Ce este toxiinfecția alimentară. Cum recunoști simptomele, ce presupune tratamentul și ce alimente să eviți

Află mai multe despre cum se manifestă toxiinfecția alimentară și când este cazul să mergi la doctor.
Consumul de alimente alterate, stricate sau otrăvite poate avea ca rezultat boli de origine alimentară, cunoscute adesea sub numele de toxiinfecții alimentare. Cele mai tipice semne ale toxiinfecției alimentare includ diaree, vărsături și greață.
Chiar dacă doare foarte tare, toxiinfecțiile alimentare se întâmplă frecvent. Aproximativ 1 din 7 persoane fac intoxicații alimentare anual, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Simptomele
Dacă ai o toxiinfecție alimentară, sunt șanse ca aceasta să nu treacă neobservată.
Simptomele pot varia în funcție de sursa de infecție. Cazurile comune de toxiinfecție alimentară vor include, de obicei, câteva dintre următoarele simptome:
- Crampe abdominale
- Diaree
- Greață
- Vărsături
- Pierderea poftei de mâncare
- Febră ușoară
- Slăbiciune
- Dureri de cap
Simptomele unei toxiinfecții alimentare care poate pune viața în pericol includ:
- Diaree care durează mai mult de 3 zile
- Febră mai mare de 38,9°C
- Dificultăți de vedere sau de vorbire
- Simptome de deshidratare severă, care pot include uscăciunea gurii, urină puțină sau deloc și dificultăți în a menține lichidele
- Urină cu sânge
Cauze
Majoritatea toxiinfecțiilor alimentare pot fi atribuite uneia dintre cele trei cauze majore: bacterii, paraziți sau viruși.
Aproape fiecare masă pe care o mănâncă oamenii are acești germeni. Pe de altă parte, căldura de gătit elimină adesea virușii din alimente înainte ca acestea să ajungă în farfuriile noastre. Din cauza lipsei lor de pregătire, alimentele consumate crude sunt frecvent cauza îmbolnăvirilor alimentare.
Din când în când, alimentele vor intra în contact cu microorganismele care se găsesc în vomă sau în fecale. Acest lucru este cel mai probabil să se întâmple atunci când o persoană care nu se simte bine gătește fără să se spele pe mâini în prealabil.
Produsele lactate, ouăle și carnea sunt adesea contaminate. În plus, organismele patogene ar putea polua apa.
Bacterii
Cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare este, de departe, bacteria. Printre sursele bacteriene de intoxicații alimentare se numără:
- E. coli, în special E. coli producător de toxină Shiga (STEC)
- Listeria monocytogenes
- Salmonella
- Campylobacter
- Clostridium botulinum
- Staphylococcus aureus
- Shigella
- Vibrio vulnificus
Intoxicațiile alimentare provocate de paraziți, cum ar fi Toxoplasma gondii, Giardia lamblia, tenii, cum ar fi Taenia saginata, tenia porcului, Diphyllobothrium latum, Cryptosporidium, Ascaris lumbricoides, flukes, oxiuri și Trichinella, reprezintă una dintre principalele cauze de deces.
Acești paraziți pot trăi în tractul digestiv și pot trece neobservați ani de zile, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit și la femeile însărcinate. CDC raportează că toxoplasmoza este una dintre principalele cauze de deces atribuite intoxicațiilor alimentare.
Foto: Freepik @stefamerpik
Tratament
Cele mai multe cazuri de toxiinfecție alimentară pot fi tratate la domiciliu. În continuare sunt prezentate câteva metode de tratare a intoxicațiilor alimentare:
Rămâi hidratat
Este important să rămâi hidratat în mod adecvat dacă ai o boală alimentară. Băuturile sportive bogate în electroliți pot fi benefice. Apa de nucă de cocos și sucul de fructe pot reface carbohidrații și pot atenua oboseala.
Ferește-te de cofeină, deoarece ar putea provoca iritații gastrointestinale. Un stomac deranjat poate fi calmat de ceaiuri decofeinizate infuzate cu plante calmante, inclusiv păpădie, mentă și mușețel.
Utilizarea medicamentelor cu prescripție medicală
În funcție de agentul patogen care le provoacă boala, unii pacienți pot beneficia de medicamente eliberate pe bază de rețetă, chiar dacă multe cazuri de intoxicații alimentare se rezolvă de la sine.
Medicamentele prescrise pot fi avantajoase pentru persoanele în vârstă, imunocompromise sau însărcinate. Terapia cu antibiotice ajută la prevenirea transmiterii infecției la făt în cazul femeilor însărcinate, potrivit Healthline.
Ce să consumi în timp ce suferi de toxiinfecție alimentară
Este indicat să amâni progresiv consumul de mese solide până după ce vărsăturile și diareea au dispărut. Mai degrabă, reintegrează-ți treptat în dieta obișnuită, consumând alimente și băuturi fade, ușor de digerat, cum ar fi:
- Biscuiți sărați
- Pâine prăjită
- Banane
- Orez
- Fulgi de ovăz
- Cartofi slabi
- Legume fierte
- Supăde pui
- Sucuri fără cofeină, cum ar fi ginger ale sau root beer
- Sucuri de fructe diluate
- Băuturi pentru sportivi
Ce alimente trebuie să eviți
Pentru a preveni ca stomacul tău să fie mai deranjat, încearcă să eviți următoarele alimente mai greu de digerat, chiar dacă te simți mai bine:
- Produse lactate, în special lapte și brânzeturi
- Alimentele grase
- Alimente prăjite
- Alimente foarte condimentate
- Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr
- Alimente picante
- Cofeină
- Alcool
- Nicotină
Diagnostic
Pe baza simptomelor tale, un medic ar putea fi în măsură să determine ce fel de toxiinfecție alimentară ai.
În situații extreme, pot fi efectuate teste asupra alimentelor pe care le-ai consumat, analize de sânge și teste de scaun pentru a identifica cauza toxiinfecției alimentare. Pentru a determina dacă ești deshidratat ca urmare a toxiinfecției alimentare, un medic poate face, de asemenea, un test de urină.
Pentru a preveni toxiinfecția alimentară, manipulează alimentele în siguranță și evită produsele nesigure. Anumite alimente, cum ar fi carnea, păsările de curte, ouăle și crustaceele, sunt mai susceptibile de a provoca otrăviri din cauza producției și preparării lor.
Aceste alimente pot fi consumate crude, dacă nu sunt gătite corespunzător sau dacă mâinile și suprafețele nu sunt curățate după contact.
Alte alimente care pot provoca toxiinfecții alimentare includ sushi crud sau insuficient gătit, mezeluri, carne tocată de vită, lapte, brânză și sucuri nepasteurizate, precum și fructe și legume crude, nespălate.
Pentru a evita intoxicațiile alimentare, spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a găti sau de a mânca alimente, asigurați-vă că alimentele sunt sigilate și depozitate corespunzător, gătiți bine carnea și ouăle, igienizați produsele crude înainte de a le folosi pentru alte alimente și spălați întotdeauna fructele și legumele înainte de a le servi.
Intoxicațiile alimentare rareori reprezintă un risc grav pentru viață. Chiar dacă intoxicația alimentară este extrem de dureroasă, majoritatea victimelor se recuperează complet în câteva zile, chiar și în absența unei intervenții medicale.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.