Fructoza, cum îți agravează inflamația intestinală

Fructoza poate să agraveze bolile inflamatorii ale intestinelor (IBD). Studiile arată că alimentația de tip occidental crește incidența acestor afecțiuni.
Dieta rămâne o parte importantă a prevenirii și gestionării bolilor, iar un nou studiu sugerează că consumul de fructoză poate agrava inflamația intestinală comună bolilor inflamatorii intestinale (IBD). Studiul condus de David Montrose de la Renaissance School of Medicine at Stony Brook University este publicat în Gastroenterologie și hepatologie celulare și moleculare.
Ratele bolilor inflamatorii intestinale (IBD) au crescut în întreaga lume. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ trei milioane de americani sunt diagnosticați cu IBD în fiecare an, în creștere cu un milion față de incidența de la sfârșitul anilor '90. Consumul unei diete occidentale, inclusiv fructoză, este asociat cu rate crescânde de obezitate și diabet, iar IBD poate fi o boală suplimentară exacerbată de aportul de fructoză.
„Incidența crescândă a IBD este paralelă cu niveluri mai ridicate de consum de fructoză în Statele Unite și în alte țări”, spune Montrose, profesor asistent în cadrul Departamentului de patologie și cercetător al facultății din cadrul Centrului pentru cancer al Universității Stony Brook. „Descoperirile noastre oferă dovezi ale unei legături directe între fructoza alimentară și IBD și susțin conceptul că un consum ridicat de fructoză ar putea agrava boala la persoanele cu IBD. Acest lucru este important deoarece are potențialul de a oferi îndrumări privind alegerile dietetice pentru pacienții cu IBD, ceva asta lipsește în prezent. "
Teste pe modele de șoareci
Montrose, împreună cu colegii de la Weill Cornell Medicine, au testat trei modele de șoarece cu IBD. Au fost hrăniți cu cantități mari de fructoză, ceea ce a agravat inflamația colonului, împreună cu efecte notabile asupra bacteriilor intestinale, inclusiv modificări ale tipului, metabolismului și localizării lor în colon. Lucrările mecaniciste complementare au demonstrat că microbiota este legată în mod cauzal de efectele dăunătoare ale dietei bogate în fructoză.
Lucrarea concluzionează că „excesul de consum alimentar de fructoză a avut un efect pro-colitic care poate fi explicat prin modificări ale compoziției, distribuției și funcției metabolice a microbiotei enterice rezidente”.
Montrose spune că următorii pași următori sunt planificați pentru a extinde aceste descoperiri. Acestea includ dezvoltarea de intervenții pentru prevenirea efectelor pro-inflamatorii ale fructozei dietetice, precum și evaluarea dacă această dietă crește tumorigenezele asociate colitei. Acest al doilea punct este deosebit de important deoarece pacienții cu IBD prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de colon din cauza unei inflamații cronice a intestinului.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Combinația letală care îți distruge ficatul
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.