Pesticidul folosit pe culturi, animale și clădiri care provoacă obezitate. STUDIU
Cercetătorii au descoperit că clorpirifosul, un pesticid organofosfat folosit pe culturi, animale și clădiri, precum și în alte zone, pentru a ucide un număr de dăunători, inclusiv insecte și viermi, încetine?...
Oamenii de știință de la McMaster University au descoperit că clorpirifosul provoacă obezitate după ce au studiat 34 de pesticide și erbicide utilizate în mod obișnuit în celulele grase brune și au testat efectele clorpirifosului la șoarecii hrăniți cu diete bogate în calorii.
Studiul lor a fost publicat în jurnalul de specialitate Nature Communications (link direct studiu) și ar putea avea implicații importante pentru sănătatea publică.
„Grăsimea brună este cuptorul metabolic din corpul nostru, arde calorii, spre deosebire de grăsimea normală care este utilizată pentru a le stoca. Aceasta generează căldură și împiedică depunerea caloriilor pe corpul nostru ca grăsime albă normală. Știm că grăsimea brună se activează în timpul frigului și când mâncăm”, a declarat autorul principal Gregory Steinberg, profesor de medicină și co-director al Centrului pentru Cercetări privind Metabolismul, Obezitatea și Diabetul de la McMaster.
„Modificările stilului de viață în jurul dietei și exercițiului fizic duc rar la pierderea în greutate susținută. Credem că o parte a problemei poate fi această apelare intrinsecă a cuptorului metabolic de către clorpirifos”.
Steinberg a spus că clorpirifosul ar trebui să inhibe consumul de energie în grăsimile brune cu 40 de calorii în fiecare zi pentru a declanșa obezitatea la adulți, ceea ce s-ar traduce într-o creștere suplimentară de cinci kilograme în greutate pe an.
El a spus că, deși mai multe toxine din mediu, inclusiv clorpirifos, au fost legate de creșterea ratei obezității atât la oameni, cât și la animale, majoritatea acestor studii au atribuit creșterea în greutate creșterii aportului de alimente și nu arderii caloriilor.
În timp ce utilizarea clorpirifosului pe alimente este interzisă în Canada, produsele importate pot fi tratate în continuare cu acesta.
„Deși descoperirile nu au fost încă confirmate la om, un aspect important este că, ori de câte ori este posibil, consumați fructe și legume din surse locale canadiene și, dacă consumați produse importate, asigurați-vă că sunt spălate bine”, a arătat Steinberg.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
EXCLUSIV Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
