Diabet: când e indicat primul control oftalmologic

Retinopatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului. Puțini știu însă că ea poate debuta în același timp cu diabetul. Iată cum trebuie să-și controleze vederea...
Riscul de apariție a retinopatiei diabetice crește odată cu dezechilibrul glicemic, vechimea diabetului, dar și cu tipul de diabet, informează Școala Pacienților. Cu cât durata dezechilibrului glicemic este mai mare, cu atât complicațiile oculare sunt mai frecvente și mai grave, atrage atenția dr. Mihaela Vlăiculescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, fondator al Asociației medicale Sprijin pentru Diabet, potrivit sursei citate.
Pacienții cu diabet zaharat tip 2 pot fi depistați cu retinopatie diabetică chiar la diagnosticarea bolii, dat fiind că, de multe ori, diabetul debutează cu mult timp înainte de diagnosticarea propriu-zisă.
„De aceea, pentru pacienții cu diabet zaharat tip 2 este obligatorie efectuarea unui consult oftalmologic (cu examinarea fundului de ochi) încă de la debutul diabetului, pe când la pacienții cu diabet zaharat tip 1 primul control este recomandat în primii 5 ani de la debutul diabetului. Ulterior, controlul trebuie efectuat anual sau chiar mai frecvent, în funcție de recomandarea oftalmologului care vă urmărește", explică specialistul.
Factori de risc
Pincipalele cauze care determină apariția retinopatiei diabetice sunt hiperglicemia (valori crescute ale glucozei în sânge) și durata diabetului. Variațiile glicemice și hipoglicemiile frecvente (scăderea valorii glicemiei sub 70 mg/dl) pot conduce la agravarea retinopatiei. Cu cât vechimea diabetului este mai mare, cu atât riscul de apariție a retinopatiei este mai mare. Fumatul și lipsa activității fizice asociată obezității cresc riscul complicațiilor oculare.
Factorii de risc care agravează progresia retinopatiei diabetice sunt: hipertensiunea arterială, dislipidemia (valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor din sânge), afectarea renală (nefropatia).
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.