Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Gastroenterologia şi Hepatologia reprezintă, cu siguranţă, cea mai vastă ramură a medicinei interne, arată prof.dr. Anca Trifan, președinta Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie,...
Gastroenterologia și Hepatologia reprezintă, cu siguranță, cea mai vastă ramură a medicinei interne, „cu o dinamică a conceptelor unică, care cuprinde ca parte intrinsecă a sa endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică, investigațiile manometrice, de impedanță, măsurarea presiunii portale și, împarte cu radiologia, explorarea ecografică”, arată prof.dr. Anca Trifan.
Sarcina viitorului gastroenterolog este una dificilă, arată specialistul. El va trebui „să-și însușească cunoștințele de bază, să înțeleagă ariile în care cunoașterea este la acest moment insuficientă, să facă eforturi zilnice pentru a comunica eficient cu pacienții pentru identificarea suferințelor acestora, să integreze datele, să fie capabil să ia decizii corecte asupra urgenței, investigațiilor necesare și suficiente pentru diag- nostic, să stratifice riscurile și să stabilească conduita de tratament și urmărire”.
O lucrare-manual pentru viitorii gastroenterologi
Și asta nu e tot, „În anii de rezidențiat, discipolul trebuie să înțeleagă exact locul fiecărei explorări endoscopice diagnostice și terapeutice, să dobândească îndemânare în efectuarea instrumentării endoscopice și disciplina evaluării corecte a segmentului de tub digestiv investigat. Am enumerat doar câteva din elementele devenirii specialistului în gastroenterologie și hepatologie. Sarcini dificile, adeseori copleșitoare, pentru a căror rezolvare mentorii au menirea să stabilească trasee de dezvoltare, să fixeze borne de evaluare, spații temporale de meditație și relaxare și obligația de a fi prezenți și disponibili pentru susținerea rezidentului în dificultate. Desigur, mentorii trebuie să aibă cunoștințele necesare, dar să fie și modele de comportament etic, uman, și să reprezinte o inspirație pentru tânărul medic. Avem, împreună, mentori și discipoli, obligația să punem bazele unei culturi a calității actului medical, nu doar în endoscopia diagnostică și terapeutică, ci în toate ariile îngrijirii pacientului”, motivează autorul principal scopul lucrării de specialitate.
Volumul de față, inițiativa Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, face parte din demersurile celor opt autori, toți cadre universitare cu vastă experiență, de a oferi rezidenților, tinerilor medici specialiști, de toate specialitățile, ca mentori, „un material compact, care oferă un start pentru învățarea sau reîmprospătarea noțiunilor de bază necesare pentru practicarea gastroenterologiei. Ne propunem să revizuim periodic acest volum, pentru a oferi o ghidare actuală permanentă a gastroenterologilor”, notează Anca Trifan.
Nevoia de informație certificată
În această mare de informație, cu acces liber sau nu, lucrarea de față centralizează practic ce este mai important în materie de gastroenterologie și hepatologie clinică.
„Acest demers poate părea la prima vedere fără mare semnificație pentru tânărul medic, atât de obișnuit cu informația obținută rapid pe net, cu telefonul inteligent care poate fi folosit în salon, lângă pacient, răspunzând la toate întrebările, chiar și la cele nepuse. Credem că, în aceste condiții de aglomerare informatică, de avalanșă de date necenzurate și de „breaking news" medical, o astfel de carte, scrisă cu responsabilitate de către medici experimentați care știu să cenzureze, să recu- noască esențialul și să-l ofere într-o manieră concisă și didactică, este cu atât mai necesară astăzi”, conchide prof.dr. Anca Trifan.
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.