„Familia şi diabetul”, campanie de testare a glicemiei cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat a fost marcată la Sibiu printr-o campanie de testare gratuită a glicemiei.
În fiecare an, în data de 14 noiembrie, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat, au loc evenimente care îşi propun să atragă atenţia asupra problemelor de importanţă majoră în privinţa diabetului zaharat şi să menţină această patologie în atenţia populaţiei.
Ziua Mondială a Diabetului a fost organizată şi la Sibiu, astăzi, printr-o acţiune de testare gratuită a glicemiei de către cadrele medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu - Centrul de Diabet.
Timp de aproximativ două ore au fost efectuate testări ale glicemiei pacienţilor aflaţi în incinta Centrului de Diabet precum şi tuturor persoanelor doritoare. În acest interval de timp au fost testate peste 100 de persoane. În plus s-a efectuat şi consiliere de specialitate privind regimul alimentar, simptomatologia, tratamentul şi prevenirea complicaţiilor bolii, monitorizarea glicemiei, atât pentru pacienţi cat şi pentru membrii familiei acestora.
„Tema propusă pentru acest an este «Familia şi diabetul». La recomandările Federaţiei Internaţionale de Diabet, campania dedicată Zilei Mondiale a Diabetului are drept scop conştientizarea populaţiei cu privire la impactul diabetului asupra familiei precum şi promovarea rolului familiei în îngrijirea persoanei cu diabet, prevenirea complicaţiilor bolii şi educaţia privind stilul de viaţă şi tratamentul acestor pacienţi", a explicat Dr. Sitterli-Natea Carmen, medic primar Diabet şi Boli de Nutriţie, medic şef al Compartimentului Diabet Nutriţie şi Boli metabolice din cadrul SCJU Sibiu, citat într-un comunicat de presă.
Diabetul este una din cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea în secolul XXI. La ora actuală, aproape 9% din populaţia lumii suferă de diabet zaharat, conform datelor OMS. Conform statisticilor, în judeţul Sibiu sunt aproximativ 27.000 de pacienţi înregistraţi cu diabet iar predominant este diabetul zaharat tip 2.
"Familia are un rol major în managementul factorilor de risc modificabili pentru diabetul zaharat tip 2 (fumat, consum excesiv de alcool, alimentaţia dezechilibrată, sedentarism, obezitatea, stres, etc.). Tocmai de aceea sunt benefice activităţile de informare şi educare a populaţiei în general, în prevenirea acestei maladii, precum şi a familiei pacientului diabetic în mod special", a adăugat Dr. Sitterli-Natea Carmen.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.