Bufeuri, ce le declanșează. Unele cauze sunt periculoase

Dana Lascu |
Data publicării:
Transpirație excesivă
Transpirație excesivă

Atunci când ai bufeuri sau călduri, cum se spune popular, te-ai putea gândi la aceste pusee de temperatură ca fiind un lucru care se întâmplă femeilor la menopauză. Dar apar și la bărbați și pot fi rezultatul mai multor lucruri, unele grave, precum un tip de cancer.

Ce provoacă bufeuri?

S-ar putea să vă gândiți la bufeuri - valuri bruște de căldură care încep de la cap, gât sau partea superioară a corpului, poate însoțite cu pete roșii pe piele, transpirație și bătăi rapide ale inimii – ca fiind un inconvenient dat de menopauză. Dar aceste episoade pot fi rezultatul multor lucruri pe măsură ce corpul tău încearcă să se răcească. Nu toată lumea transpiră atunci când are astfel de episoade, și vă puteți simți rece după aceea. Și nu se datorează întotdeauna menopauzei, fiind întâlnite și la femei, și la bărbați.

Nivelurile hormonale

Aceasta este ceea ce se află în spatele bufeurilor la menopauză. Pe măsură ce estrogenul din corpul ei scade, termostatul unei femei se resetează, iar măsurile de răcire încep să se activeze mai repede. Dar și un bărbat ar putea să le aibă pe măsură ce nivelul său de testosteron scade la vârsta de mijloc, mai ales dacă ia un anumit tip de tratament pentru cancerul de prostată. O glandă tiroidă hiperactivă, poate dată de boala lui Graves sau după naștere, sau altceva care cauzează un nivel ridicat de hormon tiroidian poate, de asemenea, să producă pusee de temperatură, bufeuri sau călduri, oricum ați vrea să le spuneți.

Exercițiile

Temperatura corpului crește natural când faceți din greu exerciții. Pentru a ține pasul, celulele dvs. ard mai mult combustibil, ceea ce produce căldură suplimentară. Corpul trimite mai mult sânge mai aproape de piele pentru a o răci, iar evaporarea transpirației ajută la scăderea temperaturii. De aceea este important să beți apă când faceți exerciții. Dacă faceți sport în mod regulat, corpul se obișnuiește cu căldura pe care o produceți și temperatura dumneavoastră de bază poate deveni puțin mai mare înainte de a reacționa.

Febra

Corpul se încălzește atunci când luptă cu germenii. Această creștere a temperaturii corpului va declanșa o parte a creierului numită hipotalamus, pentru a începe procesul de răcire și a readuce temperatura la normal. Adresați-vă medicului dumneavoastră în cazul în care febra este mai mare de 39,4 sau dacă aveți, de asemenea, o durere puternică de cap, probleme de respirație sau vomitați.

Reacție alergică

Un puseu de teperatură când vine vorba de o reacție alergică gravă numită anafilaxie, deoarece sistemul imunitar eliberează celulele care luptă cu ceva ce este de fapt inofensiv. De obicei, aveți alte simptome, cum ar fi dureri de stomac, urticarie și probleme de respirație. Și aveți nevoie de o doză de epinefrină - rapid.

Tulburări neurologice

Sistemul nervos autonom controlează lucrurile pe care nu trebuie să le gândiți, cum ar fi respirația, ritmul cardiac, tensiunea arterială, temperatura corpului și transpirația. Orice lucru care împiedică buna lui funcționare poate cauza erupții cutanate. Acestea pot include boala Parkinson, epilepsia, scleroza multiplă și leziunile spinării și afectarea nervilor.

Migrene și durerea de cap cluster

Aceste dureri de cap puternice și uneori dizabilitante pot afecta, de asemenea, sistemul nervos autonom. Creierul nu prelucrează mesajele din nervii capului și gâtului despre atingere, durere, temperatură și vibrații în mod corect. Răspunsul pe modelul „luptă sau zboară" se poate declanșa, ceea ce vă pompează sângele și vă lărgește căile respiratorii.

Medicamente

Pusee de temperatură sau bufeuri pot să apară ca efect secundar al mai multor medicamente. Unele medicamente pentru inimă și tensiune arterială, inclusiv blocante ale canalelor de calciu, nitroglicerină sau pastile pentru disfuncția erectilă cum ar fi sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) și vardenafil (Levitra), vă deschid vasele de sânge. Dozele mari de steroizi pot afecta echilibrul hormonal. Medicamentele de chimioterapie și analgezicele (de la aspirină până la opiacee) sunt de asemenea posibili vinovați.

Alimente și aditivi

Porția extra-picantă probabil că are mulți ardei iuți. Ei conțin capsaicină, care vă păcălește sistemul nervos să reacționeze ca și cum ați fi ars. Sulfurile și nitratul de sodiu (din carne prelucrată, cum ar fi salamul și sunca conservată) pot cauza înroșirea feței. Prea mult MSG (glutamat monosodic), folosit adesea în bucătăria asiatică, poate declanșa un puseu fierbinte la persoanele care sunt predispuse la acestea. O băutură caldă vă poate ridica temperatura corpului și puteți avea bufeuri, arată experții de la WebMD.

Îmbujorarea

Chiar și un răspuns emoțional mic și sănătos le poate provoca. Sistemul dvs. nervos este declanșat, vasele de sânge se lărgesc, iar avalanșa de sânge care rezultă în piele crește temperatura. Este mai frecventă la femei, dar se întâmplă și cu bărbații. S-ar putea să fie din cauza faptului că cei îmbujorați sunt mai sensibili vizavi de relațiile cu ceilalți. Persoanele care se înroșesc cu ușurință răspund frecvent la stres cu un puls ca de curse, gură uscată și probleme de gândire clară.

Rozaceea

Această afecțiune a pielii nu e o îmbujorare, deși poate arăta la fel. Puseele de temperatură sunt unul dintre primele semne de inflamație, adesea cu senzație de arsură, senzație de înțepătură sau de mâncărime. Fața ta se poate umfla, de asemenea, în jurul părților laterale ale nasului, deasupra gurii. Puteți controla rosacea evitând declanșatoarele ei și cu îngrijire atentă a pielii, protecție solară. Cereți ajutor de la medicul dumneavoastră.

Alcoolul

Atât alcoolul, cât și unul dintre substanțele chimice care rezultă atunci când corpul tău îl descompune, lărgesc vasele de sânge care îți alimentează pielea. Băuturile fermentate precum berea și vinul pot avea alte substanțe chimice - histamină, sulfuri sau tiramină - care au un efect similar. Dacă ficatul dumneavoastră nu procesează bine alcoolul sau dacă beți în timp ce luați anumite medicamente, bufeurile pot fi mai grave.

Tumorile carcinoide

Aceste cancere rare, cu creștere lentă pot produce hormoni sau îi pot da peste cap pe cei pe care-i aveți. Tumorile se găsesc de obicei în stomac și în sistemul digestiv, în apendice sau în plămâni. Carnea roșie, ciocolata, alcoolul, exercițiile sau stresul ar putea declanșa bufeurile. Aveți, de asemenea, vene purpurii vizibile pe nas și pe buza superioară, diaree și crampe, o respirație dificilă sau o inimă care bate ca la curse.

Monitorizați bufeurile

Nu vă dați seama ce vă produce bufeurile? Țineți un jurnal cu note despre episoadele dvs. și despre ceea ce faceți, despre mâncare, și despre sentimente, și despre orice medicamente pe care le-ați luat. Apoi căutați un model. Dacă tot nu este clar după câteva săptămâni, consultați-vă medicul (și aduceți jurnalul cu dvs.).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel