Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum
Care e diferența dintre boala celiacă, alergia la grâu și sensibilitatea la gluten, care e adevărul despre ele și ce simptome apar.
"Sensibilitatea la gluten" există, dar nu înseamnă același lucru pentru toată lumea.
Medical vorbind, termenul de "intoleranță la gluten" este folosit ca o umbrelă pentru trei situații diferite:
- boala celiacă
- alergia la grâu
- sensibilitatea la gluten non-celiacă
Ce este, de fapt, glutenul?
Ei bine, glutenul nu este o singură proteină, ci un grup de proteine din cereale: în special grâu, orz, secară.
O parte dintre aceste proteine sunt greu de descompus complet în tubul digestiv la toată lumea, nu doar la persoanele cu boală celiacă. Ba chiar în anumite cazuri, fragmente rezultate pot traversa bariera intestinală și pot declanșa un răspuns inflamator la persoanele cu suspiciune de boală celiacă, potrivit Medical News Today.
Care e diferența dintre cele 3 probleme cu glutenul
Păi, boala celiacă este o boală autoimună care apare atunci când consumul de gluten declanșează un răspuns imun care afectează intestinl subțire și poate duce la malabsorbție și complicații precum anemie sau osteoporoză.
În cazul acestei boli, tratamentul ține strict de dietă fără gluten.
Apoi, alergia la grâu este... o alergie, care dă reacții rapide și, în cazuri severe, anafilaxie.
Și mai avem sensibilitatea la gluten non-celiacă, unde intră persoanele care au simptome după ce consumă alimente cu gluten sau alimente din grâu, dar testele pentru boala celiacă sunt negative și nu există alergie la grâu.
Simptomele pot fi digestive:
- balonare
- gaze
- diaree
sau extra-digestive:
- oboseală
- dureri de cap
- ceață mentală
Multe persoane observă că simptomele dispar atunci când nu mai consumă gluten.
Cauza exactă a sensibilității la gluten nu este încă clară. Sunt ipoteze că la unii oameni problema ar putea fi legată și de alte componente ale grâului, precum amylase-trypsin inhibitors / ATIs sau de alți carbohidrați fermentabili (FODMAP), nu doar de gluten în sine, potrivit Cleveland Clinic.
-
7 lucruri despre AVC pe care toată lumea le crede, dar sunt greșite17.12.2025, 13:48
-
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum17.12.2025, 12:20
-
-
3 tipuri de AVC: ischemic, hemoragic, mini-AVC. Care e cel mai periculos17.12.2025, 10:46
-
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Grupa de sânge care te expune la cancer
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
