Inimă, palpitații: semne de care trebuie să ții cont

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Inima transmite mesaje țesutului gras   FOTO: pexels.com
Inima transmite mesaje țesutului gras FOTO: pexels.com

Inima bate uneori mai repede decât de obicei - palpitații - în funcție de stres, sport, schimbările hormonale și alte cauze.

Inima vă poate lăsa uneori impresia că vrea să sară din piept. Această senzație, numită palpitație, poate părea înfricoșătoare, însă majoritatea – precizează platforma webmd.com – nu sunt serioase și rareori e nevoie de tratament.

Una dintre cauze este stresul: emoțiile intense pot declanșa eliberarea de hormoni care vă accelerează ritmul inimii. Astfel pot apărea atacurile de panică, momente intense de teamă care pot dura câteva minute. În acele clipe puteți experimenta transpirații, frisoane, probleme de respirație și dureri în piept. Un atac de panică se poate simți ca un atac de cord.

Și cofeina este un stimulant care vă ridică ritmul cardiac. O găsiți în cafea, băuturi energizante, ceai, ciocolată sau altă sursă. Un studiu a constatat că substanța numită cofeina din cafea, ceai și ciocolată nu este susceptibilă să provoace palpitații la persoanele cu inimă sănătoasă. Un alt factor ce accelerează ritmul cardiac și crește tensiunea arterială este nicotina.

Potrivit sursei citate, o listă cu câteva dintre cauzele palpitațiilor:

1. Nivel scăzut de zahăr în sânge - când nivelul de zahăr din sânge scade, corpul eliberează hormoni de stres, cum ar fi adrenalina, ce accelerează ritmul cardiac.

2. Probleme de ritm cardiac - uneori, un ritm cardiac neregulat, numit aritmie, provoacă palpitații. Fibrilația atrială sau AFib se întâmplă când camerele superioare ale inimii, numite atriu, se flutură în loc să bată în mod normal. Tahicardia supraventriculară este o bătaie anormal de rapidă a inimii care începe în camerele superioare ale inimii.

3. Contracțiile ventriculare precoce - reprezintă bătăi suplimentare ale inimii; au loc când ventriculele inimii se strâng prea repede. Dacă inima este sănătoasă, aceste bătăi suplimentare nu ar trebui să vă îngrijoreze. Dacă suferiți de boli cardiovasculare și vă confruntați cu astfel de bătăi suplimentare ale mușchiului inimii e posibil să aveți nevoie de tratament – apelați la un medic.

4. Modificări ale hormonilor – nivelul hormonilor accelerează bătăile inimii, iar femeile pot observa asta când sunt la menstruație, menopauză, aproape de menopauză sau când sunt gravide. Această stare este, de regulă, temporară, și nu sunt motive de îngrijorare. Dacă sunteți însărcinată, palpitațiile pot apărea și dacă sunteți anemică, adică nu aveți suficientă globule roșii care transportă oxigen în corp.

5. Medicamente - unele medicamente - antibiotice, medicamente antifungice, medicamente antipsihotice, inhalatoare de astm, medicamente pentru tuse și frig, pastile de dietă, medicamente pentru hipertensiune arterială, pastile pentru tiroide - cauzează palpitații ca efecte secundare. Dacă se întâmplă asta discutați cu medicul și nu vă schimbați singuri doza.

6. Hiperactivitatea glandei tiroidetiroida e o glandă în gât care produce hormoni și ajută și la gestionarea metabolismul. Bătăile inimii sunt accelerate când e vorba de un hipertiroidism - prea mult hormon tiroidian - , dar și când prea multor hormoni tiroidieni sunt folosiți ca să trateze o glandă tiroidă subactivă.

7. Alcool - dacă beți mult sau mai mult decât de obicei, puteți avea palpitații. Această situație poate apărea în zilele de sărbătoare când oamenii obișnuiesc să bea mai mult decât de obicei. Însă, la unii pot apărea palpitații și când beau puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel