Celulele de grăsime, experiment care a dus la intensificarea arderii lor. Rezultat promițător în diabet

Celulele de grăsime albe se pot transforma în variantele maro și bej, atunci când sunt expuse la condiții de frig. Aceste celule ard energia mai eficient, pentru a menține organismul cald. Cercetătorii...
Studiile de până acum au arătat că celulele subcutanate de grăsime albe se pot transforma în varietăți maro și bej atunci când sunt expuse la frig. Aceste sunt forme de grăsime care ard energia mai eficient, pentru a menține un organism cald, potrivit medicalxpress.com.
Cercetătorii de la Universitatea din Utah Health au descoperit o modalitate de a face mai multe astfel de celule de grăsime care ard energie. Ei au identificat TLE3, un comutator genetic care oprește transformarea grăsimii albe în aceste soiuri termogene. Rezultatele sunt disponibile on-line în jurnalul Genes and Development.
„Povestea noastră subliniază faptul că există diferite tipuri de celule grase, iar TLE3 este o modalitate de a aborda modul în care celulele grase sunt programate”, a declarat Claudio Villanueva, profesor asistent în biochimie. „Dacă am găsit modalități terapeutice de a inhiba TLE3, am putea fi în măsură să dezvoltăm intervenții pentru diabet zaharat de tip 2. Este o mare nevoie de terapii care să ajute la scăderea nivelului de glucoză din sânge.”
Celulele de grăsime vin în trei variate. Grăsimea albă, cea mai frecventă varietate, este grăsimea stocată și este asociată cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul și obezitatea. Grăsimea brună și bej conține mai multe mitocondrii, centrii energetici ai celulei, permițând acestor varietăți să ardă mai eficient combustibilul. Grăsimea brună este activată în condiții de frig și arsă pentru a crea căldură. Grasimile bej se gasesc în fâșii înglobate în grăsimi albe, dar se cunosc puține despre ele.
Proteina care oprește transformarea grăsimii, eliminată
Studiile anterioare au descoperit că țesutul de grăsime albă, care supraexprimă factorul 2 de celule B (EFB2) recrutează mai multe celule de grăsime bej, dar aceasta genă de codificare a proteinelor este declanșata de mai mulți factori. Villanueva și echipa sa s-au concentrat pe intensificatorul 3 (TLE3), o proteină situată în aceeași regiune ca și EFB2. Ei au descoperit că TLE3 acționează ca un întrerupător, oprind EFB2 din transformarea grăsimii albe în bej și prevenirea consumului de energie și a consumului de glucoză.
Echipa a șters TLE3 la șoareci și a plasat animalele în condiții reci pentru câteva zile. Potrivit lui Villanueva, ei au încercat să recreeze o situație în care un animal ar încerca să dezvolte celule bej grase pentru a înțelege impactul pierderii TLE3.
În absența acestei gene, la șoareci, au fost recrutate mai multe celule de grăsimi bej. „Echipa a examinat impactul abundenței de grăsimi bej asupra metabolismului animalelor. Șoarecii din studiu au experimentat o creștere a consumului de energie în condiții normale și pierderea în greutate în condiții de frig”, a declarat Stephanie Pearson, cercetător care lucrează în laboratorul lui Villanueva. „Chiar și fără stimulare la rece, șoarecii nu au câștigat prea multă greutate."
Villanueva crede că aceste rezultate ar putea fi folosite pentru a crea intervenții pentru tulburări metabolice. „Pe termen lung, dorim să identificăm sau să dezvoltăm medicamente care să vizeze TLE3 care pot fi folosite ca o intervenție pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate”, a spus el.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.