abdomenului, este greu de topit doar cu exerciții fizice. Iar pe lângă aspectul neplăcut pe care îl dă corpului, această grăsime ascunsă este și foarte periculoasă pentru sănătate. De altfel, există persoane care pot avea abdomenul plat și pe care să nu fie suspectate de acest lucru.
Printre afecțiunile pe care le poate provoca grăsimea viscerală se află:
- bolile de inimă
- boala Alzheimer
- diabetul de tip 2
- accidentul vascular
- colesterolul mărit.
Cercetătorii suspectează că grăsimea viscerală produce mai multe proteine care inflamează țesuturile și organele corpului și îngustează vasele de sânge.
Acest lucru poate face ca tensiunea arterială să crească și poate cauza alte probleme, arată WebMD.
Potrivit sursei menționate singura metodă care să indice cu exactitate unde și câtă grăsime viscerală se află în organism este prin realizarea unui test imagistic, care este însă foarte costisitor.
Pentru a știi dacă ai prea multă grăsime viscerală, trebuie să măsori corect circumferința taliei. Iată ce trebuie să faci:
- stai în picioare și măsoară-ți abdomenul cu un centimetru
- poziționează corect centimetrul în jurul abdomenului, chiar deasupra osului șoldului
- nu strânge centimetrul, astfel încât să împingi pielea, capetele centimetrului trebuie să se suprapună lejer
- măsoară talia după ce ai expirat, rezistând impulsului de a ”suge burta”.
O talie de peste 100 de cm la bărbați, respectiv de 90 cm la femei indică faptul că vă aflați în zona de risc.
Pentru a scăpa de grăsimea viscerală este nevoie, în primul rând, să vă revizuiți dieta și să eliminați alimentele care provoacă acest tip de grăsime.
11 alimente care provoacă grăsimea viscerală
În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă cu cele mai periculoase alimente care vă pun nu doar centimetri pe talie, dar și grăsime pe organele interne.
Cerealele îndulcite de la micul dejun
Chiar dacă par sănătoase, cerealele cu fructe uscate pe care le serviți la micul dejun pot să nu fie.
”Consumul acestor alimente cu un nivel glicemic ridicat dimineața poate servi ca o dublă lovitură pentru sănătatea ta - în primul rând prin adăugarea de calorii goale cu o valoare nutritivă redusă, dar în al doilea rând prin provocarea unui vârf al nivelului de insulină, care, la rândul său, poate face ca cineva să se simtă lipsit de energie la aproximativ 2 ore după ce a mâncat”, a afirmat dr. Megan Mescher-Cox, nutriționist, notează EatThis.
Uleiul de palmier
Acest tip de ulei este extrem de bogat în grăsimi saturate, despre care se știe că provoacă multă grăsime viscerală. Într-un studiu din 2014, participanții care au consumat brioșe realizate cu ulei de palmier au avut o creștere a grăsimii, în special pe ficat și abdomen, în comparație cu cei care au consumat brioșe produse cu ulei de floarea soarelui, care are grăsimi polinesaturate.
Băuturile înghețate de cafea
Acest tip de băutură pe cât este de delicioasă și răcoritoare vara, pe atât este de plină de calorii care se pot transforma în grăsime viscerală.
Băuturile cremoase
Dr. Cox susține că în băuturile cremoase se găsește un conținut ridicat de grăsimi saturate și zahăr rafinat, ”ceea ce reprezintă o rețetă pentru dezvoltarea grăsimii viscerale.
Multe dintre aceste băuturi au mai mult zahăr decât cantitatea recomandată pentru o zi întreagă și, uneori, mai multe calorii decât o masă obișnuită.
De asemenea, excesul de calorii va fi transformat în grăsime depozitată”.
Fursecurile, prăjiturile și produsele de patiserie
Combinația de zahăr rafinat și calorii goale din prăjituri și produsele de patiserie duce la rezistența șa insulină și exces de greutate, în special grăsime viscerală. Pe lângă acest lucru, dulciurile ajută și la creșterea nivelului de colesterol ”rău”.
Carnea procesată
Carnea procesată, precum baconul, cârnații, șunca sau mezelurile, dar și carnea roșie au fost asociate cu grăsimea viscerală. Un studiu din 2020 a arătat că un aport mare de produse de carne procesată duce la o creștre a grăsimii viscerale, în special la femeile de peste 45 de ani.
Produsele de tip fast-food
Cheeseburgerul, unul dintre cele mai răspândite produse de tip fast-food, are o combinație care cauzează producerea grăsimii viscerale. Este vorba de conținutul de calorii, grăsimi saturate și factorii inflamatori din carnea roșie și brânză. La acestea se mai adaugă maioneza și alte sosuri.
Gogoșile
Gogoșile sunt gustoase, dar nu aduc decât multe calorii, din ele lipsind fibrele și antioxidanții.
Un studiu realizat în 2020 a arătat că aportul de zahăr adăugat este asociat cu acumularea de grăsime viscerală în jurul inimii, iar un studiu realizat pe adolescenți supraponderali a arătat că un aport mai mare de grăsimi și alimente prăjite a fost asociat cu acumularea de grăsime în jurul ficatului, arată EatThis.
Cartofii prăjiți
Cartoful, în sine, este o legumă sănătoasă, însă în forma sa prăjită este o adevărată bombă calorică. prin prăjire sunt adăugate grăsimile trans, dar și acrilamide cancerigene care se formează atunci când un aliment bogat în carbohidrați este expus la temperaturi foarte ridicate.
Alcoolul
Excesul de alcool poate duce și el la grăsimea viscerală. Acest lucru se vede cu precădere la consumatorii de bere, așa numita ”burtă de bere”, însă nici băutorii de vin nu sunt scutiți.
Nutriționiștii recomandă ca femeile să consume o unitate de 150 ml de alcool pe zi, în timp ce bărbații se pot bucura de o unitate în plus.
Sucurile carbogazoase
Multiple studii au asociat conținutul de zahăr din băuturile carbogazoase cu grăsimea viscerală. De altfel, acest tip de băutură este factor de risc și pentru diabet ori bolile de inimă.
Ca o concluzie, pentru a putea scăpa de grăsimea viscerală eliminați aceste alimente, ori măcar limitați-le, și încercași să aduceți în dieta voastră cât mai multe fructe și legume, proteine de bună calitate și nu uitați nici de hidratare.
Trebuie să știi și:
Postul parțial, efect reversibil pentru diabetici. Rezultatele au fost vizibile după 3 luni de post
Indigestia, dispepsia, cauze și simptome. Cum să descarci bila pentru o digestie bună
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.