Insulina pe bază de plante, tratamentul revoluționar pentru diabet. Se administrează oral
Insulina pe bază de plante are un avantaj important față de insulina cu administrare injectabilă. Peste o jumătate de miliard de persoane suferă de diabet zaharat, iar 10% dintre acestea au forma autoimună a...
Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc) sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie.
Există două tipuri de diabet zaharat, de tip 1 și de tip 2, iar diferența este dată de forma de tratament, căci la diabetul de tip 2 se poate merge o vreme pe pastile, în timp ce diabetul de tip 1 necesită administrarea de insulină, cu ajutorul unui dispozitiv special.
La nivel mondial, aproximativ 537 de milioane de adulți au această afecțiune, iar potrivit International Diabetes Federation, numărul ar putea ajunge până la 643 de milioane în 2030, respectiv 783 de milioane în 2045.
În ceea ce îi privește pe cei mai tineri dintre pacienții cu diabet, 1,2 milioane de copii și tineri au diabet zaharat de tip 1, conform datelor din 2021.
Potrivit aceleiași surse, în 2021, 6,7 milioane de decese au fost din cauza diabetului.
Din totalul numărului de cazuri de diabet zaharat, 10% sunt de tip 1, care este o boală autoimună.
Insulina pe bază de plante, altenativa mai sănătoasă
În acest context, oamenii de știință au dezvoltat un nou tip de insulină, pe baze de plante, și care conține toate cele trei peptide esențiale, protejează insulina prin pereții celulelor vegetale și reglează nivelul de zahăr din sânge similar cu insulina naturală, reducând riscul de hipoglicemie, notează Medical News Today.
Cel care a creat acest tip de insulină, cercetătorul Henry Daniell, de la Universitatea din Pennsylvania, susține că principalul avantaj este faptul că nu duce la hipoglicemie, așa cum se întâmplă în tratamentele actuale pentru diabet.
Metoda ”tradițională”, prin injectare, poate face ca insulina să ajungă atât de repede în sânge, încât poate apărea hipoglicemia, adică scăderea nivelului glicemiei din sânge sub limitele sănătoase.
Mai mult decât atât, deși pompele automate de insulină oferă o soluție, asigurând o administrare precisă a insulinei și reducând acest risc, acestea sunt costisitoare și sunt accesibile doar pentru o mică parte dintre pacienții cu diabet din întreaga lume.
În ciuda utilizării pe termen lung a insulinei clinice, acesteia îi lipsește una dintre cele trei peptide care se găsesc în insulina naturală.
Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au dezvoltat o insulină pe bază de plante care include toate cele trei peptide și care poate fi administrată pe cale orală.
Robustețea pereților celulari ai plantelor protejează insulina de acizii și enzimele din stomac până când aceasta este descompusă de microbii intestinali. Ulterior, insulina eliberată este transportată la ficat prin intermediul axei intestin-ficat.
Insulina pe bază de plante, mai eficientă decât cea tradițională
În cadrul acestei noi cercetări, efectuate pe modele de diabet la șoareci, echipa de cercetare a observat că insulina pe bază de plante a reglat în mod eficient nivelul de zahăr din sânge în 15 minute de la ingestie, prezentând o performanță similară cu insulina secretată în mod natural.
În schimb, șoarecii tratați cu injecții tradiționale de insulină au înregistrat o scădere rapidă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce a dus la hipoglicemie temporară.
”Unul dintre dezavantajele majore ale sistemului de administrare existent este riscul semnificativ de hipoglicemie, care poate duce la comă”, afirmă Daniell.
Totodată, cu noua metodă de producție costurile post-producție sunt eliminate, astfel că insulina pe bază de plante va fi ”stabilă” la raft.
”Am văzut știri despre doze de vaccin care au fost distruse pentru că unele țări nu au resursele necesare pentru păstrarea la rece pe tot parcursul procesului.
Este un cost enorm. Acest tip de cost post-producție este eliminat folosind metodele noastre, deoarece am demonstrat în repetate rânduri că produsul se poate păstra la raft”, a mai spus Daniell, potrivit The Brighter Side.
Următorul pas în privința insulinei pe bază de plante este să fie testată pe subiecți canini și umani.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
EXCLUSIV Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
