Fastingul, efect asupra glicemiei. Controlează glicemia fără reducerea caloriilor

Această dietă poate să scadă glicemia, fără a fi nevoie de reducerea caloriilor.
Vezi și: Statinele, beneficii semnificative. Impact și în cazul persoanelor fără boli cardiovasculare
Un studiu recent prezentat la Întâlnirea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Madrid arată că alimentația restricționată în timp, fastingul, poate îmbunătăți semnificativ stabilitatea glicemiei în doar trei zile, fără a fi nevoie de reducerea aportului caloric.
Studiul sugerează că simpla limitare a ferestrei de alimentație la 8 ore pe zi poate fi eficientă pentru adulții cu risc de diabet de tip 2.
Fastingul, impact asupra glicemiei
Studiul randomizat, condus de dr. Kelly Bowden Davies de la Universitatea Metropolitană din Manchester, a examinat impactul postului de 16 ore asupra controlului glicemiei. Rezultatele arată că restricționarea ferestrei de alimentație la 8 ore zilnic a îmbunătățit semnificativ timpul petrecut în intervalul sănătos de glicemie.
De asemenea, a redus fluctuațiile nivelurilor de glucoză. Interesant este că nu a contat dacă perioada de alimentație de 8 ore era programată mai devreme sau mai târziu în cursul zilei, rezultatele fiind similare.
"Studiul nostru a arătat că restricționarea alimentației la o fereastră de 8 ore pe zi a îmbunătățit semnificativ timpul zilnic petrecut în intervalul normal de glicemie și a redus fluctuațiile nivelurilor de glucoză.
Totuși, modificarea perioadei restricționate de alimentație la o oră mai devreme sau mai târziu în cursul zilei nu a oferit beneficii suplimentare", a explicat Dr. Bowden Davies.
Vezi și: Tehnica ce vindecă ochii și sufletul: privește câteva minute în zare, la un peisaj larg
Fastingul, beneficii
Cercetări anterioare au arătat că alimentația restricționată în timp, fastingul, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul pe termen lung al glicemiei (HbA1c). Cu toate acestea, nu a fost clar dacă aceste beneficii provin din sincronizarea meselor sau din reducerea generală a aportului caloric.
Noul studiu a încercat să izoleze efectele TRE, oferind participanților o dietă eucalorică, adică consumul a exact atâtea calorii cât să acopere cheltuielile energetice. Cercetătorii au dorit să vadă dacă controlul glicemiei s-ar îmbunătăți doar prin schimbarea momentului în care participanții mâncau, nu a cantității, potrivit SciTechDaily.
Studiu
Studiul a inclus 15 adulți sedentari, 9 femei și 6 bărbați, cu o vârstă medie de 52 de ani și un indice de masă corporală (IMC) de 28. Toți participanții obișnuiau să mănânce pe o perioadă mai lungă de 14 ore zilnic.
În cadrul studiului, aceștia au fost repartizați pe două regimuri de alimentație de 8 ore: o fereastră de alimentație timpurie, de la 8:00 la 16:00 (ETRE), și o fereastră târzie, de la 12:00 la 20:00 (LTRE). Fiecare regim a durat câte 3 zile, iar participanților li s-a oferit o dietă controlată pentru a se asigura că aportul caloric rămâne constant în ambele grupuri.
Nivelurile de glucoză ale participanților au fost monitorizate continuu pe parcursul studiului pentru a evalua timpul petrecut în euglicemie (intervalul normal de glucoză din sânge de 3.9-7.8 mmol/l) și pentru a măsura variabilitatea glicemică.
Vezi și: Mieloperoxidaza, ținta cheie pentru tratamente inovatoare în cancerul pancreatic
Fastingul, impact asupra glicemiei - FOTO: Freepik
Îmbunătățiri semnificative
Rezultatele au fost clare. În comparație cu alimentația obișnuită pe o fereastră de peste 14 ore, ambele regimuri ETRE și LTRE au condus la o creștere semnificativă a timpului petrecut în intervalul normal de glicemie—în medie cu 3.3%.
De asemenea, markerii variabilității glicemiei s-au îmbunătățit. Nivelurile medii de glucoză absolută (MAG) au scăzut cu 0.6 mmol/l, coeficientul de variație (CV) a scăzut cu 2.6%, iar amplitudinea medie a fluctuațiilor de glucoză (MAGE) s-a redus cu 0.4 mmol/l.
Cu toate acestea, nu s-au găsit diferențe semnificative între regimurile de alimentație timpurie și târzie, ceea ce sugerează că momentul ferestrei de 8 ore este mai puțin important decât durata perioadei de post.
Gestionarea glicemiei
Dr. Bowden Davies consideră că aceste descoperiri ar putea oferi o alternativă mai simplă la numărarea caloriilor pentru cei cu risc de diabet de tip 2.
"Mulți oameni consideră dificil să țină pasul cu numărarea caloriilor pe termen lung, dar studiul nostru sugerează că simpla urmărire a orei ar putea oferi o modalitate ușoară de a îmbunătăți controlul glicemiei", a declarat dr. Bowden.
Studiul evidențiază potențialul alimentației restricționate în timp ca o metodă neinvazivă și accesibilă de a îmbunătăți reglarea glucozei în sânge. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample, pe perioade mai lungi, pentru a confirma aceste beneficii în populații diverse.
Vezi și: Microplastice, descoperite în bulbul olfactiv. Impact semnificativ asupra creierului
Noi studii
Deși efectele pe termen scurt ale TRE asupra stabilității glicemiei sunt încurajatoare, echipa de cercetare solicită studii mai extinse pentru a examina impactul pe termen lung asupra riscului de diabet. Studiul actual este unul dintre primele care controlează strict atât dieta, cât și momentul meselor, oferind o perspectivă valoroasă asupra modului în care TRE poate ajuta la gestionarea nivelurilor de glucoză independent de restricția calorică.
Pe măsură ce interesul pentru postul intermitent crește, aceste descoperiri sugerează că simpla ajustare a momentului în care mâncăm ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, în special pentru cei cu risc de tulburări metabolice.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.