Postul parțial, efect reversibil pentru diabetici. Rezultatele au fost vizibile după 3 luni de post

Sonia Baciu |
Data publicării:
postul partial efect reversibil pentru diabetici. FOTO: Freepik @BillionPhotos
postul partial efect reversibil pentru diabetici. FOTO: Freepik @BillionPhotos

Postul parțial are efect revesibil pentru diabetul de tip 2. Ce alte beneficii mai are intermittent fastingul și ce contradicții.

Postul parțial, Intermittent Fasting, este definit prin mese mai rare, adică renunțarea la micul dejun sau la cină, iar perioadele de post negru să fie alternate cu cele de alimentație normală.

Potrivit unui studiu recent, cercetătorii au observat că după o intervenție cu Intermittent Fasting, pacienții au obținut o remisiune completă a diabetului, definită ca un nivel de HbA1c (glicemia medie) mai mic de 6,5% la cel puțin un an de la întreruperea tratamentului pentru diabet, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism al Societății Endocrine, notează Science Direct.

”Diabetul de tip 2 nu este neapărat o boală permanentă, care durează toată viața.

Remiterea diabetului este posibilă dacă pacienții pierd în greutate prin schimbarea regimului alimentar și a obiceiurilor de exerciții fizice.

Cercetările noastre arată că un post intermitent, Chinese Medical Nutrition Therapy (CMNT), poate duce la remisiunea diabetului la persoanele cu diabet de tip 2, iar aceste descoperiri ar putea avea un impact major asupra celor peste 537 de milioane de adulți din întreaga lume care suferă de această boală”, a declarat dr. Dongbo Liu, de la Universitatea Agricolă Hunan din Changsha, China.

În cadrul studiului, 36 de persoane cu diabet au fost trecute pe post intermitent timp de trei luni. La finalul experimentului, oamenii de știință au descoperit că aproape 90% dintre participanți, inclusiv cei care luau agenți pentru reducerea glicemiei și insulină, și-au redus aportul de medicamente diabetice după cele trei luni de post parțial.

Mai mult, 55% dintre aceste persoane au experimentat o remisiune a diabetului, au renunțat la medicația pentru diabet și au menținut-o timp de cel puțin un an.

Postul parțial, ce este și ce alte beneficii mai are

Postul parțial a devenit popular în ultimii ani ca metodă eficientă de pierdere în greutate, deoarece accelerează arderea grăsimilor.

În cazul postului intermitent, se poate mânca doar în anumite ”ferestre” de timp.

Astfel, există mai multe tipuri de post parțial, printre care:

- postul alternativ. Mâncați o dietă normală într-o zi și  fie postiți complet, fie luați o masă mai mică (sub 500 de calorii) în ziua următoare;

- postul 5:2. Mâncați o dietă normală cinci zile pe săptămână și postiți în celelalte două;

- postul zilnic cu restricții de timp. Mâncați normal, dar numai într-o fereastră de opt ore în fiecare zi. De exemplu, săriți peste micul dejun, dar mâncați prânzul la miezul zilei și cina nu mai târziu de ora 8 seara, arată MayoClinic.

Unele cercetări sugerează că postul intermitent poate fi mai benefic decât alte diete pentru reducerea inflamației și îmbunătățirea condițiilor asociate cu inflamația, cum ar fi:

- boala Alzheimer

- artrita

- astmul

- scleroza multiplă

- accident vascular cerebral.

Vezi și: Amigdalita, cauze și tratament: Erupția arată îngrijorător. Nu dăm antibiotice

Postul parțial, reacții adverse și contraindicații

Este important de reținut că postul intermitent poate avea efecte secundare neplăcute, dar acestea dispar, de obicei, în decurs de o lună.

Efectele secundare pot include:

- foamea

- oboseala

- insomnie

- greață

- dureri de cap.

Postul intermitent este sigur pentru mulți oameni, dar nu este pentru toată lumea.

Sărirea peste mese poate să nu fie cea mai bună modalitate de a vă gestiona greutatea dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Dacă aveți pietre la rinichi, reflux gastro-esofagian sau alte probleme medicale, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe postul parțial.

Până de curând și persoanele cu diabet, în special cei insulino-dependenți, se aflau pe lista celor cărora postul parțial nu le era recomandat, iar explicația a fost legată de faptul că ”postul intermitent combinat cu medicamentele pentru diabet poate face ca glicemia să scadă periculos de mult”, a afirmat Cedrina Calder, pentru EatThis. 

Este cunoscut că persoanele care sunt diagnosticate cu diabet deja trec prin creșteri și scăderi frecvente ale nivelului de zahăr din sânge, pe parcursul unei zile, așa că postul nu ar face decât să le intensifice aceste ”vârfuri”.

Trebuie să știi și:

Ce poți bea în timpul postului intermitent. Vasi Rădulescu: Ajută enorm ca să reduci senzația de foame

Indigestia, dispepsia, cauze și simptome. Cum să descarci bila pentru o digestie bună

Cafeaua, "sănătate curată". Doru Negru: Hai să fim serioși! Sunt povești că îți crește tensiunea. Cafeaua e vasodilatator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel