Consumul a două felii de șuncă, asociat cu diabetul. Crește riscul cu 15 procente

Acest aliment gustos crește semnificativ riscul de diabet. Cu toții îl consumăm. 50 de grame din acest aliment pe care îl consumăm la micul-dejun sau cină pot face ravagii în...
Un studiu publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology a descoperit asocieri semnificative între consumul de carne și riscul crescut de diabet de tip 2. Analizând date de la aproape 2 milioane de participanți din întreaga lume, cercetarea subliniază riscurile specifice legate de carnea procesată și cea roșie neprocesată, precum și de carnea de pasăre.
Descoperiri cheie
Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, a folosit proiectul global InterConnect pentru a integra date din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări. Analiza a dezvăluit că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată, aproximativ echivalentul a două felii de șuncă, este asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii zece ani. În plus, consumul zilnic de 100 de grame de carne roșie este legat de un risc crescut de 10%.
Deși consumul de carne de pasăre a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de 8%, relația a fost mai puțin robustă în comparație cu carnea roșie și cea procesată. Asociația dintre carnea de pasăre și diabetul de tip 2 a fost mai slabă în diferite scenarii analitice.
Vezi și: Cele mai bune băuturi pentru rehidratare. Simptomele deshidratării și cum să o previi acasă
Metodologia studiului
Cercetătorii au folosit o metodologie inovatoare, analizând datele individuale ale participanților din diverse studii, mai degrabă decât să se bazeze pe rezultatele deja publicate. Această abordare, care a armonizat datele din 31 de studii, inclusiv 18 cu rezultate noi, a ajutat la minimizarea prejudecăților și a oferit o imagine mai precisă a riscurilor asociate cu diferite tipuri de carne.
Consumul a două felii de șuncă, asociat cu diabetul - FOTO: Freepik@fijulanam468
Implicații viitoare
Profesorul Nita Forouhi de la Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit de la Universitatea din Cambridge a subliniat contribuția studiului la înțelegerea impactului consumului de carne asupra sănătății.
"Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum care leagă carnea procesată și carnea roșie neprocesată de un risc mai mare de diabet de tip 2. Aceasta subliniază importanța reducerii consumului acestor tipuri de carne pentru a reduce riscul de diabet", a spus Profesorul Nita Forouhi, autor al studiului.
Cercetări viitoare
Autorul principal al studiului, dr. Chunxiao Li, a subliniat importanța investigării suplimentare a legăturii dintre consumul de carne de pasăre și diabet.
"Deși avem mai multe dovezi privind consumul de carne de pasăre decât înainte, asocierea rămâne incertă și necesită o investigație suplimentară", a explicat dr. Chunxiao Li.
Proiectul InterConnect a permis cercetătorilor să includă populații sub-reprezentate din Orientul Mijlociu, America Latină și Asia de Sud, umplând golurile lăsate de cercetările anterioare, axate în principal pe SUA și Europa. Profesorul Nick Wareham, Director al MRC Epidemiology Unit, a subliniat necesitatea continuării cercetărilor în aceste și alte regiuni pentru a înțelege pe deplin impactul global al dietei asupra sănătății.
Acest studiu extins oferă o imagine mai clară asupra modului în care diferite tipuri de carne influențează riscul de diabet, consolidând recomandările dietetice existente și indicând domenii unde sunt necesare mai multe cercetări. Reducerea consumului de carne procesată și de carne roșie neprocesată ar putea fi o strategie cheie în atenuarea incidenței crescânde a diabetului de tip 2 la nivel mondial.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.