Munca noaptea le pune în pericol pe viitoarele mame

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Turele de noapte cresc riscul de avort spontan la viitoarele mame
Turele de noapte cresc riscul de avort spontan la viitoarele mame

Munca în ture de noapte crește riscul de avort spontan, susține un studiu danez. Cercetătorii cred că expunerea la lumină în timpul nopții ar fi cauza.

Femeile care au lucrat două sau mai multe schimburi de noapte într-o săptămână au avut un risc de pierdere a sarcinii, cu 32% mai mare decât cele care nu au lucrat nicio noapte, susține un studiu danez.

Cercetările au fost făcute de Moelenberg Begtrup de la Departamentul de Medicină Ocupațională și de Mediu din cadrul Spitalului Universității Bispebjerg din Kobenhavn, Danemarca. Au fost analizat date despre aproape 23.000 de femei însărcinate și s-a cercetat dacă munca de noapte ar putea afecta șansele de avort spontan între a 4-a și a 22-a săptămână de sarcină.

„După săptămâna a opta, femeile care au lucrat două sau mai multe schimburi de noapte în săptămâna anterioară au avut un risc de pierdere a sarcinii cu 32% mai mare decât cei care nu au lucrat nici o noapte. (...) Și riscul a crescut cu numărul de schimburi de noapte lucrate într-o săptămână și, de asemenea, de numărul de ture consecutive", arată studiul, publicat pe 25 martie în revista Occupational & Environmental Medicine, citată de medicinenet.com.

Care ar fi cauza riscului de avort spontan

Oamenii de știință bănuiesc că riscul de avort spontan ar fi cauzat de expunerea la lumină în timpul nopții întrucât corpul viitoarei mame ar elibera o cantitate redusă de melatonină, care joacă un rol important într-o sarcină reușită, prin menținerea funcției placentei.

Autorii cercetării subliniază că studiul lor are limitări și a fost doar unul observațional. Datele despre avorturile spontane au fost incomplete, deși sunt statistici ce arată că 14% dintre femeile din Europa lucrează noaptea cel puțin o dată pe lună.

Studiul poate fi consultat AICI, în revista Occupational & Environmental Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel