Schizofrenie. Peste 100 de gene, asociate cu risc ridicat

Angela Sabău |
Data publicării:
Schizofrenia
Schizofrenia

Schizofrenia ar putea fi detectată înainte să se manifeste, spun cercetătorii. Ei au descoperit nu mai puțin de 104 gene care au risc ridicat pentru afecțiune.

O echipă de oameni de știință au identificat nu mai puțin de 104 gene cu risc ridicat pentru schizofrenie. Echipa de oameni de știință la Departamentul de Fiziologie Moleculara și Biofizică al Universității Vanderbilt și Institutul de Genetică Vanderbilt (VGI) a folosit un "cadru" computational unic, pe care l-au dezvoltat, scrie sciencedaily.com.

Descoperirea lor, care a fost raportată în revista Nature Neuroscience, susține ideea că schizofrenia este o boală de dezvoltare, una care poate fi detectată și tratată chiar înainte de apariția simptomelor. „Acest cadru deschide mai multe direcții de cercetare”, a spus autorul de hartie seniori, Bingshan Li, PhD, profesor asociat de Fiziologie Moleculara si Biofizica și cercetător.

„O direcție este de a determina dacă medicamentele deja aprobate pentru alte boli, fără legătură, ar putea fi "repurtate" pentru a îmbunătăți tratamentul schizofreniei. Altă direcție este să găsim în ce tipuri de celule din creier aceste gene sunt active de-a lungul traiectoriei de dezvoltare”, a spus el.

Genetica, rol important în schizofrenie

Schizofrenia este o afecțiune mentală cronică, gravă, caracterizată prin halucinații și iluzii, expresie emoțională "plată" și dificultăți cognitive. Simptomele încep de obicei între vârsta de 16 și 30 de ani. Medicamentele antipsihotice pot ameliora simptomele, dar nu există nici un tratament pentru boală.

Genetica joacă un rol major.  Aproximativ 1% din populație suferă de schizofrenie, însă riscul crește brusc la 50% pentru o persoană a carei frate geamăn identic are această boală.

Cadrul computațional dezvoltat e cercetătorii în domeniul fiziologiei și biofizicii moleculare Li și Rui Chen și cercetătorul postdoctoral, Quan Wang a fost numit selectorul integrat de gene de risc. Cadrul a scos genele de vârf de la loci raportate anterior, pe baza dovezilor cumulate ale acestora din datele genomice multidimensionale, precum și a rețelelor de gene.

Ce gene au rate ridicate de mutație? Care sunt exprimate în perioada prenatală? Acestea sunt genul de întrebări pe care un "detectiv" genetic le-ar putea pune ca să identifice și să restrângă lista "suspecților".

Rezultatul a fost o listă cu 104 gene cu risc ridicat, dintre care unele codifică proteinele vizate în alte boli prin medicamente deja aflate pe piață. „Una dintre gene este suspectată în dezvoltarea tulburării spectrului de autism. Schizofrenia și autismul au împărtășit genetica”, a spus Chen.

Cadrul dezvoltat de cercetători ar putea deschide noi oportunități pentru a indetifica suspecți genetici în alte boli complexe, susțin autorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel