Gastroenterologie și hepatologie clinică, recenzie

Gastroenterologia şi Hepatologia reprezintă, cu siguranţă, cea mai vastă ramură a medicinei interne, arată prof.dr. Anca Trifan, președinta Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie,...
Gastroenterologia și Hepatologia reprezintă, cu siguranță, cea mai vastă ramură a medicinei interne, „cu o dinamică a conceptelor unică, care cuprinde ca parte intrinsecă a sa endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică, investigațiile manometrice, de impedanță, măsurarea presiunii portale și, împarte cu radiologia, explorarea ecografică”, arată prof.dr. Anca Trifan.
Sarcina viitorului gastroenterolog este una dificilă, arată specialistul. El va trebui „să-și însușească cunoștințele de bază, să înțeleagă ariile în care cunoașterea este la acest moment insuficientă, să facă eforturi zilnice pentru a comunica eficient cu pacienții pentru identificarea suferințelor acestora, să integreze datele, să fie capabil să ia decizii corecte asupra urgenței, investigațiilor necesare și suficiente pentru diag- nostic, să stratifice riscurile și să stabilească conduita de tratament și urmărire”.
O lucrare-manual pentru viitorii gastroenterologi
Și asta nu e tot, „În anii de rezidențiat, discipolul trebuie să înțeleagă exact locul fiecărei explorări endoscopice diagnostice și terapeutice, să dobândească îndemânare în efectuarea instrumentării endoscopice și disciplina evaluării corecte a segmentului de tub digestiv investigat. Am enumerat doar câteva din elementele devenirii specialistului în gastroenterologie și hepatologie. Sarcini dificile, adeseori copleșitoare, pentru a căror rezolvare mentorii au menirea să stabilească trasee de dezvoltare, să fixeze borne de evaluare, spații temporale de meditație și relaxare și obligația de a fi prezenți și disponibili pentru susținerea rezidentului în dificultate. Desigur, mentorii trebuie să aibă cunoștințele necesare, dar să fie și modele de comportament etic, uman, și să reprezinte o inspirație pentru tânărul medic. Avem, împreună, mentori și discipoli, obligația să punem bazele unei culturi a calității actului medical, nu doar în endoscopia diagnostică și terapeutică, ci în toate ariile îngrijirii pacientului”, motivează autorul principal scopul lucrării de specialitate.
Volumul de față, inițiativa Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, face parte din demersurile celor opt autori, toți cadre universitare cu vastă experiență, de a oferi rezidenților, tinerilor medici specialiști, de toate specialitățile, ca mentori, „un material compact, care oferă un start pentru învățarea sau reîmprospătarea noțiunilor de bază necesare pentru practicarea gastroenterologiei. Ne propunem să revizuim periodic acest volum, pentru a oferi o ghidare actuală permanentă a gastroenterologilor”, notează Anca Trifan.
Nevoia de informație certificată
În această mare de informație, cu acces liber sau nu, lucrarea de față centralizează practic ce este mai important în materie de gastroenterologie și hepatologie clinică.
„Acest demers poate părea la prima vedere fără mare semnificație pentru tânărul medic, atât de obișnuit cu informația obținută rapid pe net, cu telefonul inteligent care poate fi folosit în salon, lângă pacient, răspunzând la toate întrebările, chiar și la cele nepuse. Credem că, în aceste condiții de aglomerare informatică, de avalanșă de date necenzurate și de „breaking news" medical, o astfel de carte, scrisă cu responsabilitate de către medici experimentați care știu să cenzureze, să recu- noască esențialul și să-l ofere într-o manieră concisă și didactică, este cu atât mai necesară astăzi”, conchide prof.dr. Anca Trifan.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Combinația letală care îți distruge ficatul
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Grupa de sânge care te expune la cancer
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.