Carnea roșie, asociată cu cancerul de colon. Metabolitele din dietă, factor cheie

Acesta este cel mai nociv aliment pentru intestine. Deși este considerată o opțiune sănătoasă, medicii afirmă că poate duce la cancer. Este vinovat de apariția a nu mai puțin de două tipuri de...
Un nou studiu realizat de Cleveland Clinic dezvăluie că metabolitele derivate din dietă joacă un rol crucial în riscul cancerului colorectal la tinerii adulți, subliniind importanța modificării dietei ca măsură preventivă principală.
Cercetătorii au descoperit că consumul de carne roșie și procesată este strâns legat de riscurile mai mari de cancer de colon la persoanele sub 60 de ani, ceea ce sugerează că o simplă discuție despre dietă cu medicul ar putea fi cheia pentru prevenirea acestui tip de cancer în rândul tinerilor.
Metabolitele, rol semnificativ pentru cancerul colorectal
Un studiu recent realizat de Cleveland Clinic a descoperit că moleculele derivate din dietă, cunoscute sub numele de metabolite, joacă un rol semnificativ în riscul cancerului colorectal la început de vârstă, în special în cazul consumului de carne roșie și procesată.
Cercetarea, publicată în NPJ Precision Oncology, a analizat seturi de date metabolice și ale microbiomului și a subliniat că una dintre cele mai eficiente măsuri preventive pentru adulții sub 60 de ani este discutarea dietei lor cu medicul lor.
Vezi și: COVID, impact asupra creierului. Reduce nivelul de cortizol
Monitorizarea și screeningul crescut pentru cancerul colorectal sunt instrumente extrem de utile. În ciuda succesului acestor metode, aceste date indică faptul că medicii pot adopta o abordare diferită cu pacienții lor mai tineri, spune autorul principal și oncologul gastrointestinal Suneel Kamath, MD.
"Până la urmă, este impracticabil să aplicăm modelele noastre de îngrijire pentru persoanele de peste 60 de ani la adulții mai tineri, pur și simplu pentru că nu putem oferi fiecărei persoane din sistem colonoscopii anuale.
Ceea ce este mult mai fezabil este să oferim fiecărei persoane din sistem un test simplu pentru a măsura un biomarker care determină riscul lor de cancer colorectal. Apoi putem oferi celor mai expuși riscului screeningul adecvat", explică dr. Suneel Kamath.
Vezi și: Zepbound, medicamentul care reduce riscul de diabet de tip 2 cu 94%. Combate și obezitatea
Carnea roșie, asociată cu cancerul de colon - FOTO: Freepik@vasiliybudarin
Studii la scară largă
Cercetătorii din cadrul Center for Young-Onset Colorectal Cancer de la Cleveland Clinic au furnizat analize la scară largă a datelor pacienților din cadrul Cleveland Clinic care au primit îngrijiri pentru cancer colorectal de început de vârstă sau de vârstă medie.
Un studiu anterior realizat de această echipă a identificat diferențe în metabolitele (molecule derivate din dietă) între cancerul colorectal la început de vârstă și cel de vârstă medie, în timp ce un altul a identificat diferențe în microbiomul intestinal între adulții mai tineri și cei mai în vârstă cu cancer colorectal.
Studiile anterioare au deschis multe posibilități pentru cercetarea cancerului colorectal la tineri. Totuși, atunci când mai mulți factori sunt implicați în riscul de cancer, poate fi complicat să înțelegem exact ce se întâmplă și să planificăm viitoarele cercetări, explică Dr. Sangwan. Interacțiunile dintre acești factori, cum ar fi atunci când bacteriile intestinale consumă metabolitele noastre și produc propriile substanțe, fac lucrurile și mai dificile.
Algoritm AI
Pentru a clarifica aceste aspecte, Dr. Sangwan și echipa sa au creat un algoritm de inteligență artificială (AI) care combină și analizează datele existente din studiile anterioare. Analiza lor a arătat că diferențele în dietă, identificate prin studiul metabolitelor, sunt un factor major în diferențele dintre cancerul colorectal la tineri și cel la vârstnici.
"Cercetătorii – inclusiv noi – au început să se concentreze pe microbiomul intestinal ca un contributor principal la riscul cancerului de colon. Dar datele noastre arată clar că principalul factor este dieta. Știm deja principalele metabolite asociate cu riscul de început de vârstă, așa că acum putem să ne avansăm cercetările în direcția corectă", spune Dr. Sangwan.
Echipa a fost încântată să vadă că dieta joacă un rol atât de mare în riscul de cancer, deoarece este mult mai ușor să identifici pacienții expuși riscului prin numărarea metabolitelor din sângele lor decât să secvențiezi ADN-ul bacterian din scaun pentru diferite microbii.
"De fapt, poate fi foarte complicat și dificil să-ți schimbi microbiomul. Deși nu este întotdeauna ușor, este mult mai simplu să-ți schimbi dieta pentru a preveni cancerul de colon", explică Dr. Kamath.
Abordarea factorilor dietetici pentru prevenirea cancerului de colon
Pacienții tineri cu cancer de colon au avut niveluri mai mari de substanțe chimice asociate cu metabolizarea unui aminoacid numit arginină și cu procesul de eliminare a ureei, comparativ cu pacienții mai în vârstă. Aceste diferențe ar putea fi legate de consumul de carne roșie și procesată pe termen lung. Echipa de cercetători analizează acum date la nivel național pentru a verifica dacă aceste constatări se aplică și în restul țării.
După ce vor confirma că aceste substanțe chimice, legate de consumul de carne roșie și procesată, sunt ridicate la tinerii cu cancer de colon din întreaga țară, ei intenționează să testeze dacă anumite diete sau medicamente care reglează aceste substanțe pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului colorectal la tinerii adulți.
Dr. Kamath spune că, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact cum factorii dietetici cauzează cancerul de colon, constatările sale actuale au schimbat deja modul în care își oferă îngrijirea pacienților.
"Chiar dacă știam înainte de acest studiu că dieta este un factor important în riscul de cancer de colon, nu întotdeauna discutam despre asta cu pacienții mei în timpul primei vizite. Este atât de mult de gestionat, poate fi deja copleșitor.
Acum, mă asigur întotdeauna să aduc în discuție acest aspect pacienților mei și oricăror prieteni sau membri ai familiei sănătoși care pot veni cu ei, pentru a-i pregăti cu instrumentele de care au nevoie pentru a face alegeri informate în privința stilului lor de viață", spune Dr. Kamath.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Cancerul de sân devine mai puțin mortal pentru femeile tinere, potrivit unui studiu american
Cancerul de sân ucide tot mai puține femei tinere. Scădere uimitoare a mortalității doar într-un singur deceniu!
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală
Cancerul invizibil care ucide în tăcere. Boala se ascunde ani de zile înainte să dea lovitura fatală. Te omoară în câteva săptămâni
Tumorile nu se formează doar din cauza geneticii. Noi descoperiri în neurofibromatoza de tip 1
Aceasta este cauza care duce la cancer și nu este de vină doar genetica.
Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%
Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.
Când și la cine apar metastazele cerebrale în cancerul mamar metastatic
Când și la cine apar metastazele cerebrale în cancerul mamar metastatic. Care sunt cele mai expuse categorii.
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Activitatea fizică la ore specifice poate reduce riscul de cancer colorectal. De ce ora la care facem mișcare poate conta în lupta împotriva cancerului
Exercițiile fizice dimineața și seara pot contribui semnificativ la reducerea riscului de cancer colorectal, potrivit unui studiu recent.
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Ce înseamnă cancerul in situ și de ce este cel mai tratabil
Testul simplu care îți arată dacă ai cancer la sân. Trebuie să-l faci lunar, în aceeași zi. Dr. Ștefan Voiculescu: Nu costă nimic
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Cancerul colorectal apare la tot mai mulți tineri. Cauza alarmantă care provoacă boala: E îngrijorător!
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Semnalele de alarmă ale cancerului. Un medic oncolog explică
Cum afectează densitatea țesutului mamar riscul de cancer mamar
De ce unele cancere de sân nu răspund la tratament?
Durerea de oase nu înseamnă doar reumatism. Dr. Eduard Dănăilă: E semn de cancer în stadiul patru
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
Rata mortalității prin cancer de sân nu mai scade. Mortalitatea a stagnat pentru femeile sub 40 și peste 74 de ani
Acest cancer ucide din ce în ce mai multe persoane. Statisticile arată că rata mortalității este în creștere alarmantă.