Învățarea la orice vârstă, risc mai mic de demență

Învățarea la orice vârstă pare să reducă riscul de demență. Aceasta este concluzia unui studiu recent, care a analizat comportamentul mai multor mii de oameni.
Un studiu observațional publicat de către JAMA Psychiatry, a constatat că angajarea în activități de stimulare intelectuală, chiar mai târziu în viață, poate reduce șansele de demență.
Cercetătorii au urmărit peste 15.000 de bărbați și femei chinezi în anii '70 timp de șapte ani, cu evaluări anuale ale obiceiurilor de sănătate și stil de viață, inclusiv o varietate de activități de agrement.
Șansele de a fi diagnosticate cu demență în timpul perioadei de studiu au fost cu 29% mai scăzute la persoanele care au provocat creierul zilnic, cu activități cum ar fi jocurile de bord, lectura și chiar pariurile pe cursele de cai.
Dimpotrivă, activitățile recreative mai puțin solicitante din punct de vedere mental (cum ar fi vizionarea TV sau cumpărăturile) sau activități sociale (cum ar fi ieșitul la ceai cu prietenii) nu păreau asociate cu un risc mai mic de demență.
Și alte studii au descoperit dovezi similare, însă acesta a făcut un efort special pentru a se adapta factorilor cum ar fi o sănătate generală mai bună, care altfel ar putea constitui o asociere între exercițiul creierului și demență.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-