Fastingul, efect asupra glicemiei. Controlează glicemia fără reducerea caloriilor
Această dietă poate să scadă glicemia, fără a fi nevoie de reducerea caloriilor.
Vezi și: Statinele, beneficii semnificative. Impact și în cazul persoanelor fără boli cardiovasculare
Un studiu recent prezentat la Întâlnirea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Madrid arată că alimentația restricționată în timp, fastingul, poate îmbunătăți semnificativ stabilitatea glicemiei în doar trei zile, fără a fi nevoie de reducerea aportului caloric.
Studiul sugerează că simpla limitare a ferestrei de alimentație la 8 ore pe zi poate fi eficientă pentru adulții cu risc de diabet de tip 2.
Fastingul, impact asupra glicemiei
Studiul randomizat, condus de dr. Kelly Bowden Davies de la Universitatea Metropolitană din Manchester, a examinat impactul postului de 16 ore asupra controlului glicemiei. Rezultatele arată că restricționarea ferestrei de alimentație la 8 ore zilnic a îmbunătățit semnificativ timpul petrecut în intervalul sănătos de glicemie.
De asemenea, a redus fluctuațiile nivelurilor de glucoză. Interesant este că nu a contat dacă perioada de alimentație de 8 ore era programată mai devreme sau mai târziu în cursul zilei, rezultatele fiind similare.
"Studiul nostru a arătat că restricționarea alimentației la o fereastră de 8 ore pe zi a îmbunătățit semnificativ timpul zilnic petrecut în intervalul normal de glicemie și a redus fluctuațiile nivelurilor de glucoză.
Totuși, modificarea perioadei restricționate de alimentație la o oră mai devreme sau mai târziu în cursul zilei nu a oferit beneficii suplimentare", a explicat Dr. Bowden Davies.
Vezi și: Tehnica ce vindecă ochii și sufletul: privește câteva minute în zare, la un peisaj larg
Fastingul, beneficii
Cercetări anterioare au arătat că alimentația restricționată în timp, fastingul, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul pe termen lung al glicemiei (HbA1c). Cu toate acestea, nu a fost clar dacă aceste beneficii provin din sincronizarea meselor sau din reducerea generală a aportului caloric.
Noul studiu a încercat să izoleze efectele TRE, oferind participanților o dietă eucalorică, adică consumul a exact atâtea calorii cât să acopere cheltuielile energetice. Cercetătorii au dorit să vadă dacă controlul glicemiei s-ar îmbunătăți doar prin schimbarea momentului în care participanții mâncau, nu a cantității, potrivit SciTechDaily.
Studiu
Studiul a inclus 15 adulți sedentari, 9 femei și 6 bărbați, cu o vârstă medie de 52 de ani și un indice de masă corporală (IMC) de 28. Toți participanții obișnuiau să mănânce pe o perioadă mai lungă de 14 ore zilnic.
În cadrul studiului, aceștia au fost repartizați pe două regimuri de alimentație de 8 ore: o fereastră de alimentație timpurie, de la 8:00 la 16:00 (ETRE), și o fereastră târzie, de la 12:00 la 20:00 (LTRE). Fiecare regim a durat câte 3 zile, iar participanților li s-a oferit o dietă controlată pentru a se asigura că aportul caloric rămâne constant în ambele grupuri.
Nivelurile de glucoză ale participanților au fost monitorizate continuu pe parcursul studiului pentru a evalua timpul petrecut în euglicemie (intervalul normal de glucoză din sânge de 3.9-7.8 mmol/l) și pentru a măsura variabilitatea glicemică.
Vezi și: Mieloperoxidaza, ținta cheie pentru tratamente inovatoare în cancerul pancreatic

Fastingul, impact asupra glicemiei - FOTO: Freepik
Îmbunătățiri semnificative
Rezultatele au fost clare. În comparație cu alimentația obișnuită pe o fereastră de peste 14 ore, ambele regimuri ETRE și LTRE au condus la o creștere semnificativă a timpului petrecut în intervalul normal de glicemie—în medie cu 3.3%.
De asemenea, markerii variabilității glicemiei s-au îmbunătățit. Nivelurile medii de glucoză absolută (MAG) au scăzut cu 0.6 mmol/l, coeficientul de variație (CV) a scăzut cu 2.6%, iar amplitudinea medie a fluctuațiilor de glucoză (MAGE) s-a redus cu 0.4 mmol/l.
Cu toate acestea, nu s-au găsit diferențe semnificative între regimurile de alimentație timpurie și târzie, ceea ce sugerează că momentul ferestrei de 8 ore este mai puțin important decât durata perioadei de post.
Gestionarea glicemiei
Dr. Bowden Davies consideră că aceste descoperiri ar putea oferi o alternativă mai simplă la numărarea caloriilor pentru cei cu risc de diabet de tip 2.
"Mulți oameni consideră dificil să țină pasul cu numărarea caloriilor pe termen lung, dar studiul nostru sugerează că simpla urmărire a orei ar putea oferi o modalitate ușoară de a îmbunătăți controlul glicemiei", a declarat dr. Bowden.
Studiul evidențiază potențialul alimentației restricționate în timp ca o metodă neinvazivă și accesibilă de a îmbunătăți reglarea glucozei în sânge. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample, pe perioade mai lungi, pentru a confirma aceste beneficii în populații diverse.
Vezi și: Microplastice, descoperite în bulbul olfactiv. Impact semnificativ asupra creierului
Noi studii
Deși efectele pe termen scurt ale TRE asupra stabilității glicemiei sunt încurajatoare, echipa de cercetare solicită studii mai extinse pentru a examina impactul pe termen lung asupra riscului de diabet. Studiul actual este unul dintre primele care controlează strict atât dieta, cât și momentul meselor, oferind o perspectivă valoroasă asupra modului în care TRE poate ajuta la gestionarea nivelurilor de glucoză independent de restricția calorică.
Pe măsură ce interesul pentru postul intermitent crește, aceste descoperiri sugerează că simpla ajustare a momentului în care mâncăm ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, în special pentru cei cu risc de tulburări metabolice.
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
