Chimioradioterapia, efecte în cancerul cervical metastatic

Chimioradioterapia, combinația dintre radioterapie și chimioterapie, în cazul femeilor cu cancer cervical avansat local prelungește speranța de viață, arată un studiu publicat recent în jurnalul...
Rolul radioterapiei, și acum al chimioradioterapiei, în gestionarea cancerului cervical avansat la nivel local, este binecunoscut. „Combinația dintre aceste două modalități a îmbunătățit substanțial supraviețuirea la pacienții cu cancer cervical avansat local", arată Dr. Maurie Markman, de la Centrele de tratament pentru cancer din Philadelphia, SUA, în analiza sa pe marginea unui studiu recent publicat în JAMA Oncology, realizată pentru medscape.com.
La abordarea bolii metastatice, cu toate acestea, s-a crezut în general că modalitatea principală ar trebui să fie chimioterapia, deoarece boala s-a răspândit (și nu mai este localizată). „Este dincolo de pelvis, dincolo de zona unde radiația definitivă ar putea fi utilizată pentru vindecare sau control" arată specialistul.
Cum a fost făcut studiul
„Analiza foarte interesantă publicată în JAMA Oncology ridică întrebări majore [cu privire la această practică, cu toate acestea]. Autorii au analizat Baza Națională de date legate de Cancerul dintre anii 2004 și 2014 și au identificat un total de 3.169 de pacienți cu cancer cervical metastatic. Cercetătorii au comparat pacienții care au corespuns în mod rezonabil: cei care au primit numai chimioterapie față de cei mai mulți dintre pacienți care au primit chimioradioterapie pelviană pentru tratamentul bolii metastatice. Ei au descoperit un avantaj semnificativ de supraviețuire asociat cu utilizarea radiațiilor".
Limitările studiului
Comentatorul atrage atenția, însă, asupra datelor studiului.
„Totuși, acesta nu a fost un studiu randomizat și, în mod clar, [boala metastatică poate fi diferită la pacienții] care au primit radiații comparativ cu pacienții cărora li s-a administrat numai chimioterapie. Dar important este că în controlul local al cancerului cervical poate avea un impact semnificativ asupra supraviețuirii, chiar și în stabilirea bolii metastatice documentate la diagnostic. Aceasta este o analiză importantă. Cred că, din punct de vedere clinic, luând în considerare controlul local chiar și într-un scenariu în care știți că boala [s-a răspândit] în altă parte - de exemplu în plămân - poate avea un impact pozitiv", arată Dr Maurie Markman, care recomandă colegilor de breaslă că cerceteze ACEST studiu.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-