Botulism, s-a descoperit un antidot pentru neurotoxina botulinică

Analize laborator
Analize laborator

Botulismul este o boală rară, paralitică ce poate deveni fatală, fiind generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Cercetătorii au identificat un compus care inhibă puternic neurotoxina botulinică, compusul cel mai toxic cunoscut. 

 

Până în prezent nu există un antidot aprobat de FDA pentru toxina considerată a fi una dintre cele mai puternice otrăvuri cunoscute. Însă, grație unui studiu publicat în Applied and Environmental Microbiology (un jurnal al Societății Americane de Microbiologie) compusul inhibitor, nitrofenil psoralen (NPP), ar putea fi utilizat ca tratament pentru a reduce paralizia indusă de botulism.

În cadrul studiului, primul pas al anchetatorilor a fost identificarea enzimei în neurotoxina botulinică care distruge neuronii, provocând paralizie. Ei au analizat apoi mai mult de 300 de compuși naturali din extracte de plante medicinale indiene, căutând enzime care ar putea neutraliza activitatea neuronală dăunătoare.

,,Folosind screening-ul de mare viteză, am identificat unul dintre compuși, nitrofenil psoralen, ca având o activitate deosebit de puternică împotriva enzimei care dăunează neuronilor ", a declarat prof.dr. Ram Singh, autorul studiului și directorul Institutului de Științe Avansate din Dartmouth.

Anchetatorii au testat apoi activitatea NPP in vitro și în culturi celulare împotriva neurotoxinei botulinice de tip A, care este cel mai puternic serotip dintre cele șapte serotipuri de toxină botulinică.

,,NPP de tip A a avut o activitate puternic împotriva toxinei botulinice, cu toxicitate scăzută la celulele umane. NPP a avut și activitatea de a inversa paralizia musculară indusă de neurotoxina botulinică de tip A. Medicamentele derivate din psoralen sunt deja aprobate de FDA în Statele Unite. Acest lucru ar grăbi probabil procesul de aprobare a medicamentelor pentru NPP", a mai spus dr. Singh, după cum informează Medicalxpress. com.

Deși mai puțin de 200 de cazuri de botulism apar în întreaga lume, focarele de salmonella care apar fac din botulism cea mai scumpă formă de otrăvire alimentară.

Toxina botulinică este produsă de Clostridium botulinum, o bacterie din sol care este omniprezentă și greu de ucis. Sporii sunt foarte rezistenţi, fiind distruşi prin fierbere în 5-6 ore şi prin autoclavare în 30 minute.

Botulismul poate fi produs și prin alte căi decât intoxicația alimentară, cum ar fi prin contaminarea plăgilor și prin colonizarea tracturilor digestive ale copiilor și sugari. Botulismul sugarilor este cea mai comună formă a bolii, dar care poate fi fatală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel