Consumi frecvent carne roșie? Iată ce riști
Consumul de carne roșie este asociat cu apariția diverticulitei. Afecțiunea intestinului gros poate fi foarte dureroasă și neplăcută.
Carnea roșie este asociată cu un risc crescut de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară, diabet sau unele tipuri de cancer. Într-un studiu publicat recent de jurnalul Gut, se arată o asociere între cosnumul de carne roșie și diveriticulită, scrie Harvard Health Publishing.
Aceasta apare atunci când pe peretele intestinului gros se formează mici umflături ca niște pungi care se pot inflama și cauzează crampe, diaree, constipație sau chiar sângerări rectale.
Nu este cunoscut cu precizie ce anume cauzează diverticulita, dar unii cercetători leagă această afecțiune de dietă, obiceiuri alimentare. Ei au analizat sănătatea și au cules informații despre dietă pe care le-au declarat 46.000 de bărbați cu vârste cuprinse înter 40 și 75 de ani pentru mai bine de 26 de ani.
Riscul, direct proproțional cu numărul de porții
Bărbații care au consumat carne roșie de mai multe ori pe săptămână (13 porții, în medie) au avut cu 58% mai mare riscul de a dezvolta diverticulită în perioada derulării studiului, în comparație cu bărbații care au consumat mai puțină (în medie 1,2 porții). Asocierea a fost și mai relevantă când a fost vorba de carne neprocesată, precum friptura.
Oricum, riscul de a dezvolta diverticulită a fost cu 20% mai mic când persoanele incluse în studiu au înlocuit carnea de pasăre sau pește cu carne roșie, pe care au consumat-o zilnic.
Rezultatul studiului nu este o dovadă a faptului că diveriticulita este cauzată de carnea roșie, dar alte studii au indicat că aceasta este un factor important în această afecțiune.
Articolul oriinal poate fi găsit AICI
-
-
Primul semn că ficatul tău este suprasolicitat26.12.2025, 12:07
-
-
5 alimente pe care să NU le mai pui niciodată pe ușa frigiderului26.12.2025, 09:56
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
EXCLUSIV Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
EXCLUSIV Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
5 alimente care te balonează cel mai tare
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Tranzitul intestinal: frecvența scaunului poate influența sănătatea
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
EXCLUSIV Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
