4 legume ”de aur” pentru sănătatea ficatului. Au și efecte anticancerigene

Care sunt legumele cele mai bune pentru sănătatea ficatului.
Ficatul este un organ multifuncțional: participă la digerarea alimentelor, metabolizarea nutrienților și îndepărtarea toxinelor. Deși are capacitatea unică de a se regenera după o deteriorare, ficatul nu este invincibil, iar pentru ca acesta să funcționeze în parametrii normali este nevoie de o alimentație echilibrată, dar și un consum moderat de băuturi alcoolice sau dulci.
Există multe alimente bogate în nutrienți cu efecte benefice asupra ficatului, iar un grup alimentar deosebit de important este reprezentat de legume.
Vezi și: Băuturile carbogazoase, efecte nocive asupra ficatului. Dr. Ene: La fel cum o face alcoolul
Care sunt cele patru legume ”de aur” pentru sănătatea ficatului
Sfecla roșie. Sfecla este plină de nutrienți care susțin sănătatea ficatului. Cercetările indică faptul că sucul de sfeclă roșie este o băutură care "promovează sănătatea" și "previne bolile" și poate fi deosebit de utilă pentru sănătatea ficatului.
Un studiu a analizat în mod special impactul sfeclei asupra sănătății ficatului și a constatat că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la protejarea ficatului împotriva anumitor clase de substanțe cancerigene, notează EatThis.
Deși mai sunt multe de aflat despre impactul sfeclei roșii asupra ficatului, datele actuale sugerează că anumiți antioxidanți care se găsesc în sfecla roșie, numiți betalaine, au proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii. Este important de reținut că această constatare este specifică sfeclei roșii și este posibil ca alte soiuri de sfeclă, cum ar fi sfecla aurie, să nu posede aceleași niveluri de antioxidanți.
Sfecla roșie are pe 100 de grame:
- calorii 43
- carbohidrați 9,56 g
- proteine 1,61 g
- grăsimi totale 0,17 g
- colesterol 0 g
- fibre vegetale 2,8 g
- folați 27% din doza zilnică recomandată (DZR)
- niacină 2% din DZR
- riboflavină 4% DZR
- vitamina A 1%
- vitamina C 8%
- vitamina E 0,5%
- sodiu 5%
- potasiu 7%
- calciu 1,5%
- cupru 8%
- fier 10%
- magneziu (6%), mangan (14%) și zinc (3%)
- betacaroten, betaină și luteină-zeaxantină.
Broccoli. Toate legumele sunt bune, însă anumite substanțe nutritive specifice găsite în legumele crucifere, cum este și broccoli, sunt cu adevărat benefice pentru sănătatea ficatului.
Un studiu efectuat pe șoareci a constatat că cei care au fost hrăniți cu broccoli au avut mai multe metrice hepatice pozitive și o incidență mai mică a bolii ficatului gras non-alcoolic și a tumorilor hepatice.
Deși mecanismul exact al acestui rezultat nu este confirmat, compușii vegetali unici care se găsesc în broccoli și în alte legume crucifere sunt probabil mulțumitori.
Broccoli conține într-o sută de grame:
- calorii 34
- carbohidrați 6,64 g
- grăsimi totale 0,37 g
- fibre 2,6 g
- folați 16% din DZR
- niacină 4% DZR
- vitamina A (21%), vitamina C (149%), vitamina E (1,5%), vitamina K (85%)
- sodiu 2%
- potasiu 7%
- calciu (5%), cupru (5,5%), fier (9%)
- magneziu (5%), mangan (9%), seleniu (5%), zinc (4%)
- betacaroten și luteină-zeaxantină, potrivit Nutrition&You.
Varza de Bruxelles. O legumă cruciferă, devenită populară în ultima vreme, și pe bună dreptate, varza de Bruxelles poate îmbunătăți digestia, oferind o multitudine de vitamine și minerale, aceasta conținând compuși pe bază de plante cu efect benefic pentru funcția hepatică.
Într-un studiu, varza de Bruxelles, în formă crudă, administrată șoarecilor a părut să crească nivelul enzimelor detoxifiante din ficat și plămâni. Se pare că aceste proprietăți detoxifiante sunt cele mai ridicate la consumul în formă crudă decât gătită.
