Consumul a două felii de șuncă, asociat cu diabetul. Crește riscul cu 15 procente

Acest aliment gustos crește semnificativ riscul de diabet. Cu toții îl consumăm. 50 de grame din acest aliment pe care îl consumăm la micul-dejun sau cină pot face ravagii în...
Un studiu publicat în The Lancet Diabetes and Endocrinology a descoperit asocieri semnificative între consumul de carne și riscul crescut de diabet de tip 2. Analizând date de la aproape 2 milioane de participanți din întreaga lume, cercetarea subliniază riscurile specifice legate de carnea procesată și cea roșie neprocesată, precum și de carnea de pasăre.
Descoperiri cheie
Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, a folosit proiectul global InterConnect pentru a integra date din 31 de cohorte de studiu din 20 de țări. Analiza a dezvăluit că un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată, aproximativ echivalentul a două felii de șuncă, este asociat cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii zece ani. În plus, consumul zilnic de 100 de grame de carne roșie este legat de un risc crescut de 10%.
Deși consumul de carne de pasăre a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de 8%, relația a fost mai puțin robustă în comparație cu carnea roșie și cea procesată. Asociația dintre carnea de pasăre și diabetul de tip 2 a fost mai slabă în diferite scenarii analitice.
Vezi și: Cele mai bune băuturi pentru rehidratare. Simptomele deshidratării și cum să o previi acasă
Metodologia studiului
Cercetătorii au folosit o metodologie inovatoare, analizând datele individuale ale participanților din diverse studii, mai degrabă decât să se bazeze pe rezultatele deja publicate. Această abordare, care a armonizat datele din 31 de studii, inclusiv 18 cu rezultate noi, a ajutat la minimizarea prejudecăților și a oferit o imagine mai precisă a riscurilor asociate cu diferite tipuri de carne.
Consumul a două felii de șuncă, asociat cu diabetul - FOTO: Freepik@fijulanam468
Implicații viitoare
Profesorul Nita Forouhi de la Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit de la Universitatea din Cambridge a subliniat contribuția studiului la înțelegerea impactului consumului de carne asupra sănătății.
"Cercetarea noastră oferă cele mai cuprinzătoare dovezi de până acum care leagă carnea procesată și carnea roșie neprocesată de un risc mai mare de diabet de tip 2. Aceasta subliniază importanța reducerii consumului acestor tipuri de carne pentru a reduce riscul de diabet", a spus Profesorul Nita Forouhi, autor al studiului.
Cercetări viitoare
Autorul principal al studiului, dr. Chunxiao Li, a subliniat importanța investigării suplimentare a legăturii dintre consumul de carne de pasăre și diabet.
"Deși avem mai multe dovezi privind consumul de carne de pasăre decât înainte, asocierea rămâne incertă și necesită o investigație suplimentară", a explicat dr. Chunxiao Li.
Proiectul InterConnect a permis cercetătorilor să includă populații sub-reprezentate din Orientul Mijlociu, America Latină și Asia de Sud, umplând golurile lăsate de cercetările anterioare, axate în principal pe SUA și Europa. Profesorul Nick Wareham, Director al MRC Epidemiology Unit, a subliniat necesitatea continuării cercetărilor în aceste și alte regiuni pentru a înțelege pe deplin impactul global al dietei asupra sănătății.
Acest studiu extins oferă o imagine mai clară asupra modului în care diferite tipuri de carne influențează riscul de diabet, consolidând recomandările dietetice existente și indicând domenii unde sunt necesare mai multe cercetări. Reducerea consumului de carne procesată și de carne roșie neprocesată ar putea fi o strategie cheie în atenuarea incidenței crescânde a diabetului de tip 2 la nivel mondial.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.