Cetoacidoza, complicația diabetului: de ce apare și cum o recunoști
Cetoacidoza este o complicație a diabetului care poate duce la deces. De ce apare și care sunt simptomele pe care trebuie să le știe orice diabetic, vedeți mai...
Cetoacidoza diabetică este o complicație care poate duce la deces și apare atunci când este mult mai puțină insulină decât are nevoie corpul. Această problemă determină sângele să devină acid și corpul să se deshidrateze periculos. Cetoacidoza diabetică poate apărea atunci când diabetul nu este tratat în mod adecvat sau poate apărea în perioadele de boală gravă. Pentru a înțelege această boală, trebuie să înțelegem modul în care corpul se alimentează cu zahăr și alți „combustibili”.
Alimentele pe care le consumăm sunt descompuse de organism și o mare parte din ceea ce mâncăm devine glucoză (un tip de zahăr), care intră în sânge. Insulina ajută glucoza să treacă din fluxul sanguin în celulele corpului, unde este folosită pentru energie. Insulina este produsă în mod normal de pancreas, dar persoanele cu diabet de tip 1 (diabet insulino-dependent) nu produc suficientă insulină și trebuie să o injecteze zilnic.
Cum apar cetoacidoza diabetică
Corpul are nevoie de o sursă constantă de energie. Când este multă insulină, celulele corpului pot obține toată energia de care au nevoie din glucoză. Dacă nu este suficientă insulină în sânge, ficatul este programat să producă „combustibili” de urgență. Acești combustibili, obținuți din grăsimi, se numesc cetone (sau cetoacizi), care pot oferi energie. Cu toate acestea, dacă corpul rămâne dependent de cetone pentru a avea energie prea mult timp, în curând se va îmbolnăvi. Cetonele sunt substanțe chimice acide care sunt toxice în concentrații mari.În cetoacidoza diabetică, cetonele se acumulează în sânge, modificând grav chimia normală a sângelui și interferând cu funcția mai multor organe. Aceștia fac sângele acid, ceea ce provoacă vărsături și dureri abdominale. Dacă nivelul acid al sângelui devine extrem, cetoacidoza poate provoca scăderea tensiunii arteriale, comă și moarte.
Cetoacidoza este întotdeauna însoțită de deshidratare, care este cauzată de niveluri ridicate de glucoză în sânge. Glucoza se acumulează în sânge dacă nu există suficientă insulină pentru a transporta glucoza în celule. În timpul unui episod de cetoacidoză, este obișnuit ca zahărul din sânge să crească la un nivel de peste 400 de miligrame pe decilitru. Când nivelul zahărului din sânge este atât de ridicat, o parte din zahăr „se revarsă” în urină. Deoarece zahărul este transportat în urină, apa, sarea și potasiul sunt atrase în urină cu fiecare moleculă de zahăr, iar corpul pierde cantități mari de lichid și electroliți, care sunt minerale ce joacă un rol crucial în funcția celulară. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, se produce mult mai multă urină decât în mod normal. În cele din urmă, poate deveni imposibil să beți suficiente lichide pentru a ține pasul cu cantitățile de lichid eliminate. Vărsăturile cauzate de aciditatea sângelui contribuie, de asemenea, la pierderile de lichide și la deshidratare.
Persoanele cu diabet de tip 1 sunt expuse riscului de cetoacidoză diabetică. Dacă aveți diabet de tip 1, cetoacidoza poate apărea deoarece ați încetat administrarea injecțiilor cu insulină sau pentru că doza de insulină este prea mică. Poate fi declanșat de o infecție sau de stres fizic sever, cum ar fi o leziune sau o intervenție chirurgicală, deoarece corpul dumneavoastră poate avea nevoie de mai multă insulină decât de obicei în timpul acestor stresuri.
Cetoacidoza este mai puțin probabil să apară la persoanele cu diabet de tip 2. La majoritatea persoanelor care au diabet zaharat de tip 2, nivelul insulinei din sânge nu scade de obicei suficient pentru a semnaliza ficatul să producă cetone, potrivit health.harvard.edu.
La aproximativ 25% dintre copiii cu diabet, simptomele cetoacidozei sunt primul semn că au diabet.
Simptomele cetoacidozei diabetice
Urinare frecventa
Setea extremă
Gură uscată
Pielea rece
Greață și vărsături cu sau fără dureri abdominale
Pe măsură ce nivelurile de cetonă din sânge cresc, respirația persoanei poate deveni lentă și profundă și poate avea un miros fructat. O persoană cu cetoacidoză poate părea obosită sau confuză sau poate avea probleme de concentrare. Fără tratament prompt în prima zi de simptome, boala poate provoca tensiune arterială scăzută, pierderea cunoștinței, comă sau deces.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai glicemia ridicată. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România) explică
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