Cu toate acestea, cercetările indică faptul că, chiar și atunci când este gătită, varza de Bruxelles își păstrează capacitatea de a induce aceste enzime detoxifiante. Glucosinolații sunt un compus unic care se găsește în legumele crucifere și care sunt implicați în reacții enzimatice care pot detoxifica compușii cancerigeni din organism.
Legume cu frunze verzi. Acest grup de legume include varza kale, spanacul și varza Collard, care pot fi benefice pentru starea generală de bine, inclusiv pentru sănătatea ficatului.
Ca și celelalte legume din această listă, legumele cu frunze verzi sunt pline de antioxidanți care protejează organismul împotriva radicalilor liberi periculoși.
Pe lângă diminuarea impactului radicalilor liberi în organism, unele legume cu frunze verzi, precum spanacul, par să ofere beneficii mai specifice pentru ficat.
Un studiu recent a constatat că consumul de spanac crud a redus riscul de apariție a bolii ficatului gras non-alcoolic, iar cu cât participanții au consumat mai mult spanac, cu atât a scăzut riscul de apariție a acestei afecțiuni.
Vezi și: Obiceiul alimentar care te scapă de ficatul gras. Medic: A îmbunătățit și controlul diabetului
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Colesterolul nociv crește în timpul sărbătorilor cu 20%. Cele 3 zile din an cu cel mai mare număr de atacuri celebrale
Conform cercetărilor, nivelurile de colesterol nociv cresc semnificativ în timpul sărbătorilor, cu aproape 20%.
Vitamina D și rolul său în prevenirea bolilor autoimune. Ce sunt celulele T și cum sunt influențate de deficitul de vitamina D
Postul negru: o metodă controversată în medicina modernă. Cum afectează metabolismul și sănătatea generală și când devine periculos
Osteoporoza. Cătălina Poiană: Un traumatism minim e căderea de la propria înălțime. Oasele se pot fractura spontan
Osteoporoza, cea mai frecventă boală metabolică osoasă care crește riscul de fractură.
Cauza care crește grăsimea abdominală. Dr. Florin Bălănică: Crește și rezistența la insulină
Aceasta poate fi o cauză care duce la grăsimea abdominală. Cum putem să prevenim apariția burții.
Otrava care ne afectează sistemul endocrin. Duce la boli grave, inclusiv cancer
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Dr. Corina Neamțu: Se depune întotdeauna
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.
"Există o explozie de cancere, mai ales la tineri". Ce se va întâmpla în viitor. Dr. Romanescu: Unii oameni înțelepți au spus că...
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Senzația de frig, gușa și alte semne ale deficienței de iod. Importanța iodului pentru sănătatea tiroidei
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida. Îl poți face acasă. Schimbarea la care să fii atent
Testul simplu care îți arată dacă ai probleme serioase cu tiroida îl poți face chiar acasă.
10 cancere pe care le provoacă obezitatea. Cătălina Poiană: Este un lucru pe care mulți îl neglijează
Trei alimente pe care un endocrinolog le evită. Sunt promovate ca fiind sănătoase, dar conțin substanțe nocive
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Ce tip de burtă ai? Uite cum poți slăbi rapid. Așa scapi de grăsimea de pe burtă definitiv
Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Teodora Stoica, mărturisiri dureroase despre lupta împotriva cancerului: Am avut şi metastaze la plămân şi la coloană. Nu mai aveam putere să mă ridic din pat
Anca Țurcașiu, boală. Analiza banală pe care toți ar trebui să o facem: Mi-a ieșit destul de proastă. Obișnuiește-te, nu există remediu
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc
Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.
Hipotiroidism și hipertiroidism: cauze, simptome, tratament. Diferențele și similaritățile dintre cele două afecțiuni
Care sunt diferențele dintre cele două afecțiuni ale glandei tiroide: hipotiroidism și hipertiroidism.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Terapia de substituție hormonală și efectele sale asupra sănătății cardiovasculare și rezistenței la insulină. Rolul estrogenului în protejarea inimii
Hipertiroida: cauze, simptome, tratament. Cristina Bloț: Crește pofta de mâncare, deși mâncăm mai multe slăbim sau ne menținem greutatea. Ecografia stabilește riscul de cancer
Hipertiroida - tot ce trebuie să știi. Ce este și cum se manifestă. Ce rol are glanda tiroidă și cum se tratează.