Boala celiacă: cauze, simptome, tratament. Netratată, poate duce la malnutriție și osteoporoză

Boala celiacă - cauze, simptome, tratament. Dacă nu este tratată, poate cauza malnutriție și osteoporoză.
Boala celiacă este o tulburare autoimună cronică, provocată de ingestia glutenului, o proteină găsită în grâu, orz și secară. Acesta este un diagnostic serios, afectând milioane de oameni din întreaga lume și având un impact semnificativ asupra stilului de viață, nutriției și sănătății pacienților.
Simptome
Simptomele bolii celiace pot varia în mod semnificativ. Simptomele digestive la adulți includ:
- Diaree
- Oboseală
- Pierdere în greutate
- Balonare și gaze
- Dureri abdominale
- Grețuri și vărsături
- Constipație
Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre adulții cu boala celiacă au simptome care nu sunt legate de sistemul digestiv, incluzând:
- Anemie, de obicei datorată deficienței de fier din cauza absorbției reduse a fierului
- Pierderea densității osoase, numită osteoporoză sau înmuierea oaselor, numită osteomalacie
- Erupții cutanate pruriginoase și veziculare, numite dermatită herpetiformă
- Ulcere bucale
- Dureri de cap și oboseală
- Leziuni ale sistemului nervos, inclusiv furnicături și amorțeli în picioare și mâini, posibile probleme de echilibru și afectare cognitivă
- Dureri articulare
- Reducerea funcționării splinei, cunoscută sub numele de hiposplenism
- Creșterea enzimelor hepatice
Diagnosticul bolii celiace implică o serie de teste, inclusiv analize de sânge pentru a identifica anticorpii specifici pentru boala celiacă și, în unele cazuri, o biopsie a intestinului subțire pentru a evalua daunele intestinale.
Cauze
Genetica ta, combinată cu consumul de alimente care conțin gluten și alți factori, pot contribui la boala celiacă. Cu toate acestea, cauza exactă nu este cunoscută. Practicile de alimentație ale sugarului, infecțiile gastrointestinale și bacteriile intestinale pot contribui, dar aceste cauze nu au fost dovedite. Uneori, boala celiacă devine activă după intervenții chirurgicale, sarcină, naștere, infecție virală sau stres emoțional sever.
Atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează excesiv la glutenul din alimente, această reacție afectează micii proiecții sub formă de păr, numite vilozități, care căptușesc intestinul subțire. Vilozitățile absorb vitamine, minerale și alte substanțe nutritive din alimentele pe care le consumi. Dacă vilozitățile tale sunt deteriorate, nu poți absorbi suficiente nutrienți, indiferent cât de mult mănânci, conform Mayo Clinic.
Factori de risc
Boala celiacă tinde să fie mai comună în rândul persoanelor care au:
- Un membru al familiei cu boala celiacă sau dermatită herpetiformă
- Diabet de tip 1
- Sindrom Down
- sindrom William
- sindrom Turner
- Boala tiroidiană autoimună
- Colită microscopică
- Boala lui Addison
Complicații
Boala celiacă netratată poate duce la:
- Malnutriție. Aceasta apare atunci când intestinul subțire nu poate absorbi suficienti nutrienți. Malnutriția poate duce la anemie și pierdere în greutate. La copii, malnutriția poate cauza creștere lentă și statură mică.
- Slăbirea oaselor. La copii, malabsorbția calciului și a vitaminei D poate duce la înmuierea oaselor, numită osteomalacie sau rahitism. La adulți, poate duce la pierderea densității osoase, numită osteopenie sau osteoporoză.
- Infertilitate și avort spontan. Malabsorbția calciului și a vitaminei D poate contribui la problemele reproductive.Intoleranță la lactoză. Leziunile intestinului subțire pot cauza dureri abdominale și diaree după consumul de produse lactate care conțin lactoză. După vindecarea intestinului, este posibil să poți tolera din nou produsele lactate.
- Cancer. Persoanele cu boala celiacă, care nu urmează o dietă fără gluten au un risc mai mare de a dezvolta mai multe forme de cancer, inclusiv limfom intestinal și cancer de intestin subțire.
- Afecțiuni ale sistemului nervos. Unele persoane cu boala celiacă pot dezvolta afecțiuni precum convulsii sau o boală a nervilor mâinilor și picioarelor, numită neuropatie periferică.
Tratament
Medicii tratează boala celiacă, ajutând oamenii să urmeze o dietă fără gluten. Glutenul este o proteină găsită în mod natural în anumite cereale, inclusiv grâu, orz și secară. Glutenul este, de asemenea, adăugat la multe alte alimente și produse, iar la persoanele care au boala celiacă, consumul de gluten declanșează o reacție anormală a sistemului imunitar, care deteriorează intestinul subțire.
Simptomele se ameliorează semnificativ pentru cei mai mulți oameni cu boala celiacă care respectă o dietă fără gluten. Pentru majoritatea oamenilor, urmarea unei diete fără gluten va vindeca leziunile din intestinul subțire și va preveni apariția altor leziuni. Mulți oameni observă îmbunătățiri ale simptomelor în zilele sau săptămânile care urmează începerii dietei, conform NIH.
Boala celiacă este o afecțiune complexă și multifactorială, care necesită o gestionare atentă și dedicată. Cu diagnosticul corect, o dietă adecvată și sprijinul adecvat, pacienții cu boala celiacă pot duce o viață sănătoasă și activă. Este crucial să continuăm cercetările pentru a îmbunătăți diagnosticul timpuriu și pentru a găsi modalități mai eficiente de tratament, astfel încât impactul acestei afecțiuni să fie redus și calitatea vieții pacienților să fie îmbunătățită.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.