Un nou indicator al riscului cardiovascular. Cum afectează bacteriile din microbiomul intestinal riscul de boli metabolice

Cercetătorii au descoperit că sănătatea metabolică și riscul de boli cardiovasculare pot fi evaluate prin analiza microbiomului intestinal.
Cercetătorii din China au descoperit că sănătatea metabolică poate fi evaluată prin măsurarea prezenței și abundenței anumitor microbi din microbiomul intestinal. Vârsta este, de asemenea, asociată cu anumite caracteristici ale microbiomului, iar persoanele cu microbiomi asociați cu măsurători mai tinere erau mai puțin susceptibile de a suferi de boli cardiovasculare.
Cercetătorii au dezvoltat o semnătură microbiană legată de vârstă și de metabolism pe baza rezultatelor investigațiilor efectuate într-un grup de peste 10 000 de oameni și au verificat-o pe un alt grup de peste 9 000 de oameni.
Microbiomul intestinal este populația de bacterii, viruși și alți microbi care joacă un rol în digestie, semnalizarea nervoasă, răspunsul imunitar și hormoni. Microbiomul afectează riscul de boli cardiovasculare prin producerea de metaboliți precum TMAO și SCFA, modularea inflamației și a răspunsurilor imune, influențarea metabolismului lipidelor și glucozei, reglarea tensiunii arteriale și modificarea absorbției colesterolului.
Pe măsură ce îmbătrânim, modificările sistemului imunitar, ale regimului alimentar, ale stilului de viață și ale funcției intestinale modifică microbiomul intestinal, ducând la reducerea numărului de tipuri diferite de bacterii și la modificări ale funcției acestora, afectând sănătatea generală și riscul de îmbolnăvire.
Parametri metabolici sunt legați de îmbătrânire
Cercetătorii au analizat un grup de 10 207 participanți și i-au clasificat în cinci grupuri de multimorbiditate metabolică: sănătoși, lipoproteine cu densitate scăzută (HDL) colesterol, lipoproteine cu densitate ridicată (LDL) colesterol, mixt legat de obezitate și hiperglicemie.
Aceștia au constatat că cei din aceste clustere erau cu 75% și 117% mai predispuși să dezvolte boli cardiovasculare comparativ cu grupul sănătos. Grupurile sănătoase (MC1, MC2 și MC3) au fost legate de parametrii sănătoși, în timp ce MC4 și MC5 au fost asociate cu cele nesănătoase. Constatările au fost validate într-un grup de 9 061 de persoane cu o urmărire de 10 ani.
Foto: Freepik @Wiroj Sidhisoradej
Îmbătrânirea este influențată de anumite bacterii
Cercetătorii au analizat microbiomul intestinal al 4.491 de participanți și au secvențiat genomul acestora pentru a identifica speciile. Aceștia au descoperit caracteristici care se suprapun în microbiomul grupurilor de multimorbiditate metabolică și au caracterizat speciile la persoanele mai tinere și mai în vârstă.
Au dezvoltat o metrică a vârstei microbiene intestinale folosind 55 de specii legate de vârstă și au validat-o folosind date transversale din Israel, Țările de Jos, Franța, Germania, Regatul Unit și SUA.
Persoanele mai tinere aveau niveluri mai scăzute de specii Bacteroides, în timp ce persoanele mai în vârstă aveau niveluri mai ridicate de specii Prevotella și Enterobacteriaceae.
Vezi și: Pierderea mirosului: un indicator timpuriu al insuficienței cardiace. Ce spun ultimele studii
Putem folosi microbiomul pentru a preveni bolile de inimă?
Studiul a descoperit o corelație puternică între sănătatea precară a microbiomului intestinal și un risc crescut de afecțiuni legate de morbiditate, cum ar fi problemele cardiovasculare.
Acest lucru sugerează că un microbiom intestinal sănătos poate ajuta la limitarea impactului îmbătrânirii asupra organismului și poate deveni chiar mai important pentru a ajuta oamenii să rămână sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc.
Concluziile acestei cercetări sunt susținute de dovezi din alte studii, care au arătat că disbioza intestinală, un dezechilibru al populațiilor bacteriene din intestin, este asociată cu o serie de afecțiuni inflamatorii, inclusiv boala inflamatorie intestinală, artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic, dar și cu bolile cardiovasculare.
Există, de asemenea, legături între aceste afecțiuni, inclusiv IBD, și bolile cardiovasculare. Autorii acestui studiu au analizat atacul de cord, accidentul vascular cerebral și decesul legat de evenimente cardiovasculare, dar alte studii au legat disbioza intestinală de o serie de factori de risc cardiovascular, inclusiv ateroscleroza, hipertensiunea, insuficiența cardiacă, boala renală cronică, obezitatea și diabetul de tip 2.
Cu toate acestea, întrebarea de bază rămâne următoarea: Disbioza cauzează aceste probleme sau aceste afecțiuni cauzează disbioza? Sunt necesare mai multe cercetări pentru a găsi răspunsuri precise și utile.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Combinația letală care îți distruge ficatul
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Grupa de sânge care te expune la cancer
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.