Celulele de grăsime, experiment care a dus la intensificarea arderii lor. Rezultat promițător în diabet
Celulele de grăsime albe se pot transforma în variantele maro și bej, atunci când sunt expuse la condiții de frig. Aceste celule ard energia mai eficient, pentru a menține organismul cald. Cercetătorii...
Studiile de până acum au arătat că celulele subcutanate de grăsime albe se pot transforma în varietăți maro și bej atunci când sunt expuse la frig. Aceste sunt forme de grăsime care ard energia mai eficient, pentru a menține un organism cald, potrivit medicalxpress.com.
Cercetătorii de la Universitatea din Utah Health au descoperit o modalitate de a face mai multe astfel de celule de grăsime care ard energie. Ei au identificat TLE3, un comutator genetic care oprește transformarea grăsimii albe în aceste soiuri termogene. Rezultatele sunt disponibile on-line în jurnalul Genes and Development.
„Povestea noastră subliniază faptul că există diferite tipuri de celule grase, iar TLE3 este o modalitate de a aborda modul în care celulele grase sunt programate”, a declarat Claudio Villanueva, profesor asistent în biochimie. „Dacă am găsit modalități terapeutice de a inhiba TLE3, am putea fi în măsură să dezvoltăm intervenții pentru diabet zaharat de tip 2. Este o mare nevoie de terapii care să ajute la scăderea nivelului de glucoză din sânge.”
Celulele de grăsime vin în trei variate. Grăsimea albă, cea mai frecventă varietate, este grăsimea stocată și este asociată cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul și obezitatea. Grăsimea brună și bej conține mai multe mitocondrii, centrii energetici ai celulei, permițând acestor varietăți să ardă mai eficient combustibilul. Grăsimea brună este activată în condiții de frig și arsă pentru a crea căldură. Grasimile bej se gasesc în fâșii înglobate în grăsimi albe, dar se cunosc puține despre ele.
Proteina care oprește transformarea grăsimii, eliminată
Studiile anterioare au descoperit că țesutul de grăsime albă, care supraexprimă factorul 2 de celule B (EFB2) recrutează mai multe celule de grăsime bej, dar aceasta genă de codificare a proteinelor este declanșata de mai mulți factori. Villanueva și echipa sa s-au concentrat pe intensificatorul 3 (TLE3), o proteină situată în aceeași regiune ca și EFB2. Ei au descoperit că TLE3 acționează ca un întrerupător, oprind EFB2 din transformarea grăsimii albe în bej și prevenirea consumului de energie și a consumului de glucoză.
Echipa a șters TLE3 la șoareci și a plasat animalele în condiții reci pentru câteva zile. Potrivit lui Villanueva, ei au încercat să recreeze o situație în care un animal ar încerca să dezvolte celule bej grase pentru a înțelege impactul pierderii TLE3.
În absența acestei gene, la șoareci, au fost recrutate mai multe celule de grăsimi bej. „Echipa a examinat impactul abundenței de grăsimi bej asupra metabolismului animalelor. Șoarecii din studiu au experimentat o creștere a consumului de energie în condiții normale și pierderea în greutate în condiții de frig”, a declarat Stephanie Pearson, cercetător care lucrează în laboratorul lui Villanueva. „Chiar și fără stimulare la rece, șoarecii nu au câștigat prea multă greutate."
Villanueva crede că aceste rezultate ar putea fi folosite pentru a crea intervenții pentru tulburări metabolice. „Pe termen lung, dorim să identificăm sau să dezvoltăm medicamente care să vizeze TLE3 care pot fi folosite ca o intervenție pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate”, a spus el.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
