Cât de sănătoasă este pâinea. Ce categorie de persoane nu ar trebui să o consume. Ce trebuie să știi despre acest aliment de bază
Cât de sănătoasă este pâinea. Ce se întâmplă dacă mănânci pâine în fiecare zi.
Cât de sănătoasă este pâinea. Conținutul nutrițional al pâinii depinde de tipul acesteia. Pâinea este un aliment de bază în multe țări și este consumată în întreaga lume de milenii.
Pregătită în mod obișnuit dintr-un aluat făcut din făină și apă, pâinea este disponibilă în multe varietăți, inclusiv pâine acrișoară, pâine dulce, pâine cu sifon și multe altele.
În ciuda popularității sale pe scară largă, pâinea este adesea caracterizată ca fiind nesănătoasă, dăunătoare și care îngrașă.
Pâinea, săracă în nutrienți esențiali
În comparație cu alte alimente precum fructele și legumele, pâinea este relativ săracă în nutrienți esențiali. Este mai degrabă bogată în calorii și carbohidrați, dar săracă în proteine, grăsimi, fibre, vitamine și minerale.
Cu toate acestea, profilul nutritiv poate varia foarte mult între diferitele tipuri de pâine. De exemplu, pâinea integrală se poate lăuda cu o cantitate mai mare de fibre, în timp ce cerealele germinate sunt mai bogate în betacaroten și vitaminele C și E.
Pâinea conține gluten
Produsele din grâu, cum ar fi pâinea, conțin gluten, un anumit tip de proteină care ajută aluatul să crească și îi conferă o textură elastică. Deși majoritatea oamenilor digeră glutenul cu ușurință, unii nu îl pot tolera.
De exemplu, boala celiacă este o tulburare autoimună în care glutenul deteriorează mucoasa intestinului subțire și afectează absorbția nutrienților. Unii oameni pot avea, de asemenea, o sensibilitate la gluten, care poate provoca probleme precum balonare, diaree și dureri de stomac. Pentru aceste persoane, pâinea de grâu ar trebui evitată cu totul pentru a preveni efectele secundare negative, potrivit Healthline.
Pâinea, bogată în carbohidrați
Pâinea este bogată în carbohidrați - o singură felie de pâine albă conține în medie 13 grame. Organismul dumneavoastră descompune carbohidrații în glucoză, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge.
Unele cercetări sugerează că consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat (IG) - o măsură a rapidității cu care alimentele cresc nivelul de zahăr din sânge - poate duce la creșterea foamei și la un risc mai mare de supraalimentare.
Un studiu efectuat pe 571 de adulți a legat chiar consumul de alimente cu IG ridicat de creșterea greutății corporale.
Dietele bogate în carbohidrați pot fi, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni de sănătate care cresc riscul de boli de inimă.
Cu toate acestea, anumite soiuri, cum ar fi pâinea integrală, sunt, de asemenea, bogate în fibre, care pot încetini absorbția zahărului în fluxul sanguin pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Studiile indică faptul că sporirea aportului de fibre poate reduce riscul de boli coronariene, hrănește bacteriile intestinale benefice și crește frecvența scaunelor pentru a promova regularitatea acestora.
Pâinea poate conține antinutrienți
Cerealele conțin de obicei antinutrienți, compuși care împiedică organismul să asimileze anumite minerale. În special, cerealele sunt bogate în acid fitic, un tip de moleculă care se leagă de fier, zinc, magneziu și calciu și împiedică absorbția acestora.
Deși pâinea bogată în fibre, din cereale integrale, poate avea un profil nutritiv mai bogat decât pâinea din cereale rafinate, cu mai puține fibre, cum ar fi pâinea albă, este, de asemenea, mai probabil să fie mai bogată în antinutrienți. Pentru majoritatea oamenilor care urmează o dietă sănătoasă și bine echilibrată, antinutrienții ar trebui să fie puțin îngrijorători.
Cu toate acestea, pentru vegani, vegetarieni și cei care își bazează dieta pe cereale și leguminoase, antinutrienții pot contribui la deficiențe nutriționale grave. Înmuierea și germinarea cerealelor înainte de coacere este o modalitate ușoară și eficientă de a reduce conținutul de antinutrienți și de a spori absorbția nutrienților.
Pâinea poate fi îmbogățită cu vitamine și minerale
Pâinea este, în general, săracă în nutrienți importanți precum proteine, fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, unele tipuri sunt îmbogățite cu micronutrienți suplimentari pentru a le spori valoarea nutritivă și a preveni deficiențele.
Printre compușii obișnuiți adăugați în pâine se numără fierul, riboflavina, tiamina și niacina.
Deși fiecare porție de pâine îmbogățită furnizează doar o cantitate mică din micronutrienții de care aveți nevoie, aceasta vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile atunci când este asociată cu o dietă sănătoasă.
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
