Antibiotic cu arsenic contra bacteriilor rezistente?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un antibiotic natural cu arsenic ar putea fi o nouă armă contra rezistenței dezvoltată de bacterii
Un antibiotic natural cu arsenic ar putea fi o nouă armă contra rezistenței dezvoltată de bacterii

Arsenic, o substanță toxică și cancerigenă, ar putea fi cheia pentru un nou antibiotic de spectru larg. Rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice din epoca noastră, iar cercetătorii se străduie să găsească noi medicamente față de care bacteriile să nu aibă această reacție.

Există o nevoie stringentă de antibiotice noi și performante la nivel mondial, pentru combaterea rezistenței dezvoltată de bacterii la antibioticele cunoscute.

Cercetătorii de la Colegiul de Medicină din cadrul Universității Internaționale Herbert Wertheim din Florida fac parte dintr-o echipă internațională care a descoperit un nou antibiotic cu spectru larg care conține arsenic. Studiul, publicat în jurnalul Nature - Communication Biology, este o colaborare între Barry P. Rosen, Masafumi Yoshinaga, Venkadesh Sarkarai Nadar și alții de la Departamentul de Biologie Celulară și Farmacologie al colegiului american, și Satoru Ishikawa și Masato Kuramata de la Institutul de Știinte Agro-Mediu, NARO din Japonia.

Antibiotic extras din bacterii din sol plus arsenic

„Antibioticul, arsinotricină sau AST, este un produs natural realizat din bacterii din sol și este eficient împotriva multor tipuri de bacterii, ceea ce înseamnă că are spectrul larg", a spus Rosen, co-autor principal al studiului.

„Arsinotricina este primul și singurul antibiotic natural care conține arsenic, și avem mari speranțe pentru acesta", a continuat el.

Deși conține arsenic, substanță cunoscută ca fiind extrem de toxică, cercetătorii spun că au testat toxicitatea antibioticului în cauză pe celule de sânge uman și că au constatat „că nu ucide celulele umane în culturile de țesuturi".

„Oamenii se sperie atunci când aud cuvântul arsenic, deoarece poate fi o toxină și o substanță cancerigenă, dar utilizarea arsenicului ca antimicrobian și agent anti-cancer este bine documentată", spune Rosen.

În 1908, Paul Erlich a câștigat Premiul Nobel pentru medicină după ce a găsit un remediu pentru sifilis pe bază de arsenic. Arsenicalele sunt încă folosite pentru a trata bolile tropicale, prevenind bolile infecțioase la păsările de curte și ca tratament chimioterapeutic pentru leucemie.

Bacteriile, din ce în ce mai rezistente

Nevoia disperată de noi antibiotice a fost enunțată și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a avertizat că „un număr din ce în ce mai mare de infecții - cum ar fi pneumonia, tuberculoza, gonoreea și salmoneloza - devin din ce în ce mai greu de tratat, deoarece antibioticele folosite până acum pentru a le trata devin mai puțin eficiente". OMS a lansat recent o listă prioritară globală a agenților patogeni rezistenți la antibiotice care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană.

„Rămânem cu tot mai puține arme în lupta pentru combaterea acestor boli. Avem nevoie de un nou antibiotic puternic pentru a rezolva această problemă", a subliniat Yoshinaga, al doilea autor co-senior. „Am arătat că acest nou compus cu arsenic poate fi un antibiotic puternic", a punctat el.

Grupul de oameni de știință a testat noul antibiotic și a descoperit că acesta este foarte eficient împotriva unor bacterii dintre cele mai notorii, care afectează grav sănătatea publică, inclusiv E. coli, care poate provoca infecții intestinale severe, și Enterobacter cloacae, bacteria rezistentă la antibiotice vinovată de creșterea infecțiilor intraspitalicești în unitățile de neonatologie și terapie intensivă, care se află pe lista OMS. De asemenea, a funcționat și împotriva lui Mycobacterium bovis, care provoacă tuberculoză la bovine. Acest lucru sugerează potențialul de tratare a tuberculozei umane. Teste suplimentare vor fi necesare pentru a determina eficacitatea și toxicitatea antibioticelor la animale și la om, notează cercetătorii.

Multe medicamente pică în faza de studiu clinic

Echipa este acum în plin proces de brevetare a descoperirii și speră să lucreze cu industria farmaceutică pentru a dezvolta compusul într-un medicament - un proces lung și costisitor, care ar putea dura ușor peste 10 ani. Succesul nu este garantat, dar activitatea acestor oameni de știință rămâne extrem de importantă.

„Mai mult de 90% din potențialele medicamente eșuează în studiile clinice", spune Rosen. „Dar dacă nu introducem medicamente noi în cercetare, nu le vom găsi pe cele care funcționează", a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel