Boala celiacă, sarcină. Cât de importantă e diagnosticarea

Florina Pop |
Data publicării:

Femeile ce au boala celiacă, dar nu știu, prezintă un risc crescut de avort spontan și de a naște un bebeluș fără suflare, arată un studiu danez.

Femeile cu boală celiacă nediagnosticată au un risc crescut de a naște prunci fără suflare și risc de avort spontan, susține un studiu danez, precizează allergicliving.com.

Cercetători de la Spitalul Regional Horsens, din orașul cu același nume din estul Danemarcei, au analizat dosarele medicale ale a 6.319 de femei cu boală celiacă și ale altor 63.166 de femei care nu au fost diagnosticate cu această afecțiune. Comparându-le, au verificat calendarul sarcinii și complicațiile care pot apărea.

Rata avorturilor spontane

La femeile din studiu care nediagnosticate cu boala celiacă s-au constatat 11 avorturi spontane la 1.000 de sarcini și 1,62 nașteri de copii morți la 1.000 de sarcini. O altă concluzie a studiului a fost că în cei doi ani înainte de diagnosticul de boală celiacă au existat cu 25 mai puține sarcini la 1.000 de nașteri, iar riscul complicațiilor de sarcină la femeile nediagnosticate a fost de 15 ori mai mare la 1.000 de sarcini comparativ cu femeile care nu aveau boala.

Se pare că aceste riscuri ale sarcinii sunt prezente doar înainte de diagnosticarea cu boala celiacă.

„Aceasta este o veste bună pentru persoanele cu boala celiacă, care sunt pe o dietă fără gluten și sunt de planificarea sarcinii", spune dr. Benjamin Lebwohl, director de cercetare clinică la Centrul Bolii Celiace din cadrul Universității Columbia, SUA, care nu a fost implicat în cercetare.

Studiul danez a fost publicat în revista Human Reproduction și poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel