11 alimente care provoacă grăsime viscerală. AVC și Alzheimer, printre riscurile asociate cu grăsimea abdominală
Grăsimea viscerală este foarte greu de topit și poate duce la accident vascular cerebral sau chiar la boala Alzheimer.
Grăsimea viscerală, cea aflată în interiorul abdomenului, este greu de topit doar cu exerciții fizice. Iar pe lângă aspectul neplăcut pe care îl dă corpului, această grăsime ascunsă este și foarte periculoasă pentru sănătate. De altfel, există persoane care pot avea abdomenul plat și pe care să nu fie suspectate de acest lucru.
Printre afecțiunile pe care le poate provoca grăsimea viscerală se află:
- bolile de inimă
- boala Alzheimer
- diabetul de tip 2
- accidentul vascular
- colesterolul mărit.
Cercetătorii suspectează că grăsimea viscerală produce mai multe proteine care inflamează țesuturile și organele corpului și îngustează vasele de sânge.
Acest lucru poate face ca tensiunea arterială să crească și poate cauza alte probleme, arată WebMD.
Potrivit sursei menționate singura metodă care să indice cu exactitate unde și câtă grăsime viscerală se află în organism este prin realizarea unui test imagistic, care este însă foarte costisitor.
Pentru a știi dacă ai prea multă grăsime viscerală, trebuie să măsori corect circumferința taliei. Iată ce trebuie să faci:
- stai în picioare și măsoară-ți abdomenul cu un centimetru
- poziționează corect centimetrul în jurul abdomenului, chiar deasupra osului șoldului
- nu strânge centimetrul, astfel încât să împingi pielea, capetele centimetrului trebuie să se suprapună lejer
- măsoară talia după ce ai expirat, rezistând impulsului de a ”suge burta”.
O talie de peste 100 de cm la bărbați, respectiv de 90 cm la femei indică faptul că vă aflați în zona de risc.
Pentru a scăpa de grăsimea viscerală este nevoie, în primul rând, să vă revizuiți dieta și să eliminați alimentele care provoacă acest tip de grăsime.
11 alimente care provoacă grăsimea viscerală
În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă cu cele mai periculoase alimente care vă pun nu doar centimetri pe talie, dar și grăsime pe organele interne.
Cerealele îndulcite de la micul dejun
Chiar dacă par sănătoase, cerealele cu fructe uscate pe care le serviți la micul dejun pot să nu fie.
”Consumul acestor alimente cu un nivel glicemic ridicat dimineața poate servi ca o dublă lovitură pentru sănătatea ta - în primul rând prin adăugarea de calorii goale cu o valoare nutritivă redusă, dar în al doilea rând prin provocarea unui vârf al nivelului de insulină, care, la rândul său, poate face ca cineva să se simtă lipsit de energie la aproximativ 2 ore după ce a mâncat”, a afirmat dr. Megan Mescher-Cox, nutriționist, notează EatThis.
Uleiul de palmier
Acest tip de ulei este extrem de bogat în grăsimi saturate, despre care se știe că provoacă multă grăsime viscerală. Într-un studiu din 2014, participanții care au consumat brioșe realizate cu ulei de palmier au avut o creștere a grăsimii, în special pe ficat și abdomen, în comparație cu cei care au consumat brioșe produse cu ulei de floarea soarelui, care are grăsimi polinesaturate.
Băuturile înghețate de cafea
Acest tip de băutură pe cât este de delicioasă și răcoritoare vara, pe atât este de plină de calorii care se pot transforma în grăsime viscerală.
Băuturile cremoase
Dr. Cox susține că în băuturile cremoase se găsește un conținut ridicat de grăsimi saturate și zahăr rafinat, ”ceea ce reprezintă o rețetă pentru dezvoltarea grăsimii viscerale.
Multe dintre aceste băuturi au mai mult zahăr decât cantitatea recomandată pentru o zi întreagă și, uneori, mai multe calorii decât o masă obișnuită.
De asemenea, excesul de calorii va fi transformat în grăsime depozitată”.
Fursecurile, prăjiturile și produsele de patiserie
Combinația de zahăr rafinat și calorii goale din prăjituri și produsele de patiserie duce la rezistența șa insulină și exces de greutate, în special grăsime viscerală. Pe lângă acest lucru, dulciurile ajută și la creșterea nivelului de colesterol ”rău”.
Carnea procesată
Carnea procesată, precum baconul, cârnații, șunca sau mezelurile, dar și carnea roșie au fost asociate cu grăsimea viscerală. Un studiu din 2020 a arătat că un aport mare de produse de carne procesată duce la o creștre a grăsimii viscerale, în special la femeile de peste 45 de ani.
Produsele de tip fast-food
Cheeseburgerul, unul dintre cele mai răspândite produse de tip fast-food, are o combinație care cauzează producerea grăsimii viscerale. Este vorba de conținutul de calorii, grăsimi saturate și factorii inflamatori din carnea roșie și brânză. La acestea se mai adaugă maioneza și alte sosuri.
Gogoșile
Gogoșile sunt gustoase, dar nu aduc decât multe calorii, din ele lipsind fibrele și antioxidanții.
Un studiu realizat în 2020 a arătat că aportul de zahăr adăugat este asociat cu acumularea de grăsime viscerală în jurul inimii, iar un studiu realizat pe adolescenți supraponderali a arătat că un aport mai mare de grăsimi și alimente prăjite a fost asociat cu acumularea de grăsime în jurul ficatului, arată EatThis.
Cartofii prăjiți
Cartoful, în sine, este o legumă sănătoasă, însă în forma sa prăjită este o adevărată bombă calorică. prin prăjire sunt adăugate grăsimile trans, dar și acrilamide cancerigene care se formează atunci când un aliment bogat în carbohidrați este expus la temperaturi foarte ridicate.
Alcoolul
Excesul de alcool poate duce și el la grăsimea viscerală. Acest lucru se vede cu precădere la consumatorii de bere, așa numita ”burtă de bere”, însă nici băutorii de vin nu sunt scutiți.
Nutriționiștii recomandă ca femeile să consume o unitate de 150 ml de alcool pe zi, în timp ce bărbații se pot bucura de o unitate în plus.
Sucurile carbogazoase
Multiple studii au asociat conținutul de zahăr din băuturile carbogazoase cu grăsimea viscerală. De altfel, acest tip de băutură este factor de risc și pentru diabet ori bolile de inimă.
Ca o concluzie, pentru a putea scăpa de grăsimea viscerală eliminați aceste alimente, ori măcar limitați-le, și încercași să aduceți în dieta voastră cât mai multe fructe și legume, proteine de bună calitate și nu uitați nici de hidratare.
Trebuie să știi și:
Postul parțial, efect reversibil pentru diabetici. Rezultatele au fost vizibile după 3 luni de post
Indigestia, dispepsia, cauze și simptome. Cum să descarci bila pentru o digestie bună
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
EXCLUSIV Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
