Ceulele grase, diferențe. De ce unii pot mânca oricât și nu se îngrașă

Celulele grase, cauzatoare de obezitate, au fost analizate de cercetători. Doar unul dintre tipurile de celule pare să fie resposabil. Mai e un pas până la găsirea remediului.
Diferențele dintre celulele care stochează grăsime în organism ar putea explica motivul pentru care unii oameni sunt mai predispuși la boli cauzate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2. Oamenii de știință de la Universitatea din Melbourne, Australia, au condus o cercetare care a examinat celulele umane albe din grăsime din probe donate de voluntari, potrivit medicalnewstoday.com.
Probele au provenit din țesuturi de grăsime albe din diferite părți ale corpului.
Celulele de grăsime albe sunt celulele care stochează energia în moleculele de grăsimi numite trigliceride.
Corpul uman are rezervoare de celule regenerative, numite „celule progenitoare adipoase” (APC), care se maturizează în celule albe de grăsime.
Utilizând instrumente care evaluează genele, proteinele și metabolismul, studiul este primul care identifică trei subtipuri distincte ale celulelor progenitoare adipoase.
Într-o recentă lucrare despre Cell Reports, autorii explică modul în care subtipurile APC diferă în modurile în care se ocupă de energie și de hormoni.
Constatările sugerează că alcătuirea și distributia de grăsime albă în organism, în termeni de subtipuri APC, ar putea prezice riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2 și alte boli metabolice.
Comportamentul celuleor grase, analizat
Primul subtip APC se maturizează în celulele grase care elimină o mulțime de molecule de grăsime în sânge, în timp ce al doilea tip duce la celule care ard rapid energia. Al treilea subtip are un profil mai "neutru" și se comportă mai mult după cum s-ar aștepta oamenii de știință să se comporte o celulă de grăsime, dacă nu chiar este mai lent.
Autorul principal al studiului, Prof. Matthew J. Watt, care conduce departamentul de fiziologie din cadrul Școlii de Științe Biomedicale de la Universitatea din Melbourne, sugerează că primul subtip ar putea fi unul care favorizează depozitele de grăsime pe organe și în alte părți ale corpului. Acest lucru se poate întâmpla la persoanele cu greutate normală, precum și la persoanele supraponderale.
El sugerează că al doilea subtip APC ar putea fi unul care oprește câștigarea în greutate.
Distribuția subtipurilor de celule rase, importantă
Când au examinat probele de țesut adipos, cercetătorii au descoperit toate cele trei subtipuri APC, din toate probele. Nu există vreo parte a corpului în care țesutul de grăsime albă să nu aibă toate cele trei tipuri de celule.
Cu toate acestea, au descoperit că distribuția subtipurilor diferă între indivizi: unele subtipuri erau mai abundente, în timp ce altele erau mai puține. Prof. Watt remarcă faptul că acest lucru ar putea însemna că formarea subtipurilor de APC în țesuturile albe de grăsime ar putea fi un factor în sănătatea metabolică.
El crede că viitoarele tratamente privind pierderea în greutate ar putea implica oprirea APC-urilor să mai elibereze grăsimi și comutarea celulelor care ard rapid energia. Medicamentele care fac acest lucru ar putea ajuta la prevenirea afecțiunilor legate de obezitate și ar oferi alternative mai puțin invazive decât intervențiile chirurgicale.
Cu toate acestea, Prof. Watt avertizează că mai sunt încă multe de făcut și ar putea fi nevoie chiar de 10 ani sau mai mult, înainte ca astfel de tratamente să devină disponibile.
Chiar dacă tratamentele care modifică APC-urile devin disponibile, Prof. Watt prezice că oamenii vor trebui să adopte un stil de viață sănătos, să reducă consumul de alimente și să sporească activitatea fizică.
Obezitatea și bolile aferente, în creștere continuă
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară că prevalența la nivel mondial a obezității "aproape s-a triplat, din 1975". În Statele Unite, cifrele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că 40% dintre adulți, în valoare de aproximativ 93,3 milioane de persoane, au avut obezitate în 2015-2016. Condițiile de sănătate legate de obezitate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2, reprezintă un număr mare de decese precoce care pot fi prevenite.
În studiul lor, Prof. Watt și colegii săi remarcă faptul că obezitatea și disfuncția țesuturilor adipoase sunt "inextricabil legate de dezvoltarea bolilor metabolice, cum ar fi dislipidemia și diabetul de tip 2".
-
-
-
-
-
Durerile articulare, tot mai frecvente odată cu scăderea temperaturilor16.10.2025, 15:40
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.