Bolile cardiovasculare, incidența redusă prin tratament gratuit cu statine dat persoanelor fără resurse

Angela Sabău |
Data publicării:
Statine
Statine

Bolile cardiovasculare au fost ținta unui studiu în care s-au administrat gratuit medicamente pentru scăderea colesterolului, unui grup de pacienți fără resurse financiare. Rezultatul a fost peste așteptări.

Bolile cardiovasculare sunt o problemă majoră peste tot în lume, dar cea mai afectată categorie e cea a persoanelor care nu-și pot permite tratamentul preventiv. Un parteneriat de doi ani între North Carolina Chapter of the American College of Cardiology (NCACC) și North Carolina Association of Free and Charitable Clinics (NCAFCC)  a furnizat medicamente pentru reducerea colesterolului la pacienți din șapte clinici gratuite din Carolina de Nord. Rezultatele acestui studiu pilot au fost publicate recent în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

„Prin acest proiect pilot, am fost în măsură să creștem numărul de pacienți tratați cu statine, numărul de medicamente distribuite și utilizarea statinelor de intensitate ridicată, ceea ce duce la scăderi semnificative ale nivelului total al colesterolului și al LDL”, a spus Stouffer, care este profesor de medicină cardiovasculară la catedra Ernest și Hazel Craige și șef al diviziei de cardiologie.

„Acest lucru arată fezabilitatea unui parteneriat între o societate de specialitate medicală și o asociație de clinici gratuite și caritabile, demonstrând impactul pe care un parteneriat de sănătate publică îl poate avea asupra tratării bolilor cardiovasculare”.

Rezultate peste așteptări 

În primul an, cele șapte clinici au furnizat statine pentru 1.296 pacienți și au distribuit un total de 178.384 comprimate. În timpul celui de-al doilea an, cele șapte clinici au furnizat statine pentru 1.550 de pacienți și au distribuit un total de 279.474 comprimate.

În total, colaborarea a permis mai multor pacienți să primească statine (creștere de 24% în primul an și 45% creștere în anul doi) și a dus la distribuirea mai multor blistere cu statine (creștere de 61% în primul an și 83% în anul doi). În plus, a existat o creștere de 349% în utilizarea tratamentului cu statine de intensitate înaltă în primul an și o creștere de 38% în al doilea an.

Într-un eșantion aleatoriu de 815 pacienți, care au avut valori de lipide măsurate înainte și după inițierea grantului, colesterolul total a scăzut de la 208 [173, 236] mg / dl la 175 [147, 209] mg / dl (p

În primul an, cele șapte clinici au furnizat clopidogrel (9.854 comprimate) pentru 70 de pacienți, iar în al doilea an, cele șapte clinici au furnizat clopidogrel (13.205 comprimate) pentru 81 de pacienți.

"În acest proiect, North Carolina Chapter of the American College of Cardiology (NCACC) a fost capabil să furnizeze medicamente cardiovasculare importante unui grup de pacienți vulnerabili. Majoritatea pacienților care frecventează clinici gratuite rareori sunt văzuți de un cardiolog, dacă se întâmplă vreodată. De obicei, vin doar în atenția noastră atunci când se îmbolnăvesc acut și solicită îngrijiri într-un departament de urgență. Acest proiect oferă un model pentru societățile de specialitate pentru a îmbunătăți sănătatea persoanelor care nu au resurse pentru a vizita un specialist”.

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel