Carnea roșie, asociată cu cancerul de colon. Metabolitele din dietă, factor cheie

Acesta este cel mai nociv aliment pentru intestine. Deși este considerată o opțiune sănătoasă, medicii afirmă că poate duce la cancer. Este vinovat de apariția a nu mai puțin de două tipuri de...
Un nou studiu realizat de Cleveland Clinic dezvăluie că metabolitele derivate din dietă joacă un rol crucial în riscul cancerului colorectal la tinerii adulți, subliniind importanța modificării dietei ca măsură preventivă principală.
Cercetătorii au descoperit că consumul de carne roșie și procesată este strâns legat de riscurile mai mari de cancer de colon la persoanele sub 60 de ani, ceea ce sugerează că o simplă discuție despre dietă cu medicul ar putea fi cheia pentru prevenirea acestui tip de cancer în rândul tinerilor.
Metabolitele, rol semnificativ pentru cancerul colorectal
Un studiu recent realizat de Cleveland Clinic a descoperit că moleculele derivate din dietă, cunoscute sub numele de metabolite, joacă un rol semnificativ în riscul cancerului colorectal la început de vârstă, în special în cazul consumului de carne roșie și procesată.
Cercetarea, publicată în NPJ Precision Oncology, a analizat seturi de date metabolice și ale microbiomului și a subliniat că una dintre cele mai eficiente măsuri preventive pentru adulții sub 60 de ani este discutarea dietei lor cu medicul lor.
Vezi și: COVID, impact asupra creierului. Reduce nivelul de cortizol
Monitorizarea și screeningul crescut pentru cancerul colorectal sunt instrumente extrem de utile. În ciuda succesului acestor metode, aceste date indică faptul că medicii pot adopta o abordare diferită cu pacienții lor mai tineri, spune autorul principal și oncologul gastrointestinal Suneel Kamath, MD.
"Până la urmă, este impracticabil să aplicăm modelele noastre de îngrijire pentru persoanele de peste 60 de ani la adulții mai tineri, pur și simplu pentru că nu putem oferi fiecărei persoane din sistem colonoscopii anuale.
Ceea ce este mult mai fezabil este să oferim fiecărei persoane din sistem un test simplu pentru a măsura un biomarker care determină riscul lor de cancer colorectal. Apoi putem oferi celor mai expuși riscului screeningul adecvat", explică dr. Suneel Kamath.
Vezi și: Zepbound, medicamentul care reduce riscul de diabet de tip 2 cu 94%. Combate și obezitatea
Carnea roșie, asociată cu cancerul de colon - FOTO: Freepik@vasiliybudarin
Studii la scară largă
Cercetătorii din cadrul Center for Young-Onset Colorectal Cancer de la Cleveland Clinic au furnizat analize la scară largă a datelor pacienților din cadrul Cleveland Clinic care au primit îngrijiri pentru cancer colorectal de început de vârstă sau de vârstă medie.
Un studiu anterior realizat de această echipă a identificat diferențe în metabolitele (molecule derivate din dietă) între cancerul colorectal la început de vârstă și cel de vârstă medie, în timp ce un altul a identificat diferențe în microbiomul intestinal între adulții mai tineri și cei mai în vârstă cu cancer colorectal.
Studiile anterioare au deschis multe posibilități pentru cercetarea cancerului colorectal la tineri. Totuși, atunci când mai mulți factori sunt implicați în riscul de cancer, poate fi complicat să înțelegem exact ce se întâmplă și să planificăm viitoarele cercetări, explică Dr. Sangwan. Interacțiunile dintre acești factori, cum ar fi atunci când bacteriile intestinale consumă metabolitele noastre și produc propriile substanțe, fac lucrurile și mai dificile.
Algoritm AI
Pentru a clarifica aceste aspecte, Dr. Sangwan și echipa sa au creat un algoritm de inteligență artificială (AI) care combină și analizează datele existente din studiile anterioare. Analiza lor a arătat că diferențele în dietă, identificate prin studiul metabolitelor, sunt un factor major în diferențele dintre cancerul colorectal la tineri și cel la vârstnici.
"Cercetătorii – inclusiv noi – au început să se concentreze pe microbiomul intestinal ca un contributor principal la riscul cancerului de colon. Dar datele noastre arată clar că principalul factor este dieta. Știm deja principalele metabolite asociate cu riscul de început de vârstă, așa că acum putem să ne avansăm cercetările în direcția corectă", spune Dr. Sangwan.
Echipa a fost încântată să vadă că dieta joacă un rol atât de mare în riscul de cancer, deoarece este mult mai ușor să identifici pacienții expuși riscului prin numărarea metabolitelor din sângele lor decât să secvențiezi ADN-ul bacterian din scaun pentru diferite microbii.
"De fapt, poate fi foarte complicat și dificil să-ți schimbi microbiomul. Deși nu este întotdeauna ușor, este mult mai simplu să-ți schimbi dieta pentru a preveni cancerul de colon", explică Dr. Kamath.
Abordarea factorilor dietetici pentru prevenirea cancerului de colon
Pacienții tineri cu cancer de colon au avut niveluri mai mari de substanțe chimice asociate cu metabolizarea unui aminoacid numit arginină și cu procesul de eliminare a ureei, comparativ cu pacienții mai în vârstă. Aceste diferențe ar putea fi legate de consumul de carne roșie și procesată pe termen lung. Echipa de cercetători analizează acum date la nivel național pentru a verifica dacă aceste constatări se aplică și în restul țării.
După ce vor confirma că aceste substanțe chimice, legate de consumul de carne roșie și procesată, sunt ridicate la tinerii cu cancer de colon din întreaga țară, ei intenționează să testeze dacă anumite diete sau medicamente care reglează aceste substanțe pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului colorectal la tinerii adulți.
Dr. Kamath spune că, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact cum factorii dietetici cauzează cancerul de colon, constatările sale actuale au schimbat deja modul în care își oferă îngrijirea pacienților.
"Chiar dacă știam înainte de acest studiu că dieta este un factor important în riscul de cancer de colon, nu întotdeauna discutam despre asta cu pacienții mei în timpul primei vizite. Este atât de mult de gestionat, poate fi deja copleșitor.
Acum, mă asigur întotdeauna să aduc în discuție acest aspect pacienților mei și oricăror prieteni sau membri ai familiei sănătoși care pot veni cu ei, pentru a-i pregăti cu instrumentele de care au nevoie pentru a face alegeri informate în privința stilului lor de viață", spune Dr. Kamath.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Băuturile îndulcite, asociate cu riscul de cancer. Femeile, mai expuse
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Cancerul de colon, semne subtile de avertizare. Transpirația nocturnă și schimbările în tranzitul intestinal, principalele simptome
Acest semn al cancerului care apare noaptea este adesea ignorat. Numai că este un simptom al unui cancer supranumit ucigașul tăcut.
Tratamentul neconvențional care încetinește cancerul după prima ședință
Cel mai banal semn al cancerului. Apare după ce ai mâncat
Cel mai banal semn al cancerului. Apare după ce ai mâncat. Și nu este vorba de balonare.
Un nou test de urină detectează 92% dintre cancerele agresive de prostată
Testul simplu care detectează cancerul. Depistează 92% din cancerele agresive și nu mai sunt necesare biopsiile.
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Mâncărimea la subraț, un simptom ce poate ascunde probleme serioase. Când să mergi la medic
Epigenetica, rol în dezvoltarea cancerului. Cele 6 semne care pot schimba abordările terapeutice
Primul semn că ai cancer de colon. "Au intrat în panică și m-au dus la spital să vadă ce am. Aveam cancer". Dacă simți ASTA, fugi la medic
Acest obicei poate opri recidiva cancerului de colon!
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.
Numărul deceselor cauzate de cancer explodează. 18,5 milioane oameni ar putea muri până în 2050
Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Când și la cine apar metastazele cerebrale în cancerul mamar metastatic
Când și la cine apar metastazele cerebrale în cancerul mamar metastatic. Care sunt cele mai expuse categorii.
Simptomul surprinzător al cancerului care apare pe gât. Detaliul care trebuie să te alarmeze
Acest simptom suprinzător al cancerului apare pe gât. Este semn al unui cancer care este depistat întâmplător.