Botox, efecte benefice în migrena cronică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tratament injectabil pentru mărirea buzelor
Tratament injectabil pentru mărirea buzelor

Din ce în ce mai multe dovezi susțin eficiența injecțiilor de botox - toxină botulinică - în reducerea frecvenței durerilor de cap date de migrena cronică, dar și a depresiei și a anxietății, concluzionează o analiză publicată în numărul din ianuarie al revistei Plastic and Reconstructive Surgery®.

Bazat pe o meta-analiză a datelor din studiile clinice, Prof. dr. Benoit Chaput, de la Spitalul Universitar Rangueil, Toulouse, Franța, și colegii săi susțin că toxina botulinică este superioară placebo-ului în tratamentul preventiv al migrenei. „Toxina botulinică este un tratament sigur și bine tolerat, care ar trebui propus pacienților cu migrenă", au notat cercetătorii.

Eficacitatea Botoxului în migrenă cronică

Prof. dr. Chaput și colegii săi au identificat și analizat date din 17 studii clinice randomizate anterioare, comparând toxina botulinică cu placebo pentru tratamentul preventiv al durerilor de cap date de migrenă. Toxina botulinică - mai cunoscută sub numele de Botox - a fost aprobată de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru tratamentul migrenei cronice în 2010. De atunci, un număr tot mai mare de pacienți au raportat rezultate bune după injecții de toxină botulinică care le atenuează migrenele cronice.

Cele 17 studii au inclus aproape 3.650 de pacienți, dintre care circa 1.550 au avut migrenă cronică. Aceta este definită ca cel puțin 15 atacuri de dureri de cap lunar, pentru mai mult de trei luni, cu simptome de migrenă cel puțin opt zile lunar. Pacienții rămași au prezentat migrene mai puțin frecvente de tip episodic.

În analiza datelor colectate s-a constatat că injecțiile cu toxină botulinică au redus semnificativ frecvența atacurilor de migrenă cronică. La trei luni după injectare, pacienții tratați cu toxină botulinică au avut o medie de 1,6 mai puține atacuri de migrenă lunar, comparativ cu cei tratați cu placebo inactiv.

Ameliorarea a fost evidentă în două luni de la tratamentul cu toxină botulinică. Pentru a susține efectele tratamentului, injecțiile cu toxină botulinică sunt în mod tipic repetate la fiecare trei luni.

A existat, de asemenea, o „tendință statistică" față de atacurile mai puțin frecvente cu toxina botulinică la pacienții cu migrenă episodică. Din nou, îmbunătățirea a avut loc în două luni. Deși toxina botulinică a avut o rată mai mare a efectelor adverse comparativ cu placebo, niciunul dintre aceste efecte nu a fost grav.

Reduce depresiea și anexietatea

„Datele colectate au arătat, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă a calității vieții la pacienții tratați cu toxină botulinică. Această îmbunătățire a fost direct legată de reducerea simptomelor depresive. „Se poate explica prin impactul redus al durerilor de cap și al dizabilității asociate migrenei, reducând astfel simptomele depresiei și anxietății", scriu prof. dr. Chaput și coautorii.

Migrenele sunt o afecțiune din ce în ce mai frecventă, care duc la dizabilități semnificative și la o utilizare sporită a resurselor medicale. Deși injecția de toxină botulinică pentru migrenă cronică este aprobată de FDA, există încă date contradictorii cu privire la eficacitatea acesteia. Noul raport oferă o analiză cuprinzătoare a dovezilor de cea mai bună calitate până în prezent, inclusiv trei studii randomizate care nu au fost incluse în rapoartele anterioare.

Rezultatele sprijină puternic eficacitatea injectării toxinei botulinice ca tratament preventiv pentru migrenă cronică, cu reduceri semnificative ale frecvenței cefaleei la două și la trei luni. Într-un material dat publicității de Wolters Kluwer Health, Prof. dr. Chaput și colegii săi adaugă că, „pentru prima dată, analiza noastră subliniază îmbunătățirea semnificativă a calității vieții pacienților, la trei luni, în grupul Botox - care a prezentat câteva și ușoare reacții adverse".

Meta-analiza poate fi găsită AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel