Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum

sensibilitate-gluten-boala-celiaca sensibilitate la gluten - Foto: Freepik @NewAfrica

Care e diferența dintre boala celiacă, alergia la grâu și sensibilitatea la gluten, care e adevărul despre ele și ce simptome apar.

"Sensibilitatea la gluten" există, dar nu înseamnă același lucru pentru toată lumea.

Medical vorbind, termenul de "intoleranță la gluten" este folosit ca o umbrelă pentru trei situații diferite:

  1. boala celiacă
  2. alergia la grâu
  3. sensibilitatea la gluten non-celiacă

Ce este, de fapt, glutenul?

Ei bine, glutenul nu este o singură proteină, ci un grup de proteine din cereale: în special grâu, orz, secară.

O parte dintre aceste proteine sunt greu de descompus complet în tubul digestiv la toată lumea, nu doar la persoanele cu boală celiacă. Ba chiar în anumite cazuri, fragmente rezultate pot traversa bariera intestinală și pot declanșa un răspuns inflamator la persoanele cu suspiciune de boală celiacă, potrivit Medical News Today.

Care e diferența dintre cele 3 probleme cu glutenul

Păi, boala celiacă este o boală autoimună care apare atunci când consumul de gluten declanșează un răspuns imun care afectează intestinl subțire și poate duce la malabsorbție și complicații precum anemie sau osteoporoză.

În cazul acestei boli, tratamentul ține strict de dietă fără gluten.

Apoi, alergia la grâu este... o alergie, care dă reacții rapide și, în cazuri severe, anafilaxie.

Și mai avem sensibilitatea la gluten non-celiacă, unde intră persoanele care au simptome după ce consumă alimente cu gluten sau alimente din grâu, dar testele pentru boala celiacă sunt negative și nu există alergie la grâu.

Simptomele pot fi digestive:

  • balonare
  • gaze
  • diaree

sau extra-digestive:

  • oboseală
  • dureri de cap
  • ceață mentală

Multe persoane observă că simptomele dispar atunci când nu mai consumă gluten.

Cauza exactă a sensibilității la gluten nu este încă clară. Sunt ipoteze că la unii oameni problema ar putea fi legată și de alte componente ale grâului, precum amylase-trypsin inhibitors / ATIs sau de alți carbohidrați fermentabili (FODMAP), nu doar de gluten în sine, potrivit Cleveland Clinic.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare