Reflux gastric: 10 sfaturi ca să îl ții sub control

Refluxul gastric are o serie de simptome specifice, iar senzațiile neplăcute pot fi ținute sub control prin câteva schimbări simple ale stilului de viață.
Câteva schimbări ale stilului de viață merită încercate înainte de a apela la medicamente pentru controlul refluxului gastroesofagian.
Simptomele refluxului gastric pot fi înșelătoare. Vocea puțin răgușită și dureri în gâ ar putea fi confundate cu o răceală o gripă. Dar dacă aceste simptome durează mai mult, acestea ar putea fi cauzate nu de un virus, ci de o supapă - sfincterul esofagian inferior.
Acesta este mușchiul care controlează trecerea dintre esofag și stomac, iar atunci când nu se închide complet, acidul stomacului și alimentele se reîntorc în esofag. Termenul medical pentru acest proces este refluxul gastroesofagian; fluxul invers de acid se numește reflux acid.
Simptome frecvente ale refluxului gastric
Refluxul acid poate provoca literalmente un gust rău în gură. Când refluxul acid produce simptome cronice, este cunoscut sub numele de tulburare de reflux gastroesofagian sau GERD. Cele mai frecvente simptome sunt arsurile la stomac - dureri în abdomenul superior și în piept, care uneori pot da senzația unui atac de cord.
Trei afecțiuni contribuie la refluxul acid: digestia lentă a alimentelor, prea mult acid în stomac și golirea stomacului întârziată, spune Dr. Jacqueline Wolf, gastroenterolog și profesor asociat de medicină la Harvard Medical School.
Dacă ați avut episoade repetate de arsuri la stomac sau orice alte simptome de reflux acid, puteți încerca următoarele:
1. Mâncați încet
Când stomacul este foarte plin, poate fi mai mult reflux în esofag. Dacă vă puteți organiza timpul de așa natură, ar fi bine să încercați să aveți cicni mese pe zi, cu alimente mai puține.
2. Evitați anumite alimente
Celor ce sufeeră de cu reflux gastric li se recomandă să elimine din alimentație o serie de alimente. „Am evoluat din zilele în care nu puteai mânca nimic”, spune dr. Wolf. Există însă unele alimente care sunt mai susceptibile decât altele să declanșeze reflux, inclusiv mentă, alimente grase, alimente picante, roșii, ceapă, usturoi, cafea, ceai, ciocolată și alcool.
Dacă aceste alimente sunt consumateregulat, prin eliminarea lor, rând pe rând, veți putea vedea care dinte ele produce refluxul gastric și veți putea, astfel, să îl mențineți sub control.
Site-ul Healthicine Health de la www.foodicinehealth.org are sfaturi pentru alimentația persoanelor cu reflux gastric, precum și pentru alte afecțiuni gastro-intestinale.
3. Nu consumați băuturi carbogazoase
Băuturile crbogazoase produc eructații, care trimit acidul gastric în esofag. Beți apă plată în loc de apă carbogazoasă.
4. Stați în picioare după mâncare
Când stați în picioare sau chiar dacă stați jos (dar nu întins), gravitația ajută la păstrarea acidului în stomac, unde e locul lui.
5. Luați ultima masă a zilei cu cel puțin trei ore înainte e culcare
Acest lucru înseamnă că nu există cina târzie sau gustări la miezul nopții.
6. Nu vă mișcați prea repede
Evitați exercițiile viguroase câteva ore după masă. O plimbare după cină este în regulă, dar un antrenament mai intens, mai ales dacă implică aplecarea, poate trimite acidul gastric în esofag.
7. Dormiți pe o parte
În mod ideal, capul trebuie să fie cu 6 până la 8 centimetri mai înalt decât picioarele. Puteți încerca să folosiți un suport de spumă pentru partea superioară a corpului. Nu încercați asta stivuind perne, pentru că nu vor oferi sprijinul de care aveți nevoie.
8. Pierdeți din greutate, dacă este recomandat
Greutatea crescută răspândește structura musculară care susține sfincterul esofagian inferior, scăzând presiunea care menține sfincterul închis. Acest lucru duce la reflux și arsuri la stomac.
9. Dacă fumați, renunțați
Nicotina poate relaxa sfincterul esofagian inferior.
10. Verificați-vă medicamentele
Unele medicamente - incluzând estrogenii postmenopauzei, antidepresivele triciclice și anti-inflamatorii - pot relaxa sfincterul, în timp ce altele - în special bifosfonați precum alendronatul, ibandronatul sau risedronatul, care sunt luate pentru a crește densitatea osoasă - poate irita esofagul.
Dacă acești pași nu sunt eficienți sau dacă aveți dureri severe sau dificultăți de înghițire, consultați medicul pentru a exclude alte cauze. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de medicamente pentru a controla refluxul, chiar dacă urmați schimbări în stilul de viață.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Legătura dintre sănătatea intestinală și anxietatea generalizată. Noi metode de combatere a anxietății prin îmbunătățirea sănătății intestinale
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.