Psoriazisul, legătură cu greutatea corporală? Ce spun cercetătorii

Psoriazisul ar putea avea o legătură cu greutatea corporală, arată un nou studiu. Deocamdată cercetătorii încearcă să afle care este relația de cauzalitate.
O nouă cercetare aduce indicii care sugerează că indicele de masă corporală al unei persoane poate crește riscul de apariție a psoriazisului, o afecțiune a pielii din ce în ce mai frecventă. Mecanismul rămâne, totușie neclar.
The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDKD) estimează că 32,5% dintre adulți în Statele Unite sunt supraponderali și 37,7% au primit un diagnostic de obezitate.
De asemenea, NIDDKD definește supraponderal ca având un indice de masă corporală (IMC) de 25-29,9 și având obezitatea ca având un IMC de cel puțin 30.
În același timp, rapoartele indică faptul că psoriazisul, care este o afecțiune comună, cronică a pielii, afectează aproximativ 2% din populația SUA.
Studiile au arătat că, în ultimii ani, atât obezitatea cât și psoriazisul au crescut în S.U.A. Anumite investigații au arătat o corelație între prezența psoriazisului și cea a obezității. Cecetătorii se întreabă dacă ar putea exista o legătură reală între cele două afecțiuni, potrivit medicalnewstoday.com.
Astfel, cercetători din instituții colaboratoare din întreaga lume, inclusiv Universitatea din Bristol din Regatul Unit, și K.G. Jebsen Centrul de Epidemiologie Genetică din Trondheim, Norvegia, au cercetat mai îndeaproape acastă problemă.
Potrivit Dr. Mari Løset, unul dintre cercetătorii care au contribuit la acest studiu, "un indice de masă corporală mai mare poate contribui la creșterea inflamației pielii, care poate exacerba, ducând la psoriazis, dar, s-ar putea de asemenea, ca psoriazisul să fie cel care determină persoană să fie mai puțin activă și să câștige în greutate.”
Studiul, bazat pe informații genetice
În noul lor studiu, cercetătorii au analizat datele genetice ale 753.421 de indivizi, utilizând metoda de randomizare mendeliană. Autorii au accesat informațiile prin diverse baze de date mari, printre care se numără Biobankul U.K. și Studiul de Sănătate din Nord-Trøndelag (Studiul HUNT) din Norvegia.
Acest tip de analiză poate stabili o relație de cauzalitate între un factor de risc potențial și o anumită stare sau efect de sănătate, deoarece utilizează prezența variantelor genetice ca instrument pentru a determina dacă doi factori sunt sau nu legați cauzal.
Un articol publicat în Jurnalul Societății Americane de Nefrologie arată că "variantele genetice (...) sunt din ce în ce mai folosite (pentru a determina cauzalitatea), deoarece alelele lor sunt atribuite persoanelor fizice, înainte de orice expunere sau rezultat".
Astfel, prezența variantelor genetice este independentă de orice factor extern de modificare. Aceasta oferă o modalitate mai fiabilă de a stabili ce fel de relație se află între doi factori clinici și în ce fel funcționează cauzalitatea.
„Randomizarea mendeliană înseamnă că natura însăși distribuie în mod aleatoriu indivizi aleatoriu în grupuri bazate pe gene, astfel încât să putem evita ca rezultatele să fie influențate de factori externi ", notează Dr. Løset.
„Înțelegerea modului în care genele sunt legate de boală crește cu o viteză record, astfel că în acest studiu am folosit variante genetice cunoscute ca markeri pentru IMC și psoriazis”, contiuă ea.
Risc mai mare cu 9%
Rezultatele echipei - raportate într-o lucrare de studiu în revista PLOS Medicine - indică faptul că, cu cât IMC-ul unei persoane este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea apariției psoriazisului.
Mai exact, cercetatorii au calculat ca riscul a crescut cu 9% pentru fiecare numar mai mare pe scara IMC, spune Dr. Løset. "Încă nu știm suficient despre mecanismele din spatele acestei legături. Țesutul gras este un organ care produce hormoni și molecule inflamatorii de semnalizare, care ar putea fi un factor care contribuie", mai spune Dr. Mari Løset.
În viitor, echipa dorește să afle mai multe despre posibilele mecanisme care stau la baza și despre ce implicații ar putea avea aceste procese pentru strategiile de prevenire sau abordările terapeutice. „Psoriazisul este o boală foarte complexă și sperăm să studiem subgrupurile, în special persoanele cu psoriazis sever”, spune dr. Løset.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Hiperglicemia nocturnă: riscuri și soluții pentru persoanele cu diabet. Cum să previi glicemia ridicată în timpul nopții
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.